Ligový podzim skončil hořkou porážkou

Klokani jedou domů po čtyřech inkasovaných brankách s prázdnou.

Ligový podzim skončil hořkou porážkou

Závěrečné podzimní utkání v Ostravě se neslo ve slavnostním duchu. Před samotným utkáním přímo na hrací ploše byla pokřtěna kniha Legendy Baníku. Poté už se šlo ma věc. Bohemians se nenechali odradit porážkou v Mladé Boleslavi (3:4) a proti Ostravě nastoupili v černých dresech.

Aktivněji začal právě domácí Baník, ale Plavšićovu průnikovou přihrávku sebral Bačkovský. Pak centr stejného hráče trefil Dostálovu ruku. Sudí Křepský se v přerušené hře vydal situaci přezkoumat. Výsledkem byl pokutový kop ve prospěch domácích. Exekutor Tetour volil ránu pod břevno, jíž překonal brankáře Bohemians.

Ostrava - Bohemians
Ostrava - Bohemians
Do útočení se vrhli Klokani. Květův pas ze standardní situace vracel hlavou před branku Hůlka. Balon se snesl přímo k Jindřiškovi, bohužel střelu kapitána Bohemky z malého vápna skvěle zneškodnil Laštůvka. Po dvaceti minutách hry se na konci rychlé akce ocitl Hronek. Ofenzivní záložník střílel křížem k levé tyči. Zkušený brankář Ostravy vytasil vynikající zákrok, když konečky prstů vytěsnil ránu na roh. Ten rozehráli Bohemians nakrátko. Z rohu šestnáctky kroutil balon na zadní tyč Dostál. Ke smůle Bohemky nikdo z hráčů nabídky nevyužil a míč jen těsně minul pravou tyč.

Bohemians se z inkasované branky oklepali a byli to oni, kdo měl míč častěji v držení. K dalším velkým šancím to ale nevedlo. Po půlhodině hry využil volného prostoru na své levé straně Plavšić. Host ze Slavie vtrhl s balonem do šestnáctky. Svůj úprk zakončil přesnou střelou k bližší tyči, jíž navýšil vedení Ostravy.
Ve dvouminutovém nastavení ještě domácí podnikli protiútok. Centr Cadua letěl na zadní tyč, kde zasáhl včasným obranným zákrokem Köstl. Nebezpečí zdaleka Bohemku neminulo. Míč totiž sebral Juroška, aby ho připravil Kuzmanovićovi. Srbský hroťák pálil tvrdě k pravé tyči, jenže Bačkovský fantastickým zákrokem zachránil Klokany.

Na výsledek reagoval trenér Veselý dvojitým střídáním. Do druhé půle vyběhli Beran s Drchalem na pozicích Dostála a Puškáče. Blonďatý záložník nepotřeboval moc času a už se mohl zapsat do statistik. Nejdřív Jánoš prošel do šestnáctky, ale přihrávku odvrátila obrana Baníku jen za šestnáctku. Právě v tomto prostoru se nacházel Beran, který se opřel do balonu levačkou, ovšem branku o malý kousek přestřelil.

Klokany vrátil do hry jiný okamžik. Krátce po hodině hry získal Květ faulem na svojí osobu přímý kop z dvaceti metrů od branky. Současně využili Bohemians přerušení pro změnu ve svých řadách. Místo Prekopa vyběhl na hrací plochu Kovařík. Okamžitě zamířil do místa rozehrávky. Postavil se k míči a krásnou střelou přes zeď přiblížil Bohemians na rozdíl jediné branky.

Faulovaný Květ nebyl vzápětí daleko od toho, aby se postaral o srovnání. Nabídku z pověstné levačky Kovaříka zadáci Baníku "smetli" z nebezpečného prostoru. Z druhé vlny se ovšem přihnal Květ, jehož tvrdý projektil Laštůvka skvěle vyrazil.

Pražané se znovu nadechovali k náporu. K jejich smůle také v tomto případě Baník skóroval po hlušší pasáži. Plavšić si před střídačkou Klokanů narazil s Kuzmanovićem. Srbský rychlík pelášil s balonem až do pokutového území, kde nabídl balon do gólové pozice Almásimu. Slovenský útočník si věděl rady, a tak bez problémů vrátil Ostravě dvoubrankové vedení. 
Ostrava - Bohemians
Ostrava - Bohemians
Poslední slovo si vzal znovu kanonýr Baníku. Akce začala opět u Kuzmanoviće. Srbský univerzál od postranní čáry pasem za defenzivní linii vybídl Almásiho k náběhu. Stoper Křapka ho zvládl křižovat a pouštěl balon vybíhajícímu brankáři Bohemky. Mezi dvojici Klokanů se ještě zvládl dosud čtyřgólový střelec dostat, čehož využil a svou pátou trefou v sezoně pečetil výhru Ostravy. Porážkou 1:4 se i Klokani rozloučili s prvoligovým podzimem. 

Hodnocení trenéra Jaroslava Veselého, Bohemians Praha 1905: "Co se týče hry, tak z tohoto pohledu jsme viděli vyrovnaný zápas. Největší rozdíl byl v šestnáctkách, kde jsme selhali. Naše útočná činnost před brankou soupeře byla sterilní. Soupeř se dostal do hry naší hloupostí. Penaltou jsme mu umožnili jeho hru. Za stavu 0:1 se lámal chleba šancí Petra Hronka. Byli jsme potrestáni po zásluze protiútokem Plavšiće. Po pauze jsem měl jednu chvíli pocit, že Baník přehráváme. Kýžený gól jsme dali a pak nás ještě vychytal Laštůvka. Z rychlého protiútoku nás Baník zlomil gólem na 3:1. S naší defenzivní činností jsem značně nespokojený. Za čtyři zápasy jsme dostali čtrnáct branek. To je k zamyšlení. Nemůžeme takhle lehce darovat soupeři góly a každý zápas otáčet vývoj utkání."