Valeš: Velkou roli u mě hrála psychika

Vítězství v Plzni zhodnotil brankář Roman Valeš. 

Valeš: Velkou roli u mě hrála psychika

Na západě Čech po dlouhé době hájil branku Klokanů gólman Roman Valeš. Zkušený brankář se po utkání rozpovídal nejen o všech třech gólech, ale také své přípravě na očekávaný zápas.

Jaký je pocit vyhrát na půdě mistra?
Já osobně mám po každém zápase, který se povede vyhrát, dobré pocity. Na tom se tedy v tomto případě nic nemění. Pokud člověk hraje proti Plzni, tak to samotné utkání je více sledované fotbalovou veřejností, ale i přímo mezi samotnými fanoušky. Vítězství má ve finále stejnou, tedy tříbodovou, hodnotu. Chytal jsem po delší době a moc si to užil. Jsem rád, že se nám podařilo utkání zvládnout vítězně.

Gól Plzně padl vcelku po nenápadné akci. Vyšla akce Plzní z Tvého pohledu na výbornou, nebo se jednalo o štěstí?
Branky byla škoda. Ačkoliv jsme byli v tu chvíli pod nějakým tlakem, ale gól vznikl po dlouhém balonu od poloviny hřiště. Sýkora si míč převzal a skončilo to gólem. Šlo vcelku o nevinnou situaci. Byli jsme pod balonem, ale přesto inkasovali. Ohledně toho samotného Sýkorova zpracování si spíš myslím, že si chtěl dát míč pro sebe, což se mu vcelku povedlo. Míč bylo relativně prudký a chtěl běžet spíš do strany, než rovnou do mě. Vydra se do toho prostoru k míči dostal ještě před Sýkorou, a tak mohl zakončovat. I kdyby tam Vydra nebyl, asi by i sám Sýkora zvládl střílet.

Během první půle nás Plzeň místy dostala pod tlak. Kdy nám bylo nejhůř?
Prvních dvacet minut se nám povedlo. Dobrý úsek hry ukončilo vynucené odstoupení Adama Kadlece, který měl zdravotní problém a musel jít na chvilku mimo hrací plochu. V tu dobu se hra zlomila, Plzeň začala více dominovat na balonu, což vyústilo v gól a Chorým nastřelené břevno, i když se nakonec jednalo o ofsajd. Musíme také respektovat kvalitu, jakou Plzeň disponuje. Snažili jsme se hlavně nepadat do vlastního pokutového území, aby nás nebombardovali centrovanými míči. To se nám dařilo. Nějaký čas nás zamkli, ale nešlo o velkou převahu.

Plzeň - Bohemians 1:2 (1:0)
Plzeň - Bohemians 1:2 (1:0)
Vyrovnali jsme šťastným gólem. Tlačil jsi očima balon do sítě, když jsi to viděl přes celé hřiště?
Musím přiznat, že oba naše vstřelené góly byly zvláštní. Já si původně myslel, že tu střelu Adama Kadlece tečoval Honza Matoušek, protože byl hlasatelem označen za střelce branky. Až pak jsem se dozvěděl, že tam hráč Plzně nastřelil do zad jiného a skončilo to v síti. Byl jsem rád, ale měl v tom zmatek. U druhé branky jsem se trochu bál, že se při zkoumání videozáznamu najde nějaký faul na gólmana. Jak jsem koukal přes celé hřiště, tak mi přišlo, že Dan Köstl šel do souboje s Jindrou Staňkem. Kluci se také radovali jen tak napůl, takže jsem moc nevěděl. Když se ani hráči Plzně nehádali, začal jsem se radovat i já. Osobně jsem samozřejmě rád, že jsme zápas po tom vývoji zvládli otočit a tři body vydřít.

Chytal jsi po dlouhé době a v závěru vtáhl fantastický zákrok. Cítil ses v týdnu jinak?
Věděl jsem o tom od prvního jarního zápasu, že s Plzní bych pravděpodobně chytat mohl, neboť Martinu Jedličkovi to nedovolí dohoda mezi kluby. Dobře jsem se cítil nejen v tomto týdnu, ale celkově i předtím. Byl jsem chytat i za B tým, abych do zápasu nešel s dvouměsíční pauzou bez zápasu. Spíš je to o té mentální stránce, nechtít dokazovat nemožné, naopak podat vyrovnaný výkon. Když je člověk dobře připravený a klidný, je poté odměněn. V mém případě třeba tak, že se mi povedlo zneškodnit hlavičku v devadesáté minutě. Trénuju pořád stejně, ať už chytám zápas o víkendu, nebo ne. Psychika hraje velkou roli.