Dostál: Aktuální situaci nijak neovlivníme

Univerzál Martin Dostál hodnotí derby na Slavii.

Dostál: Aktuální situaci nijak neovlivníme

Martin Dostál se do základní jedenáctky vrátil poprvé od začátku října. Po derby mluvil nejen o výkonu a pokutovém kopu, ale i momentální situaci, která celý podzim ovlivňovala. Více v rozhovoru.

Z posledních venkovních zápasů jsme na Slavii možná předvedli nejlepší výkon...
S tím se asi souhlasit dá, ale úplně nechci se pouštět do rozboru našich minulých zápasů. Ty už stejně nikoho nezajímají. Ovšem nejspíš to asi byl náš nejlepší výkon na hřišti soupeře. Je škoda, že po tom průběhu proti takovému soupeři nemáme ani bod. Slavia je v současnosti v rámci české ligy nejlepším týmem a my si na jejím hřišti vytvořili spoustu příležitostí.

Naposledy jsi na delší časový úsek nastoupil v říjnu proti Zlínu. Jaké pro tebe bylo znovu nastoupit?
Pauza byla poměrně dlouhá. Asi dva měsíce jsem marodil, neboť jsem měl trable s lýtkovými svaly. Vypadl jsem z rytmu a potřeboval dohnat kondiční manko. V utkání samotném jsem se cítil dobře. Před utkáním jsme se přímo o derby bavili i v kabině. Takové zápasy chce hrát každý a právě v nich hráč vydoluje ze sebe síly, o nichž třeba ani neví. Pocity máme dobré, ale fotbal je o bodech a ty nám chybí.

Je to hodně hořký konec podzimu?
Takhle bych to úplně nenazýval, neboť jde stále o jedno utkání z mnoha. Fakt, že končí zrovna takto je souhra náhod. Zakončit jsme ho měli až ve středu proti Opavě, ale bohužel se zápas neodehraje. Podzimní část bych úplně extrémně nehanil, protože doma se nám celkem daří, jenže nevozíme body ze hřišť soupeřů. To jsme ale nevozili v první polovině loňské sezony a pak se to zlomilo. Věřím tomu, že se nám povede ta statistika zvrátit i letos.

Jak jsi viděl z tvého pohledu penaltovou situaci?
Hned jsme sudímu dávali najevo, že za nás tohle penalta není. Ruka Honzy Vondry byla nastřelena z bezprostřední blízkosti, nemohl té situaci předejít a nešel paží k míči. Video náš názor jen potvrdilo, za což jsme rádi. Stejně tak i za to, že video bylo pro tento zápas k dispozici. Dovedu si totiž představit, že takovou penaltu klidně rozhodčí nařídí.

Slavia - Bohemians 2:1 (1:0)
Slavia - Bohemians 2:1 (1:0)
Co nám derby ukázalo?
Viděli jsme, že každé utkání je jiné a hrát se dá s každým. Jsou to sice obecná klišé, ale opět se potvrdila. Nejvíc nám utkání ukázalo to, že pokud budeme hrát odvážně a každý přidá směrem dopředu i něco navíc, tak můžeme být nebezpeční i pro soupeře kvalit Slavie. Věřím, že to může být nějaký stimul do jara a my začneme vozit body i ze hřišť soupeřů. A také naše domácí a venkovní výkony už nebudou tolik odlišné. Mohli bychom i znovu najet na jinou vlnu a bude se nám dařit.

Podzim se odehrál za zvláštních podmínek. Defacto jsme mohli mít ze dne na den o pět hráčů v kádru méně. Jak jsi ho vnímal?
V tomto ohledu je to zlá doba, ale asi s tím nic neuděláme. Musíme situaci bohužel přijmout, ale nikdo jsme nejspíš nečekali, že můžeme něco takového zažít. Nicméně se nedá nic dělat a v kádru nás je pětadvacet z nějakého důvodu. Když někdo vypadne, tak ho nahradí jiný hráč. Určitě ten aktuální "režim" není důvodem toho, abychom nějaká utkání nezvládali. Pokud chyběl někdo z důvodu nakažení koronavirem, tak je to zprvu na deset dní, ačkoliv poté ještě musí dohánět tréninkové manko.

Jsou zápasy na Slavii pro tebe stále speciální?
Ano a budou i nadále. Vyrostl jsem tu. Ačkoliv z hráčů jsem tady nikoho nezažil, tak lidi z realizačního týmu znám. Je škoda, že nemohli na utkání být diváci, protože by derby bylo ještě lepší. Nicméně doufám, že se dočkám i toho, že na tomto stadionu se svým týmem vyhraju.