Výhru v Liberci orazítkoval dvěma góly Matoušek

Bohemians zlomili prokletí libereckého stadionu a venku znovu zvítězili.

Výhru v Liberci orazítkoval dvěma góly Matoušek

Trenér Jaroslav Veselý dal pod Ještědem důvěru Matouškovi, který ještě na podzim působil právě v Liberci. Pár vteřin po úvodním hvizdu si to už do pokutového území štrádoval právě novic v základní jedenáctce, který hledal na malém vápně Drchala. Útočník Klokanů o kousek na jeho nabídku nedosáhl. Balon tak skryl v rukavicích Vliegen. Na opačné straně si v šestnáctce po sklepnutí od Tupty rovnal balon na pravačku osamocený Rondić. Svým střeleckým pokusem mířil k pravé tyči. Mrštný Jedlička střelu zneškodnil. O pár minut později zahrával Liberec přímý kop ze střední vzdálenosti. Ránu Tupty z pětadvaceti metrů dokázal brankář Klokanů vyrazit.

Liberec - Bohemians
Liberec - Bohemians
Naopak udeřili svěřenci trenéra Veselého. Kovařík na vlastní obranné polovině obral o balon obránce Prebsla. Vyrazil s ním okamžitě na zteč. Předal ho Prekopovi, který chytře počkal na náběh Drchala. Útočník Klokanů si už věděl rady a střelou podél Vliegena rozjásal Klokany.

Záhy si mohl Drchal zapsat druhý zářez. Důrazný forvard zavřel zadní tyč, bohužel zblízka hlavou zakončil nad branku. Ačkoliv Liberec držel balon častěji, Klokani dokázali tlaku odolat a vyrážet do protiútoků. Při jednom takovém získal Matoušek balon na váhajícím obránci. Balonu se ujal Prekop, který si ho navedl na šestnáctku. Tentokrát se rozhodl zakončit sám, bohužel střílel vysoko nad branku. Deset minut před přestávkou si na centr vyskočil stoper Pourzitidis, u své levé tyče byl Jedlička včas.

Liberec živil naději na srovnání, ale své převahy nedokázal využít. Naopak ho zpražili Klokani. Uprostřed hřiště se ujal balonu Matoušek a postupoval s ním až do pokutového území, kde trefou k pravé tyči svůj slalom zakončil druhou trefou Bohemians.

Deset minut po přestávce domácí Slovan snížil. Tuptovu nepříjemnou ránu z přímého kopu Jedlička sice zvládl vyrazit, k odraženému míči přiběhl jako první Prebsl, který dorazil balon do sítě. Slovenský záložník Tupta byl při chuti a pět minut po gólové radosti Liberce se řítil do další střelecké možnosti. Z úhlu pálil v pokutovém území razantně, další vynikající zákrok proti němu vytáhl gólman Klokanů, jenž tvrdou ránu na hrbolatém terénu jistě zlikvidoval.

Liberec - Bohemians
Liberec - Bohemians
Hrozící drama svěřenci trenéra Jaroslava Veselého razantně odmítli. Centr Preislera odvrátil na malém vápně Dostál. Do vrtule okamžitě kopl Matoušek, když se s balonem vyhnul Plechatému a následně i Mészárosovi. Ve sprintu doběhl až do pokutového území, kde se zbavil také vybíhajícího Vliegena, aby střelou do odkryté branky vrátil Bohemce dvougólový náskok.

Touto brankou Pražané definitivně zlomili liberecký odpor a poprvé v historii samostatné české nejvyšší soutěže dokázali v Liberci zvítězit.

Hodnocení trenéra Jaroslava Veselého: „Vítězství se rodilo těžce. Po naší úvodní akci byl lepší Liberec, který měl územní převahu. Nedařilo se nám domácím hráčům brát míč a ani v presinku jsme nebyli úspěšní. Dokázali jsme ovšem Liberec zmrazit prvním gólem. Zvládli jsme hru vyrovnat a pomoci si i druhým gólem. Ten rozdal karty do druhého poločasu. Domácí změnili rozestavení, ale byli už v křeči. Inkasovali jsme ze standardní situace. Chvilku to vypadalo tak, že by gól mohl zápas zdramatizovat. Můj pocit je takový, že jsme druhý poločas měli relativně pod kontrolou. Na držení míče bude asi lepší Liberec, ovšem vyložených šancí jsme měli víc asi my. Výhry si hodně cením, protože tabulka se láme a povedlo se nám udržet tohoto soupeře pod námi."

Bohemka TV