Ohlédnutí za sezonou 2020/2021

V článku jsme shrnuli několik statistických zajímavostí celého ročníku.

Ohlédnutí za sezonou 2020/2021

Po konci ligové soutěže se už na Virtuálním Ďolíčku rozběhla anketa o zvolení Gólu a Hráče sezony 2020/2021. Nyní přinášíme souhrnná data, a to jak týmové, tak i individuální.

Po dvou sezonách Bohemians znovu zakončili soutěžní ročník s pozitivním skóre. Ještě lepší čísla Klokanům vzaly dvě závěrečné porážky, kdy proti Spartě a Mladé Boleslavi pětkrát inkasovali. Nakonec vstřelili Bohemians celkem čtyřicet gólů a inkasovali jich sedmatřicet. V MOL Cupu došla Bohemka do osmifinále, ve kterém ji porazila Sigma Olomouc (0:2). Ve třech zápasech Zelenobílí nastříleli pět gólů a inkasovali dvakrát, a to právě s Olomoucí. V rámci přípravných duelů se Zelenobílí radovali z gólu celkem devatenáctkrát. Z inkasované branky přitom smutnili pouze v pěti případech.

Bohemians - Sparta 1:2 (1:1)
Bohemians - Sparta 1:2 (1:1)
Nejvytíženějším hráčem se stal s 2 430 minutami brankář Patrik Le Giang. V dalším pořadí za ním se seřadili Petr Hronek (2 353), Vladislav Levin (2 297), Jan Vondra (2 252), Martin Dostál (2 175), Jiří Bederka (2 148) a Roman Květ (2 106). Hned tři hráči nastříleli po pěti gólech. Jmenovitě šlo o útočníky Matěje Pulkraba, Davida Puškáče a Tomáše Necida. Druhý jmenovaný přispěl ještě dalšími třemi asistencemi. Jeho kolegové si zapsali po jedné přihrávce na gól. Jen o malý kousek za touto trojicí v tabulce produktivity skončil Petr Hronek, jenž se trefil celkem čtyřikrát. Bodově se ale dotáhl na Davida Puškáče, neboť také čtyřikrát na gól přihrál.

Celkem třikrát udeřila Bohemka přímo po rohovém kopu. Dvakrát skóroval Lukáš Hůlka a jednou Matěj Pulkrab. Téměř šedesát rohových kopů zahrával Roman Květ. Dalším exekutorem je Antonín Vaníček, který se ujal 41 kopů od rohového praporku. Oba hráči se podepsali pod vstřelené branky. Vaníček asistoval Pulkrabovi v Teplicích a Hůlkovi v Karviné. Střední záložník Roman Květ měl na svědomí asistenci při utkání v Budějovicích, kdy skóroval Lukáš Hůlka. V dalších dvou případech Bohemians skvěle dohráli situaci. Nejprve Květ zahrával rohový kop v Liberci a Pulkrab po skvělé reakci zařídil bod (1:1). Pátou trefu po akci začínající u rohového praporku má na svědomí Jan Vondra, když vstřelil proti Příbrami (4:1) svůj premiérový ligový gól.

Bohemians - Pardubice 1:1 (1:0)
Bohemians - Pardubice 1:1 (1:0)
Z řad Bohemians nastřádal nejvíce střeleckých pokusů záložník Roman Květ (52). Ten patřil k nejlepším hráčům Bohemians během celé sezony a odhodlaně se ujal i role režiséra hry. S Janem Vondrou si vyměnili 230 přihrávek, s Martinem Dostálem 219 a s Vladislavem Levinem 196. Při individuálních soubojích jeden na jednoho při vedení míče si nejlépe vedl Antonín Vaníček, jenž byl úspěšný v 64 případech. V defenzivních statistikách se nejvíce dařilo Janu Vondrovi. Pětadvacetiletý obránce se ve statistice úspěšnosti v osobních soubojích dostal až na sedmé místo napříč všemi ligovými hráči, kteří nastoupili minimálně do dvaceti zápasů.

Nejtrestanějším hráčem Klokanů byl se sedmi žlutými kartami útočník Matěj Pulkrab. O dvě méně jich nasbíralo kvarteto Petr Hronek, Roman Květ, Vladislav Levin, Tomáš Necid. Jen v jediném případě dohrávala Bohemka v deseti. Stalo se tak v Ostravě, když byl vyloučen Tomáš Necid. Navíc celkově Klokani obdrželi celkem jen 61 žlutých karet. Méně napomenutí nasbíraly jen Pardubice (56). Ovšem nováček soutěže pro změnu měl vyloučeného hráče hned čtyřikrát. V počtu nedovolených zákroků se Bohemka umístila s kulatou pětistovkou faulů na bronzové pozici za Spartou (460) a Plzní (486). Bohemians se tedy řadí k nejslušnějším týmům celé ligy. Ba v součtu výše uvedených informací se dají považovat i za úplně nejslušnějšího účastníka FORTUNA:LIGY.

Bohemians - Slavia 0:0
Bohemians - Slavia 0:0
V ligových zápasech se v brance Bohemians letos vystřídali celkem tři brankáři. Největší porci odchytal zmiňovaný Patrik Le Giang. Nastoupil celkem do 27 zápasů a vychytal 10 čistých kont. Díky tomu se dělí o druhou příčku napříč celou FORTUNA:LIGOU. Stejný počet nul mají na svém kontě zlínský Stanislav Dostál, ostravský Jan Laštůvka a olomoucký Aleš Mandous. Brankář Klokanů k nim ale potřeboval nejméně zápasů. V pěti ligových zápasech se mezi třemi tyčemi ukázal i Hugo Jan Bačkovský, pro kterého šlo o vůbec prvních pět zápasů v nejvyšší soutěži. Mladý brankář disponuje úctyhodnou statistikou. Na svém kontě totiž má tři vychytané nuly. Těch dosáhl v premiéře proti Opavě (0:0), na jaře v konfrontaci s mistrovskou Slavií (0:0) a ambiciózním Libercem (3:0). Inkasoval pouze v Teplicích (1:1) a po výstavním gólu z kopačky Havlíka v utkání na Slovácku (1:1). Dvě utkání v nejvyšší soutěži si připsal i Marek Kouba. Do branky se postavil proti Pardubicím (1:1) a Jablonci (1:2). Pro něj se také jednalo o první starty v nejvyšší soutěži.