Krutá prohra v derby

Všechny body z Vršovického derby bere Slavia.

Krutá prohra v derby

Ještě před úvodním hvizdem byl vyprodaný Ďolíček svědkem vyhlášení klubových anket. Obě ocenění patřila jednomu muži, Petru Hronkovi. Nejenže byl vybrán nejlepším hráčem uplynulé sezony, ale zároveň byla jedna z jeho tref zvolena nejhezčím gólem roku a převzal tak z rukou herce a dlouholetého fanouška Klokanů Ivana Trojana památeční trofeje.

Zaplněný stadion burácel krátce po úvodním hvizdu. Jindřišek v nelehké pozici uhrál míč pro Hronka, který před hostující střídačkou naslepo ještě stihl poslat míč k šestnáctce Slavie. Stoper Kačaraba sice vyhrál hlavičkový souboj, jenže balon odvrátil pouze pár metrů od sebe ke Květovi. Záložník Klokanů se dlouho nerozmýšlel a povedenou pumelicí k pravé tyči rozjásal diváky v ochozech.

Červenobílí se ale nezalekli, a i oni přeměnili svoji první šanci zápasu v gól. Nadýchaný centr Masopusta z pravé strany hřiště našel Juráska, jenž zavíral zadní tyč a přesnou přihrávku adresoval osamocenému Olayinkovi, který z malého vápna překonal bezmocného Bačkovského a srovnal stav utkání.

Sešívaní si po vyrovnávací brance vytvořili velkou šanci na zvrat. Před hlavní tribunou pelášil s míčem Tecl a prudkým centrem ho předložil na zadní tyč opět Olayinkovi. Proti autorovi první branky Slavie vystartoval Bačkovský, aby naprosto fantastickým zákrokem zabránil téměř jisté brance a vysloužil si ovace publika.

Polovina prvního dějství přinesla první sporný moment zápasu, který byl nucen přezkoumávat videorozhodčí. Po dalekonosném autu do šestnáctky Slavie se dostali Prekop s Hromadou do souboje, při kterém oba skončili na trávníku. Provinění ale nakonec nebylo prokázáno a hra pokračovala.

Jiný názor měl sudí Klíma téměř vzápětí na druhé straně hřiště. Jurečka se dostal mezi Křapku s Krchem. Právě o prvního jmenovaného zaškobrtl. Hlavní rozhodčí tentokrát s rozhodnutím neotálel a pískal penaltu rovnou. Po intervenci VAR znovu zamířil situaci přezkoumat. Bohužel pro Bohemians svůj názor nezměnil. Balon si vzal Jurečka a střelou doprostřed branky poslal Sešívané do vedení.

Strážce branky Klokanů vynikl pár minut před pauzou. Ke střele z nějakých osmnácti metrů se totiž odhodlal Hromada. Projektil mířící k pravé tyči zvládl Bačkovský velmi dobře vytěsnit do bezpečí.

Nastavený čas prvního poločasu ještě jednou zvedl emoce domácích fanoušků. Drchal si na prostředku útočné poloviny přesně sklepnul s Hronkem, který z levé strany přenesl centrem hru do pokutového území, kde čekal Dostál a hned po zpracování míče vyslal na Koláře slibný pokus. Ten byl ale na první pohled zablokovaný rukou Ousoua. To potvrdil i opakovaný záběr, ale rozhodčí ani videorozhodčí v tomto konání přestupek nespatřili. Po konci prvního dějství se tak šlo do kabin za jednobrankového vedení Sešívaných.

Po návratu z kabin se vrhli do protiútoku hosté z Edenu. Podél vlastní střídačky ho vedl Tecl až k šestnáctce, kde našel skulinku pro nahrávku Oscarovi. Naprosto skvěle přečetl Teclův úmysl Bačkovský, který rychle vyběhl z branky a míč sebral.

Další šance Bohemky na srovnání přišla po hodině hry. Závar zapříčinila standardní situace v podobě rohového kopu. Centr střídajícího Kovaříka našel na zadní tyči Drchala, který vracel míč na hranici malého vápna. Ten se dostal až k Prekopovi, jeho střela ale byla zastavena blokem defenzivních řad sešívaného týmu.

