Dušan Uhrin: Dohodli jsme se, že Bohemku zachráníme

Uznávaný trenér převzal Cenu fair play a zavzpomínal na časy u Botiče.

Dušan Uhrin: Dohodli jsme se, že Bohemku zachráníme

Trenér Dušan Uhrin dostal Cenu fair play za celoživotní postoj. Proslavil se hlavně reprezentačním stříbrem na ME 1996 v Anglii a tažením se Spartou v nultém ročníku Ligy mistrů. Svou stopu ale zanechal i v Bohemians. V Ďolíčku odtrénoval náročnou sezonu 1987/1988, v níž na klub drtivě dopadla kauza tzv. černých fondů.

Dal své slovo. A pak se zachoval jako chlap a dodržel ho, i když jít v létě 1987 do Bohemians chtělo hodně odolnou náturu. „V lednu jsem slíbil, že mužstvo na jeden rok převezmu. V únoru byly odhaleny machinace s finančními prostředky, což samozřejmě navodilo v Bohemce stísněnou atmosféru. Dal jsem ale slovo, tak jsem ho dodržel,“ vysvětloval Uhrin už v dobovém tisku. Laureát prestižní ceny Českého klubu fair play navíc v kritické době výslechů bojoval za své hráče až na útvaru SNB v tehdejším Paláci kultury, který tehdy existenci klubového černého fondu vyšetřoval.

Jak to tehdy bylo s tou dohodou v Bohemce?
Já jsem měl smlouvu na dva roky, dohodli jsme se, že po roce skončím. Ale že to dodržíme, a že Bohemku zachráníme. A je fakt, že po prvním kole na jaře byla už Bohemka zachráněná. My jsme byli po sedmém kole druzí (počtem bodů). Pak dostalo jednadvacet hráčů obsílku, že jsou obžalovaní. A my jsme do konce prosince vyhráli jeden zápas. Protože to mělo fakt velký vliv na psychiku hráčů. Já osobně jsem se vypravil na SNB na Vyšehrad. Chtěl jsem žádat, aby se přestali snažit ty hráče dostat psychicky pod tlak. Říkal jsem si: Ne, nejdu... Musím tam jít! I když se tam nic nevyřešilo, ale aspoň jsem tam šel.

Jak se v takové situaci s týmem pracovalo?
Proto jsme nevyhrávali. Byla to otázka přípravy, i takové důvěry, psychiky hráčů. Pak jsme to zvládli.

Už tehdy jste tvrdil, že to byla vaše nejtěžší sezona v životě, stojíte si za tím i teď?
Ano, určitě.

V té sezoně jste musel řešit i velkou marodku, kvůli níž jste útočníka Vladimíra Hrušku postavil na stopera, pamatujete?
Tak asi neměl kdo nastoupit. Já si na to nevzpomínám. Ale Vláďa hrál velice dobře, pokud hráli hráči mezi sebou. Asi neměl kdo nastoupit, tak musel nastoupit on.

V Bohemce později trénoval i váš syn Dušan mladší, probíral s vámi tehdy situaci?
On vždycky šel takovým vlastním stylem, vlastním charakterem. Já jsem ho v tom nechal. Musí se učit.

Jak si ceníte Ceny fair play?
Nevěděl jsem do poslední chvíle, že mám dostat hlavní cenu. Opravdu je to překvapení. Když mám jít na podium, jsem vždy víc nervozní než před zápasem. Klepou se mi kolena. Jinak jsem samozřejmě velice rád, že jsem tuhle cenu dostal. I když je tu řada dalších lidí, kteří by to měli tady absolvovat taky.

Jak složité je ve fotbale uplatňovat principy fair play?

Možná pamatujete, že jsme na Euru měli problém s Patrikem Bergrem. Nepostavil jsem ho na první půli s Německem a Patrik to nesl velice těžce. Já jsem si ho po zápase zavolal a omluvil jsem se mu, že to byla moje chyba. Patrik už byl připravený, že odjede, a pak hrál velice dobře.

Na co ze slavného Eura vzpomínáte?
Pamatuju si hlavně finále, kdy jsme v prodloužení dostali vítěznou branku. Přeskočil jsem bariéry, protože tam byl asistent rozhodčího, který signalizoval ofsajd. Bylo to asi patnáct sekund, nakonec to sundal. Já chtěl, aby to hráči reklamovali, že ta branka nebyla platná. Bohužel jsem zlatým gólem prohrál i s Kuvajtem proti Saúdské Arábii (na mistrovství Asie 2000) a taky ve finále Švédského poháru (v roce 2002 s AIK Stockholm proti Djurgardens IF). Jsem rád, že to zrušili…

Klub fair play ocenil také Michala Papadopulose, který v zápase Karviné se Zlínem přiznal ofsajdovou teč, co na to říkáte?
Je fakt, že trenéři to těžce nesou, všechno se vrhá na výsledky. Ale myslím, že to byla otázka chlapa na místě. Co si myslí, čemu věří, to prokázal.

Může z fotbalu vymizet simulování, snaha podvést rozhodčího?
Já se hlavně divím zákrokům, které se ve fotbale vyskytují, těm loktů do obličeje. Myslím, že těchto zákroků je příliš, že se příliš dá na peníze než na férovost. To by se mělo vymýtit.

Bylo to dřív jiné?
Já si myslím, že jo.

Co si myslíte o VARu, pomáhá fair play ve sportu, nebo je naopak zneužívaný?
Těžká otázka, těžká odpověď. Pokud bych osobně vyslovil svůj názor, tak by VAR neměl být, protože fotbal se hraje hodně dlouho. Je to zas nějaká novota, ohledně VARu vystává hodně otázek. Já osobně bych to zakázal. Jsou věci, kdy i VAR řekne, že to bylo, a když se na to pak podíváte...

Autor: Martin Hašek • kenguru.cz
Foto: Barbora Reichová • ČOV