Ředitel klubu reaguje na stanovisko DFB

Darek Jakubowicz se vyjádřil ke změně na nových dresech.

Ředitel klubu reaguje na stanovisko DFB

Vážení fanoušci,

musím reagovat na dnešní vyjádření Družstva fanoušků Bohemians k chybějícímu logu DFB na dresech Puma pro novou sezonu a rád bych usměrnil vášně, které pro mě nepochopitelně představenstvo DFB svým příspěvkem v diskuzním fóru a na Facebooku zažehlo.

V pondělí, den před tiskovou konferencí, jsem osobně důvody změny vysvětlil Davidovi Vodehnalovi, členovi představenstva Bohemians i DFB. Mé vysvětlení bez výhrad a s pochopením v klidu přijal. Předpokládal jsem, že je Družstvo bude tlumočit fanouškům. Vždyť i předseda DFB má dlouhodobě nejinternější klubové informace, potkáváme se v Ďolíčku denně a účastní se celoklubových i marketingových porad. I tak jsem s některými dalšími členy představenstva DFB včera opět osobně či telefonicky situaci konzultoval a vysvětloval ji a dnešní ranní vyjádření je tak pro mě překvapením a mírným zklamáním.

Spolupráce s DFB si klub váží a jsme si vědomi, že fanoušci jsou pro Bohemku jedna z nejdůležitějších součástí. Dovolte mi připomenout, že logo DFB se na dresech Bohemky objevilo v létě 2018. Tato aktivita vzešla nikoli od tehdejšího vedení DFB, nýbrž z popudu vedení klubu jako vstřícné gesto směrem k Družstvu. Rádi jsme naše propojení dali na odiv, umístili logo DFB na volné místo na levém rukávu, které je standardně určeno pro platícího partnera. Opakuji, k tomuto kroku jsme přistoupili bez jakékoliv žádosti či impulsu ze strany DFB, které ale samozřejmě s umístěním rádo souhlasilo. Zároveň však byla také sjednána dohoda s tehdejším vedením Družstva, že k tomuto kroku dochází na jednu sezonu a v případě potřeby tohoto místa pro partnera či jinou pro klub významnou prezentaci, bude logo DFB na rukávu nahrazeno. Nakonec logo DFB zdobilo dresy Klokanů celé čtyři sezony v kuse, tedy tři roky nad rámec naší dohody.

Letos jsme se rozhodli místo na rukávu využít pro účel, který klub považuje rovněž za velmi důležitý. Nadační fond Bohemians pomáhá lidem či organizacím v tísni, především žadatelům z řad příznivců našeho klubu. Aktivity společenské zodpovědnosti jsou čím dál častější u klubů po celém světě a Bohemka je hrdě jedním z nich. Při založení NF Bohemians jsme v roce 2020 uvedli následující: „Pomoc, podpora a solidarita jsou pojmy, které obzvláště v dnešních dnech silně rezonují napříč celou společností. Fotbalový klub Bohemians Praha 1905 si je vědom svého společenského postavení. Zároveň si jeho představitelé uvědomují, že samotný klub se díky těmto pojmům před 15 lety podařilo zachránit. Bez pomoci druhých by Bohemka půl druhé dekády neexistovala“. To je přímý odkaz na DFB a naši vděčnost k němu. Bohemka by měla prezentovat Nadační fond Bohemians a jeho pomoc směrem k veřejnosti, považujeme to za důležitý aspekt i pro jednání o novém stadionu.

Ani logo NF nebude na rukávu nekonečně dlouho, ale doufáme, že i pověst Bohemky jako klubu, který sociální zodpovědnost bere vážně, pomůže získat další sponzory, kterým prostor na rukávu rádi věnujeme.

Spojení klubu s Družstvem fanoušků Bohemians stále považujeme za unikátní a naprosto mimořádné. Logo na dresu není jedinou formou, jak můžeme naše vazby s DFB prezentovat. Bohemka si váží spolupráce s DFB a během sezony ji také plánujeme ocenit způsobem, který násobně převýší přítomnost loga na rukávu dresu, kde ho fanoušci očekávají spíše ze zvyku a nikoho příliš neosloví.

K podpoře klubu pro DFB bych například také rád uvedl, že v uplynulé sezoně několikrát vyšel v magazínu Klokan náborový článek do DFB, stejná výzva se objevila i na webových stránkách klubu. A přestože očekáváte, že to bylo na žádost představenstva DFB, nebylo tomu tak. Tato propagace DFB byla čistě aktivitou mediálního úseku klubu bez jediné žádosti Družstva. Jen tak, na pomoc DFB. Protože zaměstnanci a členové vedení Bohemky jsou zároveň členy DFB.

Darek Jakubowicz
ředitel Bohemians Praha 1905 a člen DFB č. 2103