Velká příležitost se Slavii naskytla v závěru sedmdesáté minuty. Pas Masopusta tečoval hlavou Krch a na penaltovém puntíku se k němu přihnal Usor. Střídající univerzál nezakončoval z jednoduché pozice, což dokumentovala i jeho střela, která letěla nad branku.

V 75. minutě se podařilo Slavii odskočit na dvě branky. Usor dokázal prodloužit míč pro Olayinku na vlastní polovině po nepovedeném autu domácích a poslal do přečíslení hned tři své spoluhráče. To vyřešily útočné letky červenobílých náramně. Olayinka milimetrovým pasem našel na hranici šestnáctky Lingra, který udržel chladnou hlavu a z bezprostřední blízkosti procedil balon skrz Bačkovského.

O chvilku později už naděje Bohemians padly. Usor navedl míč ze strany až k hranici pokutového území, kde využil tandemu Masopusta. Krajní bek Slavie předpisově oslovil spoluhráče před brankou. Lingr jen tečoval balon patičkou, ale na zadní tyč přiběhl Olayinka a svým druhým gólem zvýšil na tříbrankový rozdíl.

Pro Bohemians mohlo být ještě hůř. Před kotlem Klokanů nastala identická situace, která před chvilkou skončila čtvrtým gólem Sešívaných. Sor si narazil s Usorem, aby znovu nacpal míč na malé vápno. Místo Olayinky zakončoval tentokrát Lingr a nemýlil se. Naštěstí proti pátému gólu byl asistent rozhodčího na pomezí a jeho prapporek signaliztující ofsajdové postavení hráče Slavie.

V nastavení se o zmírnění porážky pokoušel Kovařík. Ten se postavil k exekuci přímého kopu jen pár kroků od rohu velkého vápna. Prudký projektil rychle padal pod břevno. Radosti Bohemians bohužel zamezil vynikající zákrok zkušeného Koláře.

O chvíli později ještě zkoušel kosmeticky upravit skóre Mužík, jeho projektil zpoza vápna ale našel pouze rukavice slávistického gólmana, který si připsal další úspěšný zákrok a nic už tedy nezměnilo domácí prohru 1:4.

OHLASY TRENÉRŮ

Jindřich Trpišovský, SK Slavia Praha
„Myslím si, že to byl velice zajímavý zápas, ve skvělém tempu, s úžasnou kulisou, ve kterém padlo pět branek a bylo se neustále na co dívat. Musím pochválit naše mužstvo, které podalo skvělý výkon proti těžkému soupeři. Vstup do zápasu byl náročný, tým ale skvěle zareagoval rychlým vyrovnáním. Zápas byl velice těžký, ve druhé půli si Bohemians vytvořili tlak, který jsme ale dokázali ubránit. Byla tam spousta standardních situací, které jsme dokázali vyřešit, což celému týmu hodně pomohlo. Třetí gól zápas zlomil, zároveň nám velice pomohli střídající hráči. Bohemians hrají výborně, mají nepříjemnou ofenzivu, tudíž si této výhry velmi ceníme.“

Jaroslav Veselý, Bohemians Praha 1905
„Viděli jsme velmi divoké utkání, které bylo nahoru dolů v úžasném tempu. Do utkání jsme skvěle vstoupili, ale radost rychle opadla. Oba týmy měli na vítězství. Jsem za to, že do utkání vstoupil nešetrně VAR, ale nemůžeme se na to vymlouvat, rozhodně ale dlouhým rozhodováním ztratil zápas na skvělém tempu. I za stavu 1:2 měli kluci na vítězství. Celý druhý poločas jsme hráli na riziko a bohužel tentokrát nám to nepřineslo štěstí. Cítím pachuť, jelikož si myslím, že penalty měly být na obou stranách a nerozumím metodice VAR. Prohráli jsme si zápas sami, na to se nemůžeme vymlouvat. Ale na mužstvo jsem dnes hrdý.“

Bohemka TV