Bohemka se chystá na Baník

Trenér Klusáček mluvil o přípravě i o diskutovaném hostování Nováka.

Bohemka se chystá na Baník

V sobotu odpoledne přijede do Ďolíčku ostravský Baník. Proto jsme se zašli opět podívat, jak vypadá aktuální tréninkový týden před zápasem s čtvrtým týmem FORTUNA:LIGY. „Tento týden byl trochu netypický, protože jsme tam v úterý vložili přípravné utkání s Duklou. Hlavně pro hráče, kteří měli v poslední době menší vytížení. Museli jsme tréninkové dávky tedy rozložit mezi úterý a středu. Pomohlo nám to vidět některé hráče v zápasovém zatížení, což je mnohem lepší než v tréninku. Poslední dva dny přípravy na Baník už budou víceméně takové klasické dolaďování,“ řekl nám hlavní trenér Luděk Klusáček.

Jaká je atmosféra v týmu?
„Všichni si uvědomují situaci. Tabulka se srovnává a bodů nemáme nazbyt. Na druhou stranu věříme ve vlastní síly a jsme schopní to zvládnout, i když už je jasné, že to bude boj až do konce soutěže.“

Vnímáte a sledujete náladu fanoušků?
„Je úplně jasné, že nálada fanoušků je na bodu mrazu. Postavení v tabulce není dobré. Pokud nepřijdou lepší výsledky, tak se nálada fanoušků jen tak nezmění. My pro to musíme udělat maximum. Fanoušci to vnímají emocionálně, my se na situaci musíme koukat víc realisticky a s chladnou hlavou.“

S koncem přestupního období byl na hostování poslán také Vojtěch Novák. Mládežnický reprezentant bude následující tři měsíce působit nedaleko Ďolíčku ve Viktorii Žižkov. Tato zpráva fanoušky Bohemky pobouřila. Podle nich má být Vojta členem základní sestavy. „Je zcela jasný fakt, že Vojta patří k nejtalentovanějším hráčům našeho kádru. Zejména z ofenzivního hlediska, tam má některé mimořádné předpoklady. Na druhé straně stojí fakt, že za dva roky se nedokázal nastálo prosadit do kádru. Ať už vlivem zranění, nebo výkonností. Je ve věku, kdy potřebuje hrát. Minulou sezonu odehrál 22 zápasů, což není málo, ale to místo na hraně základní sestavy si nevybudoval. Jeho přínos byl většinou v koncovce zápasů, kdy už soupeřům docházely síly. Tam dokázal uplatnit fotbalovost a mimořádný přehled. Ale když hrál v základní sestavě, většinou to nebylo ono. Z toho důvodu jsme se domluvili na jeho hostování. Věřím, že odehraje pořádnou minutáž a v létě se vrátí silnější,“ pokusil se vysvětlit.

Zajímal nás také přístup k tréninku, protože kapitán Josef Jindřišek v nedávném rozhovoru naznačil, že talentovaní hráči často brzy usínají na vavřínech. Protože zmiňoval svou tréninkovou dvojici právě s Vojtou, spousta čtenářů si tak snadno mohla mezi řádky doplnit právě tento aspekt. „Vojta má fotbal rád. Není problém s jeho tréninkovou morálkou. Ale souvisí to spíš s věkem a povahou. Zápasy i tréninky jsou boj o místo. On, jak je mladý, tak ještě nemá tolik zkušeností a nedokáže se do toho tak zakousnout. To je právě ta výhoda starších a zkušenějších hráčů. Ti jsou schopní rozlišit ty klíčové momenty, kdy tomu dát víc. Tohle ještě Vojta tolik neumí,“ nabídl hlubší pohled trenér. „Jeho fotbalové kvality jsou mimořádné. Necítil jsem problém, že by trénoval špatně,“ zdůraznil opakovaně.

Pokusili jsme se trenérovi nastínit pohled, že právě fotbalovost a krása je parametr, který fanouškům chybí a pro který na tribuny chodí. Chtějí vidět kličky, hezké kombinace a krásné góly. K tomu trenér řekl následující: „Tomu naprosto rozumím. Ale můj primární úkol je výkon celého týmu. Tomu se musí podřídit individuální cíle hráčů. Každý z nich má nějakou představu a prioritu, ale ten klub stojí nad nimi. Klub potřebuje primárně hrát první ligu, aby se mohl dál rozvíjet z hlediska stadionu a dobudování infrastruktury. Tím nechci říct, že záchrana je pro nás uspokojivým cílem. Je tím minimálním a nejkrajnějším cílem. Pro rozvoj Vojty Nováka by bylo ideální, kdyby každý druhý zápas hrál. Ale to samé platí o dalších hráčích. A já jako trenér nemůžu riskovat posun hráče, který má předpoklad a ten se asi naplní, ale taky nemusí, na úkor ohrožení klubu. Mládí není jediným předpokladem, hráč to musí ostatním spoluhráčům vracet na hřišti. A když se podívám na Vojtovy statistiky, tak ty nejsou zatím tak oslnivé, abych si řekl, že ten hráč tam musí být.“

