Kurka: Ďolíček je pro Prahu prioritou

Místopředseda DFB o připravované rekonstrukci Ďolíčku.

Kurka: Ďolíček je pro Prahu prioritou

Asi neexistuje jediný fanoušek Bohemians, který by nevnímal dění okolo domácího stadionu Zelenobílých. Legendární Ďolíček po dlouhých letech vyjednávání získal do svého vlastnictví Magistrát hlavního města Prahy. Bohemka následně podepsala s Prahou dlouholetou nájemní smlouvu. Družstvo fanoušků Bohemians je v posledních měsících velmi aktivní v otázce rekonstrukce stadionu. Mnoha jednání nejen se samotným Magistrátem se za DFB účastnil jeho místopředseda Martin Kurka. Jelikož o současném stavu připravované rekonstrukce má největší přehled, pozvali jsme si k rozhovoru na toto téma právě jeho.

Martine, v jaké fázi se aktuálně nachází rekonstrukce Ďolíčku?


V této chvíli jsme těsně před vyhlášením architektonické soutěže. Souběžně dobíhá také jednání o odkupu části Sokola. Jde o pozemky, které hrají v budoucí přestavbě našeho svatostánku důležitou roli. Jsem rád, že je tady stejný zájem, tedy MHMP chce pozemek koupit a Sokol je ochotný o prodeji jednat. Teď se hledá cesta k dohodě a za jakých to bude podmínek.

Jak by měl budoucí Ďolíček vypadat?


Vizuální podobu zatím neznáme, ta vzejde právě od architektů, kteří se do soutěže zapojí. Víme ale, jaké klademe podmínky. Pro fanoušky je asi zásadní kapacita. Požadujeme minimálně 8 000 míst pro diváky, aby Ďolíček splňoval kategorii 4 UEFA. Dle zaměření a objemové studie by to mohlo být až 9 500.

To není málo, ale zároveň si fanoušci žádají víc. Přece jen se stadion buduje na desítky let…

Já to naprosto chápu. I my bychom si přáli stánek pro 15 000 diváků s mnoha skyboxy. Bohužel se ale musíme držet reality. Největším omezením je prostor. U pošty se s pozemkem nedá hnout. Vystavět tribunu nad chodníkem, jako má třeba Sparta na východní straně Letné, není možné. My se stavbou nad chodník nesmíme, nedovolují to pražské stavební předpisy. Limit přesahu je maximálně jeden metr. Z druhé strany je zase limitující biokoridor Botiče, nad kterým také nesmí stát tribuna. Dalším omezením je fakt, že stadion smí být vysoký do úrovně okolní zástavby. Takže na východě i západě nejde tribuna prodloužit ani do délky, ani do výšky.

V objemové studii profesora Navrátila z roku 2011 je u pošty tribuna ve stylu La Bonbonera v Buenos Aires. Bude tam taková stavba opravdu stát?

Právě tato studie Prahy 10 vyčerpala lokalitu na maximum a vyšlo z toho 9 500 míst. Myslím, že to pan profesor nakreslil velmi dobře. Jeho objemová studie má asi nejblíže k dnešním požadavkům. Taková tribuna tam opravdu být může a z Ďolíčku by se tak stal i architektonicky unikát v Evropě.

V areálu současného Ďolíčku je populární Náměstíčko. To je velký prostor. Zůstane zachováno?

Vzhledem ke všem požadavkům, abychom získali zmíněnou kategorii UEFA, je potřeba hodně prostoru. Není vyloučeno, že plocha Náměstíčka bude zastavěna. V zadání je spousta prostor a místností, které mají předepsané minimální plochy a architekti je někam umístit musí.

Když zmiňuješ opět architekty, jak bude soutěž časově probíhat?

Můj výhled je, že v kalendářním roce 2021 by měla být soutěž vyhlášena i vyhodnocena. Na konci roku bychom mohli znát vítězný návrh a v roce 2022 se může projektovat.

V roce 2022 jsou volby na Magistrátu hlavního města Prahy. Může být změna vládnoucí garnitury problémem?

Věřím, že nebude. Pro MHMP je revitalizace Vršovic a Ďolíčku prioritním investičním projektem.

Opravdu chtějí prioritně stavět stadion?

Tady je důležité poznamenat, že se nejedná pouze o stadion, ale půjde o řešení celé lokality. A právě to je ohromné plus i pro samotný Ďolíček. Jedná se o stadion na místě současného. Na škvárovém parkovišti za Botičem bude bytový dům a veřejné prostranství a v areálu bývalé tržnice u gymnázia má vyrůst sportovní hala s parkovacím domem. Nové Náměstíčko si třeba vytvoříme právě na veřejném prostranství na dnešním parkovišti.

Je ve věci rekonstrukce ještě něco, co nám hraje do karet?

Jednání probíhají i na jiných trasách, než jen DFB – MHMP. Oslovili jsme také Fotbalovou asociaci České republiky, zda by nám k výstavbě stadionu kategorie 4 UEFA dala nějaké stanovisko. Jednoznačně tento krok vítají a podporují. Podle jejich názoru by výstavba takového stadionu na území Prahy byla posunem i pro fotbal jako takový v celé republice. Z Ďolíčku by se mohl stát domovský stadion reprezentací žen, U21 a dalších mládežnických výběrů.

Takže do roku 2022 se do země nekopne?

Některé přípravné práce by mohly proběhnout dokonce už letos. V první řadě to bude zřejmě demolice budovy bývalého kasina a zastavárny u zastávky na Vršovické. Budova je v dezolátním stavu a určitě půjde k zemi.

To jsou demolice. Důležitá je výstavba. Kdy bude nový Ďolíček podle tebe?

Mé odhady jsou takové, že by Bohemka mohla dostat nové tribuny ke 120. výročí v roce 2025. Možná nebude stavba 100% hotová, ale výrazně ano. Tak to vidím já.