Podáváme protest na rozhodčího Klímu

Výkon rozhodčího zásadně ovlivnil Vršovické derby v náš neprospěch.

Podáváme protest na rozhodčího Klímu

Vedení Bohemians se v pondělí zabývalo výkonem hlavního rozhodčího Tomáše Klímy v nedělním utkání proti SK Slavia Praha. Po opětovném zhlédnutí všech sporných situací došlo k závěru, že na způsob řízení utkání podá klub Bohemians Praha 1905 protest, který byl dnes oficiální cestou vložen do zápisu o utkání v IS FAČR. Celé znění protestu zveřejňujeme.

Vážená Komise rozhodčích FAČR,

tímto vznášíme protest na výkon hlavního rozhodčího pana Tomáše Klímy v utkání 14. kola FORTUNA:LIGY 2022/2023 mezi mužstvy Bohemians Praha 1905 a SK Slavia Praha hraného dne 30. října 2022 od 15 hodin na Městském stadionu Ďolíček. Jedná se zejména o pět rozhodnutí, která z našeho pohledu považujeme za velmi hrubé chyby. Jelikož tato rozhodnutí zásadně ovlivnila vývoj utkání, hodnotíme celý výkon hlavního rozhodčího jako tendenční v neprospěch našeho klubu. Níže přikládáme náš pohled na inkriminované situace.

1. Ve 23. minutě utkání hráč hostí č. 25 (Hromada) kopnul zezadu do achilovky levé nohy hráče domácích č. 33 (Prekop). Hlavní rozhodčí chybně nenařídil pokutový kop ve prospěch Bohemians a tím porušil Pravidla fotbalu, konkrétně pravidla č. 12 a 14. Své rozhodnutí nezměnil ani po intervenci VAR pana Ondřeje Berky a přezkoumání situace u monitoru.

PRAVIDLO 12
Kopnutí nebo pokus o kopnutí soupeře

12.8 Každé kopnutí nebo pokus o kopnutí soupeře, i kdyby k němu došlo v boji o míč, musí rozhodčí potrestat, došlo-li k němu podle jeho názoru z nedbalosti, bezohlednosti nebo za použití nepřiměřené síly.

2. Ve 27. minutě utkání nařídil HR pokutový kop ve prospěch hostujícího mužstva s odůvodněním, že hráč domácích č. 34 (Křapka) podrazil v pokutovém území hráče hostí č. 15 (Jurečka). Rozhodčí Klíma byl opět přivolán k monitoru VAR pro přezkoumání celé situace. Ani po shlédnutí záznamu situace nezměnil své rozhodnutí a umožnil mužstvu hostí z výhody PK získat v utkání vedení. Odůvodnění podražením v pozápasovém rozhovoru hlavního rozhodčího v TV přenosu považujeme za snahu odůvodnit jeho hrubou chybu v rozhodnutí. Z našeho pohledu hráč Jurečka svedl s hráčem Křapkou souboj rameno na rameno, po kterém teatrálně spadl ve snaze obelstít hlavního rozhodčího a vynutit si výhodu v podobě pokutového kopu. Rozhodčí Klíma i přes možnost situaci opětovně zkontrolovat své rozhodnutí nezměnil.

3. Ve 3. minutě nastavení prvního poločasu HR chybně nenařídil pokutový kop ve prospěch domácího mužstva za hraní rukou hráče hostí č. 4 (Ousou) uvnitř pokutového území po střele hráče domácích č. 16 (Dostál). Hráč Ousou zahrál rukou v nepřirozené poloze, čímž zvětšil objem vlastního těla. Došlo k porušení Pravidla fotbalu č. 12. – Hraní míče rukou.

4. V 79. minutě utkání HR nesprávně uznal branku hostujícího mužstva na 1:4, které bylo dosaženo po ofsajdovém postavení hráče hostí č. 32 (Lingr), který se aktivně zapojil do hry a tím se provinil proti pravidlu o postavení mimo hru. AR2 pan Jiří Kříž ofsajdové postavení zdviženým praporkem nesignalizoval.

5. Za nepochopitelné považujeme nastavení hrací doby prvního poločasu pouze o 4 minuty, když pouhé tři situace (ošetření brankáře domácích v 8. minutě, přezkoumání situace z 23. minuty a přezkoumání situace z 27. minuty) způsobily ve hře prodlevu 8 minut a 47 vteřin.

Ať už dojde Komise rozhodčích FAČR k závěru, že pochybil hlavní rozhodčí Klíma či VAR Berka, na kterého jsme po utkání 13. kola FORTUNA:LIGY Mladá Boleslav – Bohemians protest nepodávali, přestože se v utkání dopustil hrubých chyb v neprospěch našeho mužstva, v žádném případě si nepřejeme, aby byli rozhodčí Tomáš Klíma a Ondřej Berka v budoucnosti nominováni na jakékoliv utkání Bohemians. V profesionální soutěži považujeme zejména u rozhodčího Klímy takovéto hrubé chyby za nepřijatelné zejména s ohledem na jeho působení na mezinárodní listině rozhodčích FIFA.

S úctou

Darek Jakubowicz, MA, ředitel Bohemians Praha 1905
Miroslav Držmíšek, sportovní ředitel Bohemians Praha 1905