Klokani se dnes potili v tělocvičně

Uvnitř článku najdete video z tréninku i rozhovor s kondičním trenérem Rudolfem Rondzikem.

Klokani se dnes potili v tělocvičně

Druhý týden zimní přípravy začal Klokanům v posilovně. Hráči se dnes dopoledne sešli nedaleko Ďolíčku v P.O.D. Gymu v Michli. Tady si vzal tréninkovou jednotku do parády kondiční trenér Bohemians Rudolf Rondzik, který hráčům připravil silově gymnastickou i aerobní náplň tréninku. Tělocvičnu P.O.D. Gym jsme dnes dopoledne navštívili i s kamerou Bohemka TV. Pod článkem najdete z tréninku krátké video. Fyzickou přípravu v rozhovoru popisuje sám Rudolf Rondzik.

Rudolfe, jaký byl cíl dnešního tréninku v posilovně?
V dnešním tréninku jsme měli dva cíle. Prvním byl rozvoj izometrické síly dolních končetin a doplňující gymnastické cviky hlavně na horní část těla a druhým cílem byla aerobní vytrvalost na trenažerech.

Proč zrovna P.O.D. Gym?
Hledali jsme tělocvičnu s komunitním charakterem, kde mají spíše rodinný přístup. Zároveň jsme potřebovali prostor s velkou volnou plochou, kde se dá dobře pracovat s volnými váhami. V P.O.D. Gymu mají hodně os, hodně kotoučů a zároveň disponují hrazdami a kruhy pro gymnastické cviky. Také mají dost aerobních trenažérů jako air biky a veslovací simulátory, což pro náš široký kádr potřebujeme. Navíc mám s P.O.D. Gymem dlouhodobé osobní přátelské vztahy. Před vybudováním venkovní posilovny v Uhříněvsi jsem sem společně s hráči individuálně nebo skupinově cvičit už chodil. Navíc je gym v Michli, takže kousek od Ďolíčku.

Jak často budou v zimní přípravě tyto tréninkové jednotky mimo hřiště?
Příprava je relativně krátká, takže se to i rychle mění. Na nějakou silově-rychlostní křivku v tréninkovém procesu není moc prostor. V této chvíli zařazujeme tělocvičnu dvakrát týdně. Jednak máme hromadný prostor pro tato silová cvičení, za druhé trénujeme dvoufázově, takže je potřeba i v tréninku ulevit např. achilovkám. Nota bene když se nyní připravujeme na umělé trávě.

Crossfitová tělocvična a fotbal? Je to dobré spojení?
Určitě ano. Náplní jednotky není vyloženě crossfit, ale klasický sportovní trénink. I když některé cviky mohou připomínat prvky silové atletiky, je to spíše tak na pohled. Náplň tréninku je za každých okolností přizpůsobena přímo fotbalistům v individuální i skupinové formě. Takže používáme osy, činky a hrazdy, ale stále jde o trénink se zaměřením na potřeby fotbalistů.

Jak hráče baví tréninky v posilovně?
Spíš je baví fotbal (smích), což se dá pochopit. Ačkoliv se snažím, aby pro ně trénink v posilovně byl příjemným doplňkem, asi by bylo špatně, kdyby je to bavilo víc než fotbal samotný.

Bohemka TV