Trenér Klusáček odpovídal na dotazy fanoušků

Pátý díl pořadu "Zeptej se vedení" přinášíme i v textové podobě.

Trenér Klusáček odpovídal na dotazy fanoušků

Hlavní trenér Luděk Klusáček po pátečním tréninku odpovídal na dotazy fanoušků. Celý rozhovor si můžete přečíst níže v textové podobě, nebo pod textem si pustit celé video.

Proč už Bohemka nezkouší neznámé zahraniční hráče?
Toto je spíše otázka na sportovního ředitele Miroslava Držmíška. Když jsme se ale o tom spolu bavili, tak je i samotná zkouška hráče poměrně nákladná záležitost. Klub si situaci vyhodnotil tak, že přínos není tolik rentabilní, aby se zkouška vyplatila.

Zúčastníš se silvestrovského fotbalu fotbálku v Rybitví? (Jindřich Řehák)
Zdravím tě, Jindro. Se mnou už je to na fotbálek špatné. Docela mě bolí kolena, takže ho spíš vynechám. Na Rybitví ovšem vzpomínám určitě v dobrém.

Co si slibujete od nasazování Kamila Vacka?
Každý hráč má na hřišti své úkoly. Kamil má vyváženou jak ofenzivní, tak i defenzivní činnost. Zároveň se dobře doplňuje s Vladislavem Levinem a Josefem Jindřiškem. Má také spoustu zkušeností. Proto je v sestavě.

Bohemians - Slovácko 2:1 (0:1)
Bohemians - Slovácko 2:1 (0:1)
Co říkáte na to, že fotbalistům je zakázáno vykonávat činnost, kterou se živí?
Nevím, zda dobře otázku chápu, ale pravděpodobně jde o fakt, že nemůžeme hrát zápasy. Samozřejmě mě tahle skutečnost trápí. Pochopil bych omezení, že budeme hrát bez diváků. Hráči jsou testovaní a fotbal se hraje na čerstvém vzduchu. Myslím si, že riziko nákazy je minimální a pro mě je zákaz rovněž nepochopitelný.

Není to už zásah do osobní svobody?
Tak to už je na nějaký právní rozbor. Posoudit sám takovou věc nedokážu. Státní orgány takto rozhodly a nám nezbývá nic jiného, než jejich nařízení respektovat, ačkoliv s ním nesouhlasíme.

Je pro vás Josef Jindřišek spíše defenzivním záložníkem nebo krajním obráncem? Jaké rozestavení preferujete?
Určitě je více středním záložníkem, než obráncem. Nicméně v minulosti na té pozici nastupoval. Já ho tam využívám vzhledem k tomu, s jakou taktikou do daného utkání jdeme. Každopádně se ale lépe cítí na pozici středního záložníka. Co se týká oblíbených rozestavení, tak rád hraju na dva útočníky. A to v rozestavení se čtyřmi obránci, nebo třemi.

S jakým umístěním budete spokojen?
Bavíme se o středu tabulky. Rozhodující pro mě je, aby měla hra určitou kvalitu. Ideální by bylo to, co se nám podařilo na jaře. Spojení předváděné hry s výsledky. Pevně doufám v to, že na jarní část z minulé sezony navážeme.

Bohemians - Jablonec 3:0 (2:0)
Bohemians - Jablonec 3:0 (2:0)
Jak se jeví mladí hráči Osmančík a Novák? Bude na ně Bohemka v budoucnu spoléhat?
Vojta Novák má obrovský potenciál a fotbalové vidění. Už teď je na hraně toho, aby do utkání naskočil na delší časový úsek. Nicméně si musí počkat, protože konkurence je obrovská. Pro Bohemku je každopádně hodně perspektivní. Pavel Osmančík disponuje mimořádnými fyzickými předpoklady. Věřím, že při jeho píli a tréninkovému nasazení postupně odstraní i technické nedostatky a může být také hodně zajímavým hráčem.

