Vondra: Takovou šanci musím proměnit

Duel v Karviné zhodnotil obránce Jan Vondra.

Vondra: Takovou šanci musím proměnit

Bod z Karviné okomentoval obránce Jan Vondra. Defenzivní univerzál se nezvykle dostal několikrát do zakončení. Mluvil nejen o neproměněných příležitostech, ovšem i o průběhu utkání pocitech po inkasované brance

Jakou má bod z Karviné pro nás hodnotu? Převažuje ta psychická, než matematická?
Hodně jsme slýchávali, že jde o důležitý zápas, ovšem nikoliv rozhodující. Jeli jsme vyhrát, ale také jeden bod bychom brali a připravovali se na další zápasy. Jsme v situaci, kdy je pro nás dobrý jakýkoliv bodový zisk. Tři by samozřejmě byly mnohonásobně lepší po všech stránkách. Udrželi jsme ale Karvinou dole a nepřiblížila se nám. Teď potřebujeme zase dělat body doma, protože výhra nás pokaždé může dostat jinam.

Hned v úvodu jsi měl šanci dát gól. Byl jsi překvapený, kolik jsi od obránců dostal volného prostoru?
Karviná odvrátila centr po našem rohovém kopu. Tonda Vaníček vracel balon do šestnáctky a já si počkal na zadní tyči, kdyby náhodou míč propadl. Nakonec se tak i stalo a já se snažil rychle míč zpracovat do střelecké pozice. Mířil jsem na zadní tyč, střela byla ještě možná tečovaná, ale brankář ji dokázal zlikvidovat. Z takové šance bych rozhodně gól dát měl a zápas se mohl vyvíjet jinak. Z prostoru jsem asi překvapený byl. Šanci předcházela standardní situace a bylo to v šestnáctce. Podobné příležitosti ale prostě musíme proměňovat, jinak body získávat nebudeme. Já měl později ještě druhou, možná i třetí šanci, kdy jsem znovu zůstal na zadní tyči. V prvním případě stihl obránce přede mnou balon odehrát pryč. V tom druhém přihrával David Bartek před branku. Ačkoliv jsem balon trefil volejem dobře, tak střelu zablokoval clonící hráč. Kdyby tam nebyl, mohla tato střela asi skončit v brance. Nikdy jsem asi tolik šancí během jednoho zápasu neměl. Je škoda, že alespoň z jedné nepadl gól. Zvlášť v úvodu utkání by nám vstřelená branka opravdu hodně pomohla.

Prvních dvacet minut bylo od nás opravdu výborných. Lámal se v tu chvíli zápas z našeho pohledu?
Vstup do utkání, nějakých prvních pět minut, měla lepší Karviná. Hráli jednoduše, sbírali odražené míče a snažili se často centrovat do šestnáctky. Pár závarů před naší brankou bylo, ale vcelku dobře jsme si s nimi dokázali poradit. Pak zápas pokračoval dle naší režie a vytvořili jsme si několik šancí, a to nejen ty mé. V těchto momentech se zápas dal zlomit. Pokud bychom skórovali, mohl být další průběh jiný. Namísto využití alespoň jedné z nich jsme inkasovali. Obdržený gól se na nás podepsal a vzpamatovávali jsme se z něj až do konce prvního dějství.

V závěru utkání se hra přelévala ze strany na stranu. Snažili jste se v obraně se nenechat unést hrou, abychom zbytečně neotevřeli nějaké prostory Karviné?
Je pravda, že se hrálo nahoru dolů. Už v kabině během poločasové pauzy jsme si řekli, že je to jen o gól, který určitě dáme a srovnáme. Nesměli jsme inkasovat podruhé, protože v tu chvíli by Karviná asi úplně zalezla. Chtěli jsme být i za nepříznivého stavu vzadu kompaktní. Domácí si nějaké šance vytvořili, ale opakoval se trochu příběh prvního poločasu. Tentokrát se povedlo po přežitých šancích soupeře skórovat nám. Po vyrovnání jsme měli v hlavách, že chceme utkání otočit, což byl náš cíl. V tu chvíli byl ovšem důležitý i fakt, že se nám podařilo srovnat a neinkasovat druhou branku.

Inkasovaná branka padla znovu z úplně nenápadné akce. Co se ti honilo hlavou?
Hned mi problesklo, že jsem v úvodu neproměnil své šance. Takový gól pak vůbec nemusel přijít. Probíhala nějaká pětadvacátá minuta, tudíž před námi byla ještě minimálně hodina hry stát se mohlo úplně cokoliv. Branka samozřejmě s týmem zatřese. U nás to umocňuje navíc situace, v níž se nacházíme. Semkli jsme se, nechtěli utkání prohrát, což bylo po pauze vidět a dobře jsme na nepříznivý vývoj zareagovali.

Cítili jste se po sobotních výsledcích našich konkurentů v tabulce pod větším tlakem?
Samozřejmě nám neuniklo, jak hráli soupeři okolo nás. Tyhle výsledky ovšem neovlivnily naší přípravu na zápas. Cíl a plán byl jasně daný. Soustředili jsme se hlavně na sebe a na věci, které ovlivnit můžeme. To jsou naše zápasy a výkony. Asi není potřeba se neustále ohlížet, jak dopadají utkání našich sousedů v tabulce. Pokaždé musíme odvádět maximum. Hlavně doma jsme fanouškům dlužní a doufám, že už v sobotu se nám podaří nezdary odčinit.

V Karviné jsi dříve působil. Bylo pro tebe utkání ještě speciální?
Už je tomu nějakých pět let, co jsem tu byl. Tým se hrozně proměnil. Zůstali tam možná dva hráči a asi někdo v realizačním týmu. Speciální to bylo možná jen v tom, že jsem v Karviné poprvé okusil ligu. Jinak jsem ho bral jako každý jiný a věděl, co nás bude čekat. Jinak ovšem nic mimořádného.