Antonín Vaníček na Mistrovství Evropy U21

Dnes večer vstoupí Česká fotbalová reprezentace do šampionátu.

Antonín Vaníček na Mistrovství Evropy U21

V nedělním utkání na hřišti Teplic si připsal asistenci na gól Matěje Pulkraba. Ještě ten večer ale po návratu do Prahy zamířil do Benic na sraz reprezentačního výběru do 21 let před Mistrovstvím Evropy. V pondělí pak absolvoval poslední trénink v tuzemských podmínkách a v odpoledních hodinách už s celým týmem zamířil do Slovinska, kde je dnes na programu první utkání základní skupiny proti Itálii. Ano, řeč je o Antonínu Vaníčkovi, který s reprezentačním týmem vyhrál kvalifikační skupinu a mohl se radovat z postupu na EURO. Klokani mají další zástupce mezi náhradníky. Těmi jsou obránce Daniel Köstl a brankář Hugo Jan Bačkovský.

I tento šampionát je ovlivněn koronavirem a herní systém je trochu netradiční. Během této reprezentační přestávky jednotliví účastníci turnaje odehrají vlastní základní skupinu, v nichž budou bojovat o postup do vyřazovací fáze. Na Apríla už se vrátí zpět do svých klubů. Po konci klubových soutěží se účastníci čtvrtfinálových duelů vrátí na konci května zpět do dějiště turnaje, kde během úvodního červnového týdne budou usilovat o získání medailí.

Antonín Vaníček na Mistrovství Evropy U21
Antonín Vaníček na Mistrovství Evropy U21
Česká reprezentace se ve skupině B utká postupně s Itálií, domácím Slovinskem a také Španělskem, jakožto obhájcem prvenství z posledního turnaje této kategorie. V dalších řádcích naleznete přehled o národním týmu České republiky, ale také o soupeřích.

Česká republika

Kouč Karel Krejčí vsadil na stále členy svého výběru, ale i mezi nimi se najdou takoví hráči, kteří jsou téměř nováčky. Mezi ně patří obránci Martin Vitík a Michal Fukala, kteří si můžou zapsat premiéru. Jeden start mají na svém kontě Adam Karabec s Tomášem Ostrákem. Nejlepším střelcem v kvalifikaci byl Ladislav Krejčí s pěti brankami. Tři góly vstřelil Václav Drchal. Zástupce Klokanů Antonín Vaníček se radoval ze vstřelené branky jednou.

Itálie

Minulý šampionát v roce 2017 pro ně skončil v semifinále, kdy nestačili na pozdějšího vítěze, Španělsko. Kvalifikací prošli suverénně s jedinou porážkou (se Švédskem - 0:3). Celkem během deseti kvalifikačních duelů inkasovali pouze pětkrát. V ofenzivě je hlavní hrozbou Gianluca Scamacca, který se v kvalifikaci trefil šestkrát a v Serii A za Janov skóroval čtyřikrát. Na pozici brankáře byl nejvytíženější Marco Carnesecchi se sedmi odchytanými zápasy, ve kterých udržel pětkrát čisté konto.

Antonín Vaníček na Mistrovství Evropy U21
Antonín Vaníček na Mistrovství Evropy U21
Slovinsko

Útočnou personou týmu je Nik Prelec z italské Sampdorie Janov. Jako jednička v brance se dá očekávat Igor Vekič a ve středu zálohy poté Tomi Horvat. V přípravných zápasech na domácí turnaj se Slovinsko ukázalo ve výborném světle, když remizovalo s týmy jako je Rusko (2:2) a Německo (1:1). Došlo také na utkání s Itálií, kdy byli dva hráči Slovinska vyloučeni. Na Slovinsko narazí Česká republika i v září, kdy odstartuje kvalifikace pro příští šampionát.

Španělsko

Tým plný fotbalově vyspělých a technicky nadaných mladíků, kteří perfektně zvládají i taktickou stránku. Kvalifikací prošli ještě suverénněji, než Itálie. Během celého jejích průběhu ztratili body jen jednou, když remizovali na hřišti Izraele. Na pobřeží Středozemního moře padla také jediná branka, kterou Španělsko inkasovalo. Cíl pro turnaj je jasný, a to zopakovat výsledek posledního šampionátu, jímž je celkové vítězství a zisk zlatých medailí. Mezi hráči nalezneme zástupce slavné Borussie Dortmund, jímž je obránce Mateu Morey Bauza. S populární La Ligou má zkušenosti Bryan Gil, který hájí barvy Eibaru. Nedílnou součástí zadních řad je Adria Pedrosa, hráč Espanyolu Barcelona.

Antonín Vaníček na Mistrovství Evropy U21
Antonín Vaníček na Mistrovství Evropy U21
Program skupiny B:

Středa 24. března 2021
Slovinsko - Španělsko (18:00)
Česká republika - Itálie (18:00)

Sobota 27. března 2021
Slovinsko - Česká republika (18:00)
Španělsko - Itálie (21:00)

Úterý 30. března 2021
Slovinsko - Itálie (18:00)
Španělsko - Česká republika (21:00)