Vávra: Zápasy jsou vrcholem přípravy

Masér Martin Vávra mluví o regeneraci hráčů i přípravcích Alpa.

Vávra: Zápasy jsou vrcholem přípravy

Přinášíme rozhovor s masérem Martinem Vávrou. Ten popsal práci a zkušenosti s přípravky Alpa, ale rovněž promluvil i o regeneraci během nahuštěného programu. Toho si Klokani užili v loňské sezoně na jaře, ovšem současně i v podzimní části letošního ročníku soutěže.
Jak dlouho používáš přípravky Alpa?
Myslím si, že už s nimi pracuji přes pět let. Dříve jsme používali jen Francovku, ale poté začali využívat i masážní emulze a ostatní věci od Alpy.

Jsi s nimi spokojený?
Rozhodně ano! Nejčastěji používáme asi právě Francovku, kterou si někteří hráči v létě dávají pod triko, aby se jim lépe dýchalo. Dále pak masážní krémy, které mají dobré vlastnosti. Jak pro nás, tak i pro samotné hráče. Hřejivka je jedna z těch lepších, neboť je ohromně kvalitní.

Je Alpa špičkou na tuzemském trhu?
Masážní krémy i hřejivky od Alpy jsou u nás na vysoké úrovni, ba možná dokonce i nejlepší. Co se týče Francovky, tak zde se jedná o zaručenou kvalitu, které žádný jiný produkt nedosahuje. Ta je jednoznačně na trhu nejlepší.

Máš nějaké osvědčené produkty?
Nejvíce používám univerzální masážní krém, jenž je skvělý s výbornou kluzností. Současně často pracuji s hřejivým masážním krémem, který využívám i u sebe osobně.

Sigma Olomouc - Bohemians 1:1 (0:1)
Sigma Olomouc - Bohemians 1:1 (0:1)
Francovka se dnes využívá ve velké míře, a to nejen ve sportovní oblasti…
Takovou zkušenost osobně nemám. Obsahuje velké množství alkoholu, díky čemuž se využívá proti infekcím, ale sám jsem se s tím nesetkal. O takovém využití Francovky jsem se dočetl právě na internetových stránkách Alpy, kde se o tom píše.

Vyžaduje používání přípravků Alpa být odborníkem, nebo to zvládne i laik?
S produkty můžou pracovat všichni. Když se chce člověk namasírovat, tak může jakýkoliv přípravek použít. Stejně tak i Francovku, třeba na dýchání nebo prokrvení nohou. Nějakou startovací masáží je schopen i laik zvládnout využití přípravků od Alpy.

Dále Alpa nabízí i vodu po holení, kolínskou vodu a další produkty. Používáš něco takového přímo u sebe?
Z tohoto pohledu používám pěnu na holení, která mi vyhovuje. Dost mě překvapila jiná věc. Objevil jsem v sortimentu Alpy suchý šampon, který funguje na jednoduché bázi. Pokud má někdo mastné vlasy a nechce se mu jít do sprchy, tak zkrátka a jednoduše si nasype suchý šampon na vlasy a je to. Funguje opravdu skvěle. Dalším produktem Alpy, který využívám, jsou vlhčené ubrousky Batole.

Bohemians - České Budějovice 3:2 (2:0)
Bohemians - České Budějovice 3:2 (2:0)
Zaběhneme teď více k fotbalu. Jarní část jsme dohrávali ve vysokém tempu. Bylo to na regeneraci náročnější?
Zvýšila se fyzická i psychická náročnost. Nám se jaro zvlášť povedlo, když jsme udělali dlouhou sérii vítězných zápasů. Psychika udělala hodně v takovém ohledu, že hráči byli schopni regenerovat rychleji a lépe. Ovšem osobně si myslím, že na jaře jsme zaregistrovali menší počet zranění. K tomu pomohly také přípravky od Alpy, které jsme při masážích používali. Zvýšil se i počet masáží. Někteří hráči chodí pravidelně dva dny před zápasem na masáž, někdy den před utkáním a jiní chodí až druhý den, když mají odehráno. Ti kluci, kteří byli zvyklí chodit dva dny před duelem a hrálo se systémem středa - neděle - středa, tak na masáž přišli v pondělí a v pátek. Někdy šel někdo i třikrát nebo hned po zápase, pokud hrál v tom systému častěji a sestava třeba tolik nerotovala. Z pohledu masérů a fyzioterapeutů bylo jaro rozhodně náročnější, ale dalo se zvládnout. Pro hráče, ale i pro nás ostatní je vždycky lepší hrát, než pouze trénovat. Právě utkání je vrcholem týdne a chceme je hrát všichni.

Podzim se tentokrát protáhl téměř do Vánoc a jarní část zahájíme také mnohem dříve. Ovlivňuje regeneraci i počasí?
Klimatické podmínky mají v tom také svou nespornou roli. Před každým tréninkem i zápasem se hráči rozcvičují už v útrobách stadionu, respektive v případě Uhříněvsi v posilovně. Tam tělo protáhnou a zahřejí se sami. Zima by hrála roli v jiném případě. Když je trénink a byly by v něm i dlouhé pauzy, tak by hráči mohli prochladnout a svaly se mohly poškodit. Kluci ale trénují celou dobu a bez nějakých dlouhých přestávek. Jsou teď také tepleji oblečení a mají o něco delší rozcvičku. Současně ale platí i tvrzení, že čím je větší zima, tím se zvětšuje i riziko zranění.