V sobotu odpoledne proti Ostravě

Bohemka bude od tří hodin bojovat o další body doma v Ďolíčku.

V sobotu odpoledne proti Ostravě

Po Vršovickém derby se Klokani znovu představí v domácím prostředí. Jejich soupeřem bude ostravský Baník. Svěřenci kouče Ondřeje Smetany vyrazí mimo svůj stadion podruhé. Po úvodním vítězství 3:2 v Mladé Boleslavi totiž následovala dvě domácí utkání po sobě. První skončilo neúspěchem, byla to porážka 2:4 s Teplicemi. V tom druhém Baník těsně porazil Sigmu Olomouc 1:0.

Ostrava využila délku přestupového období téměř maximálně. Krom dřívějších příchodů Chlumeckého, Falty a Ekpaie se přidaly dva transfery, které byly dotaženy právě několik hodin předtím, než se přestupové okno uzavřelo. V obou případech šlo o hostování. Ze Slavie byl zapůjčen defenzivní univerzál Ladislav Takács a z plzeňské Doosan Arény středopolař Dominik Janošek.

V sestavě Baníku bude chybět zmiňovaný Ubong Moses Ekpai, kterému start v utkání nedovolí disciplinární trest. Nenastoupí ani zranění Lukáš Budínský s novicem Ladislavem Takácsem.

Svoji premiérovou sezonu v tuzemsku zvládá na výbornou slovenský forvard Ladislav Almási. Rodák z Bratislavy nastřílel už deset gólů, což z něj dělá třetího nejlepšího střelce celé ligy. Síla svěřenců kouče Ondřeje Smetany je především na pravé straně. V probíhající sezoně už šestnácti gólům předcházela akce z pozic, kde nejčastěji nastupuje nizozemský obránce Ndefe. Ten už má na kontě čtyři asistence a přes čtyřicet získaných faulů.

Vůbec nejvytěžovanějším hráčem je střední obránce Jaroslav Svozil. Bývalý hráč Opavy patří ke "zlodějům míčů". Soupeře o něj obral už ve 192 případech. Napříč ligou je v této činnosti lepší už jen Michal Kadlec ze Slovácka. Zbraní Ostravy jsou i standardní situace. Konkrétně vstřelil Baník sedm gólů po rohových kopech, přičemž pětkrát se o jejich rozehrávku postaral zkušený Jiří Fleišman.

Na posílený kádr Baníku poskytl svůj pohled asistent trenéra Jaroslav Veselý: "U Takácse se asi jedná o transfer do budoucnosti, protože je zraněný. Janošek V Plzni příliš vytížený nebyl, takže uvidíme, jestli ho Baník nasadí. Myslím si, že do základní sestavy asi nepůjde."

Překvapením byla především prohra s Teplicemi: "Vítězství Teplic nepřekvapilo asi jenom nás. Předtím vyhráli se štěstím v Mladé Boleslavi. Víme, že k nám přijede soupeř z první šestky, který navíc má i velké ambice. Chceme ovšem v zápase uspět!"

V pohárovém utkání nastoupil ve stoperské trojici Hašek a v derby pak Křapka: "Ještě uvidíme, jaký bude zdravotní stav hráčů po předzápasovém tréninku. Nad startem některých hráčů pořád visí otazníky. Úplně nejde o to, kdo si řekl o základní sestavu. Při jejím výběru budeme brát v potaz typologii soupeře. Baník je hodně agresivní a hraje přímočaře. Z obou stran asi uvidíme hodně nátlakový fotbal. Uvidíme, který z týmů bude nakonec úspěšnější."

I kvůli zdravotním problémům Petráka si debut v derby připsal Mareček: "Obecně jsme v derby nepropadli, a to včetně Dana Marečka, pro něhož to byl určitě těžký debut. Hrálo se nejen proti těžkému soupeři, ovšem i ve složitém prostředí. Nemyslím si, že by někdo proti Slavii propadl."

Poslední dny přinesly i negativní ohlasy na stav trávníku v Ďolíčku. "Jak jsem už zmínil, tak Baník hraje nátlakově, agresivně a prezentuje se takovým jednodušším fotbalem. Jsou ale nesmírně silní v poslední třetině hřiště, neboť mají nahoře hodně vysoké hráče, kteří jsou zásobováni centry. V tomhle jim hřiště asi výraznou překážkou nebude. Věřím, že bude v lepším stavu než pro zápas se Zlínem," doplnil předzápasové hodnocení Veselý.

HLASY Z KABINY
"Čeká nás těžký zápas. Víme, že musíme získat tři body a posunout se v tabulce. Baník je určitě nevyzpytatelný soupeř, ale víme, že se s ním dá hrát a věřím, že je zítra porazíme," je přesvědčený rekordman Josef Jindřišek.

"Bude to fyzicky náročné utkání. Silově i soubojově. Ale když my přidáme navíc fotbalovost, tak máme velkou šanci uspět. Největší pozor si musíme dát na nakopávané balony. Mají silné útočníky, sbírají odražené balony. Musíme je v soubojích uskákat a tyhle míče posbírat," řekl o Baníku ofenzivní středopolař Roman Květ.