Bohemians slaví 115. výročí

16. prosince 1905 byl oddíl AFK Vršovice přijat za člena ČSF.

Bohemians slaví 115. výročí

Přesně dnes si připomínáme 115. výročí založení fotbalového klubu AFK Vršovice, který je přímým předchůdcem dnešní Bohemky. Kopaná ve Vršovicích jistě existovala i před rokem 1905, ovšem provozovaly ji výhradně sportovní kroužky. Například památná SK Kotva Vršovice, jejíž vznik se datuje až k roku 1895. Právě Kotva existovala na území samostatných Vršovic a v roce 1905 z ní vzešel AFK Vršovice, který byl pod tímto názvem 16. prosince 1905 přijat za 14. člena Českého svazu footballového.Tímto krokem vznikl opravdový fotbalový klub, dnešní Bohemians Praha 1905.

Velmi podrobně je vznik klubu popsán v krásné knize Bohemka je a bude - kniha první, kterou můžete zakoupit ve fanshopu Bohemky a také na e-shopu ZDE.

Kazeta s historickými odznaky.
Kazeta s historickými odznaky.
Během dnešního dne také na e-shopu nabídneme tři různé výroční odznaky, které byly vydány k této příležitosti a jsou jedinými oficiálními odznaky 115. výročí. Pro opravdové fajnšmekry pak máme dárkovou kazetu s deseti různými historickými odznaky, které byly vyrobeny na základě originálních podkladů sběratelů z celé České republiky.