Proč nedostanou více prostoru už teď?
Je potřeba si uvědomit počet hráčů na postech, kde tito hráči nastupují. Na pozici Vojty máme Petra Hronka, Kamila Vacka, Tondu Vaníčka a Romana Květa. Tam je obrovský přetlak a záleží také na konkrétním rozestavení. Pavel Osmančík nastupoval v poslední době hlavně v útoku, kde má situaci také složitou. Nově nám totiž ještě přišli Matěj Pulkrab s Tomášem Necidem.

Kdo je v kabině největší dříč, jedlík, vtipálek, spáč a intelektuál?
Pokud bych měl vybrat jednoho, koho spojují všechny věci, tak je to Martin Dostál. Snad se na mě nebude zlobit (úsměv).

A jednotlivě?
Vtipálků máme hodně, takže to úplně posoudit nedokážu. Možná by zde byl Martin znovu. U spáče nevím, ale určitě by to nebyl Pepa Jindřišek. Ten chodí i na společné snídaně v půl sedmé. Jedlík není v hráčském kolektivu, ale v realizačním týmu, a to kondiční trenér Rudolf Rondzik. Dříčů máme tako hodně, kluci si po tréninku přidávají. Na intelektuála také odpovídat nemůžu (smích).

Je v kabině někdo další, kdo má nějaká specifika? Případně která?
O fotbalistech se mluví tak, že specifičtí jsou brankáři a levá křídla. Kdybych měl vybrat, tak to bude Patrik Le Giang, jenž je svými rituály pověstný.

Při příchodu do Bohemians jste říkal, že chcete hrát ve druhých poločasech "na kotel." Proč se tak neděje?
Tahle volba je čistě na hráčích samotných a já jim do ní úplně nezasahuji. Zřejmě se jim to zdá výhodnější, takže pokud mají šanci si vybrat, tak si volí tuto variantu.

Josef Jindřišek a Luděk Klusáček prodloužili smlouvu v Bohemians.
Josef Jindřišek a Luděk Klusáček prodloužili smlouvu v Bohemians.
V čem je největší rozdíl oproti vašemu minulému působení v klubu?
Už při říjnovém příchodu do Bohemky jsem říkal, že rozdíl je obrovský. Dnes je Bohemka v úplně jiné, komfortnější, situaci. Ať už se to týká zázemí, hráčského kádru, postavení v tabulce. Fanoušci takový posun možná tolik nezaregistrují, protože dění v klubu sledují neustále. Já jsem byl v zahraničí a za nějakých pět, šest let udělal klub obrovský skok.

Je současné působení úspěšnější, než minulé?
Pokud bych měl obě angažmá porovnávat, tak určitě výš stavím to první. Podařilo se zachránit příslušnost v nejvyšší soutěži a tenkrát to bylo něco neuvěřitelného, dokonce se záchrana rovnala zázraku. Budeme se snažit tomu přiblížit i teď. Myslím to tak, že budeme úspěšní jako tým.

Jaký je váš pohled na mladého brankáře Bačkovského? Je blízko ligovému startu?
Přiznám se, že Huga jsem neznal. Řešili jsme situaci narychlo při zranění Romana Valeše. Doporučili ho Erich Brabec Míroslavem Millerem. Erich ho měl během svého angažmá ve Vlašimi. Nyní Hugo potvrzuje, že výběr byl správný. Gólmani mají situaci složitou, protože musí čekat na chybu svého kolegy, pokud jsou v pozici dvojky, což aktuálně Hugo je. Ligový start bych mu samozřejmě přál, ale nedokážu odhadnout, kdy to bude. Na druhou stranu by to pro nás znamenalo, že by se něco nepovedlo Patrikovi, což si nikdo rozhodně nepřejeme.

Krátká pauza v zimě téměř neumožní přípravu na trávě. Je možné skočit do ligy v lednu?
Je to hodně specifické a v Čechách doposud nic takového neproběhlo. Bude hodně záležet na počasí. Pokud zima nebude příznivá, tak je prakticky nemožné se na to dobře připravit. Jediné hřiště, které budou k dispozici, jsou ty vyhřívané. To jsou ale plochy na stadionech, kde se pak hrají i ligové zápasy. Musíme být opatrní s vytížením hřiště, protože je nějaká vegetační doba. Hřiště bychom si tak během chvíle mohli zničit na zbytek roku. V tomto je situace hodně složitá.