Fanoušci se ptají, proč odchází mladý talentovaný odchovanec na úkor mladého hráče jiného klubu. Konkrétně mají na mysli Berana ze Slavie. „Vojta neodchází na úkor Berana. Je to po celkovém porovnání s Hronkem, Květem, Vaníčkem. Tahle otázka nestojí na dvojici Beran – Novák,“ vysvětluje. „Je to o pozici ofenzivního záložníka. Vojta tady dostal během dvou let nějaký prostor a tu pozici pravidelného hráče si zatím nezískal. Na začátku sezony byl v takové pozici, že se nedostával ani do nominace. Byl bych přece blázen, kdybych ho nebral na úkor toho, že je můj nejlepší hráč,“ dodává. Dostal vůbec Novák dost šancí? „Vloni 22 zápasů, na podzim 13 zápasů. Sice většinou jako náhradník, ale podle mě to není úplně málo na to, aby ukázal, co v něm je. Já i přesto vidím, že má ohromný potenciál. Znovu opakuji, že svými předpoklady patří mezi top tři hráče v Bohemce. Jednoznačně. Ale přínosem pro tým a výkonností to tak zatím není,“ zní jasná odpověď.

Trenéra jsme postavili také před názor, že nedává dostatečný prostor mladým hráčům. Fanoušci mu vyčítají sázku na starší hráče, jejich slovy mnohdy za zenitem. „Během mého působení dostali šanci Novák, Osmančík, Vala, Lehovec, Musil, Kadlec, Koubek. Já si nemyslím, že je to málo. Ale pak je tady otázka pro ty kluky, jak s tou šancí naloží? Nemohou dostávat příležitost jen proto, že jsou mladí a odchovanci. Musí to mužstvu vracet,“ vyvrací Klusáček.

Když ovšem ani tak výsledky nepřicházejí? „Moje priorita je dostat Bohemku minimálně do klidného středu. A nikdo neví, jaké výsledky budou. Když prohrajeme zápas, kde je záruka, že s jinými hráči by to bylo jiné? Třeba bychom hráli stejně, možná ještě hůř. To se nedá zpětně změřit. Složení mužstva je od zkušených přes střední generaci po mladší hráče. Je věkově vyvážené. V určitém věku by výkonnost hráčů měla mít mnohem větší progres. Konkrétně třeba u Vojty. Ten je ve věku, kdy jeho výkonnost musí během 20 startů raketově stoupnout. Za rok musí být výrazně jinde. Poprvé jsem ho nasadil v roce 2019 v Plzni, kdy mu bylo 17 let. Dnes mu je 20 a nemá pevné místo v sestavě. Nemyslím si, že to je jen o Klusáčkovi,“ uzavírá tuto otázku trenér.

Hlavní trenér ještě zmínil, že tři měsíce ve druhé lize mohou být pro Vojtu i Bohemku daleko přínosnější. Měl by se v létě vrátit silnější a zkušenější. Kdyby zůstal, jeho růst do léta by zřejmě nebyl takový. S předpokladem zrychlení fotbalového rozvoje hráče vedení Bohemky k tomuto hostování přistupuje.

„Vojtu nikdo neodepisuje. Nikdo nad ním neláme hůl. Je to naopak snaha mu pomoci, nakopnout jeho progres,“ přál si doplnit na závěr Klusáček.

Během zimní pauzy se změnila také pozice brankářské jedničky. Ptali jsme se trenéra, zda za změnou stála snaha dát týmu nějaký impuls. „Dostávali jsme moc gólů. Na podzim už jsem říkal, že to není vina pouze brankářů. Během přípravy jsme si porovnali výkonnost gólmanů a zdál se nám lepší Roman Valeš. Proto jsme mu dali na startu jarní části důvěru,“ okomentoval Klusáček dění mezi třemi tyčemi.

Zápas s Baníkem vypukne v Ďolíčku v sobotu 26. února v 15 hodin. Informace o vstupenách najdete v TOMTO ČLÁNKU.