Bitva o Vršovice už v neděli

Soupeře Klokanů okomentovali i Martin Dostál, Petr Hronek a Roman Valeš.

Bitva o Vršovice už v neděli

S víkendem napíše FORTUNA:LIGA další kapitolu. V ní budou účinkovat také Klokani, a to v jednom z nejvýraznějších utkání celé sezony. V neděli v šest večer totiž nastoupí k Vršovickému derby na stadionu sousední Slavie. Té budou chtít oplatit i podzimní domácí porážku 1:5.

Pro derby nebudou v řadách Slavie připraveni dlouhodobě zranění Jan Bořil, Lukáš Provod a David Hovorka. Trenérský štáb už nemůže počítat ani s Nico Stanciuem, který nedávno klub opustil. Stejné tvrzení platí i o Janu Kuchtovi, který v minulosti oblékal i dres Bohemians.

Bohemians - Slavia 1:5 (1:0)
Bohemians - Slavia 1:5 (1:0)
Naopak příležitosti v zápasech dostává dánský záložník Mads Emil Madsen. Během zimní přestávky Sešívané posílila Yira Sor z Ostravy a mladoboleslavské duo Daniel Fila s Davidem Juráskem.

Při pohledu na ligovou tabulku jsou role týmů jasně dané, ovšem je tu i faktor "derby." Ten připomněl asistent trenéra Jaroslav Veselý: "Je před námi hodně těžké utkání, neboť se utkáme asi s nejsilnějším týmem naší ligy. Ale jak se říká, tak derby nemá favorita. Budeme věřit, že tomu tak i bude."

Svěřenci kouče Jindřicha Trpišovského nezačali jarní část úplně nejlépe. Minulý týden ovšem přivezli výhru ze Slovácka a ve čtvrtek zvítězili na horké půdě Fenerbahce Istanbul: "Všechny čtyři zápasy Slavie jsme viděli. Začátek nebyl úplně dle jejich představ. Možná se v jejím kádru událo více změn, než s kolika počítali. Na Slovácku hráli trochu úsporněji a hlavní byl výsledek. Hráli jednoduše a organizovaně. V Turecku už to byla Slavia, kterou známe z minulosti. Prezentovala se dobrým presinkem a zaslouženě zvítězila. Uvidíme, jak budou vypadat proti nám. Na některých místech se sestava může lišit. Budou trochu méně čitelní. V případě Slavie je ale asi jedno, kdo nastoupí. Systém a způsob hry bude stejný."

Podzimní zápasy Bohemka s týmy z TOP 3 nezvládala zejména z pohledu inkasovaných gólů. Vršovické derby by se tak dalo považovat za první větší zkoušku defenzivy po zimní přípravě: "Když odmyslím pohárové utkání, tak jsme v těch dvou ligových zápasech soupeřům příliš šancí nedovolili. Čeká nás samozřejmě nejtěžší test. Nemůžeme se ovšem soustředit pouze na defenzivu a čekat, co s námi Slavia udělá. Musíme být nebezpeční a hrát odvážně."

Bohemians - Slavia 1:5 (1:0)
Bohemians - Slavia 1:5 (1:0)
Pro derby je jistá absence Michala Berana. Ten hostuje v Ďolíčku právě z Edenu. Do celkové nominace se promítne nejen taktika, ale i marodka. "Určitě někdo může vypadnout z nominace, když nebude zapadat do taktického plánu. Někteří hráči si tímto v úvodu jara už prošli. Nám se teď bohužel marodka trochu rozšířila a nad několika hráči máme otazníky. Nominace se určí spíš po komunikaci s lékaři," uzavřel své hodnocení Veselý.

HLASY Z KABINY
Na zítřejší derby jsme se šli zeptat několika hráčů přímo do kabiny Klokanů. "Střetneme se s nejlepším českým týmem, který svou kvalitu prokazuje několik let i na mezinárodní úrovni. Co hráč, to kvalitní fotbalista. Mnohdy i reprezentant. My musíme předvést výkon na hraně svých možností a plnit pokyny, které si před zápasem řekneme. Musíme hrát aktivně a nebojácně. Když se tohle potká, jsme schopni z Edenu přivézt dobrý výsledek. Jedeme tam s cílem vyhrát, nic jiného nám nezbývá. A pokud podáme nadstandardní výkon, můžeme na konci zápasu slavit," řekl Martin Dostál.

Podobný názor mají i další Klokani. "Je to špička naší ligy, takticky i fyzicky skvěle připravení. Hrají kombinační fotbal po krajích. Mají i individuální kvalitu, takže určitě těžký soupeř. Nesmíme se bát hrát fotbal a zalézt. Musíme hrát poctivě a nesmíme podcenit ani jednu situaci," vidí zítřejší utkání brankář Roman Valeš.

"Čeká nás jeden z nejtěžších zápasů sezony. Musíme chytit začátek, třeba jako proti Zlínu. Musíme být aktivní a nesmíme polevit, protože to by pro nás mohlo být smrtelné. Pozor si musíme dát u Slavie úplně na všechno, do všeho musíme jít na sto procent,"
uzavírá pohled z kabiny Bohemians záložník Petr Hronek.