Bohemians - Teplice 4:0 (2:0)
Bohemians - Teplice 4:0 (2:0)
Co říkáte na výkony Bederky a Köstla? Při vašem příchodu byli oba v B týmu s minimální šancí startu v lize...
Bavíme se o dvou odlišných případech. Zatímco Dan Köstl je mladý hráč, který svoji ligovou kariéru defacto začíná. Do sestavy mu pomohlo i zranění spoluhráčů, ale chytil se a od té doby potvrzuje vysokou výkonnost. Začal si věřit. U Jirky Bederky je to jiné. Má za sebou už nějaké ligové zápasy a disponuje zkušenostmi. Byl v situaci, kdy nenastupoval pravidelně. Jednoznačně má ligové parametry, jen na sebe musí být přísnější.

Je Jan Vondra spíše levým stoperem při tříobráncovém systému nebo krajním obráncem?
V jeho možnostech je hrát na obou postech. Trochu bližší mu je pozice levého krajního obránce. Je schopný se přizpůsobit a záleží na tom, v jakém rozestavení budeme nastupovat.

Co Ibrahim Keita? Na vstřeleném gólu Plzni má svůj podíl, v Táboře pak na další přihrál a se Zlínem již skóroval...
Abych pravdu řekl, tak pořád přemýšlím o jeho optimální pozici. Když jsem přišel, tak hrál na hrotu útoku, kde má ovšem trochu potíže s dobíráním míčů. Vyhovuje mu hrát malinko z hloubky, kdy má míč pod kontrolou a není tolik v soubojích, ačkoliv je to při jeho fyzických parametrech překvapivé. V zimě nebyl úplně dobře připravený, což ho sráželo. Nyní je v takovém stavu, že má sílu, vydrží a jeho hře to hodně prospělo. I když má handicap v tom, že není úplně gólový.

Bohemians - České Budějovice 3:2 (2:0)
Bohemians - České Budějovice 3:2 (2:0)
Koubek odešel na hostování do Ústí. Byl z tria Koubek, Ugwu, Keita nejhorší, že šel pryč právě on?
Určitě nebyl o tolik horší. Útočníci byli svým způsobem podobní. Každý měl nějaké přednosti a také slabší stránky. U Matěje bylo potřeba, aby pravidelně nastupoval. Nepovedlo se hostování v Jihlavě, kde toho odehrál minimum. Je stále mladý a potřebuje získávat zkušenosti. Proto jsme se rozhodli pro hostování v Ústí nad Labem, kde by toho měl odehrát relativně hodně. Je to lepší, než aby seděl na lavičce, nastupoval za béčko či dokonce vůbec.

Nemělo by naše béčko zabrat? I když je posíleno o hráče z A týmu, tak výsledky za moc nestojí...
Výsledky jsou jak pro fanoušky, tak i pro nás, zklamáním. Myslím, že je třeba, aby B tým hrál třetí ligu. Divize je prostě málo pro rozvoj hráčů z dorostu, nebo pro eventuální vytížení hráčů A týmu. Doufám, že se to zlepší. Trochu bojujeme s úrovní. B tým je takový poloprofesionální tým. Časem ho snad posuneme do stavu, kdy základ týmu bude schopný hrát třetí ligu bez posil z A týmu.

Může pandemie ukončit ligu? Co by to pro nás znamenalo po sportovní stránce?
Doufám, že k tomu nedojde. Zbývá prakticky třičtvrtě roku na dohrání soutěže a fotbal se snaží nějakým způsobem svůj produkt ochránit. Dodržujeme přísná opatření, která snad přispějí k tomu, že se ligový ročník dohraje. Nebo minimálně větší část soutěže.

V Českých Budějovicích jsme utkání hrát nemohli, jenže my v prvních dvou kolech museli hrát bez nich. Není to už neregulérní přístup?
Pokud se na situaci podívám jednoduchým pohledem, tak to samozřejmě regulérní není. Nicméně pravidla si kluby odhlasovaly a záleží na vůli Krajské hygienické stanice, která o tom rozhoduje. Ale do regulérnosti to citelně zasahuje.

Bohemka TV