Hůlka: Taktiku jsme plnili do puntíku

Vítězství v Plzni okomentoval obránce Lukáš Hůlka.

Hůlka: Taktiku jsme plnili do puntíku

Důležité vítězství v Plzni zhodnotil obránce Lukáš Hůlka. Autor druhé branky popisoval vývoj duelu, příležitosti soupeře, ale řeč přišla také na vstřelené góly a debutanta v brance Bohemians.

Jak se rodila cenná výhra v Plzni?
Za nejdůležitější věc považuju to, že jsme do Plzně jeli s cílem vyhrát. Nesmířili jsme se s takovým scénářem, že bychom si to čtvrté místo chtěli uhrát až v tom posledním zápase s Olomoucí, které hrajeme doma. Od začátku na nás bylo zřetelně vidět, že jsme si za třemi body šli. Dovolím si i tvrdit, že naše taktika, s níž jsme do zápasu vstoupili, byla zvolena správně a dařilo se nám všechny pokyny plnit. Někdy dokonce i za cenu sebeobětování. Takhle ale fungujeme, ukázalo se to i v jiných zápasech. Utkání pro nás bylo těžké. Ačkoliv se mohlo zdát, že dvougólový náskok je pohodový, mohlo se stát úplně cokoliv. Stačilo, aby Plzeň vstřelila kontaktní branku třeba deset minut před koncem a čekalo by nás pořádně horké drama. O to víc je výhra cennější, když jsme domácímu týmu nedovolili skórovat. 

Byl první gól rozhodující i z toho pohledu, že Plzni od začátku připadla role dobyvatele?
Úplně nevím, zda byl natolik zásadní. Určitě nám vstřelená branka zapadla přesně do našich plánů. Můžete si před zápasem říct různé věci, předpokládat různé scénáře, jenže pokud inkasujete hned v úvodu gól, všechno jde stranou. Povedlo se nám vstřelit ještě druhý gól, což stále neznamenalo úplný konec. Důležité bylo, že jsme nedopustili, abychom branku obdrželi. 

Od dvacáté minuty se Plzeň dostávala do šancí...
Prošli jsme si složitými situacemi. Věděli jsme, že k silným stránkám Plzně patří centrované míče. Ovšem někdy prostě ani nejde centrům zabránit. Přežili jsme pár horkých chvilek. Vyloženě gólovou šanci si však Viktoria nevytvořila. Stálo při nás štěstí, které v takových zápasech potřebujete. 

Plzeň - Bohemians 0:2 (0:2)
Plzeň - Bohemians 0:2 (0:2)
Druhou branku jsi vstřelil ty sám, ale v tomto případě určitě nešlo o něco secvičeného...
Přesně tak. Úplně si nevybavuji, zda té akci předcházel rozehraný roh, či jestli jsme Plzeň zatlačili. Míč šel z levé strany doprava, dostal jsem se do šestnáctky a neměl proti sobě protihráče, který by byl silný v hlavičkových soubojích. Pepa Jindřišek prokázal mimořádnou kopací techniku a poslal do šestnáctky skvělý míč. Na mě už bylo jen si správně balon najít a usměrnit ho do sítě.

Jaké byly plány do druhé půle? V zádech jsme měli vedení, ale za sebou i pár přežitých šancí Plzně...
Kladli jsme důraz na to, že zápas musíme dohrát. V žádném případě nebylo nic hotového. Abychom ho zvládli úspěšně, bylo nutné být aktivní. Síla soupeře se projevila, někdy se mohlo dění na hřišti jevit i tak, že nás Viktoria zatlačila. Cením si toho, že jsme dokázali náskok uhájit. Také jsme vstřelili dvě branky na hřišti soupeře, ještě navíc v Plzni. Byl proti nám třetí tým tabulky, proti němuž jsme udrželi vzadu nulu. Tato pozitiva nám teď musím pomoci v hlavě pro sebevědomí. Všechno máme nyní ve svých rukách, do posledního zápasu musíme jít pokorní a rozhodnout o našem vytyčeném cíli. 

Na Spartě jsme přišli o body hloupým gólem, teď nám takový podobný přihrál výhru. Vrátilo se nám to?
My všichni věříme, že když do zápasů dáme všechno, vrátí se nám to. Říká se, že někdy vám fotbalový Pánbůh vezme, jindy zase dá. Pokud jdete úspěchu naproti, štěstí k vám přijde. Nebyla to vyloženě nějaká kompenzace, ale minule nám to nevyšlo, teď ano. 

Prvoligový debut si odbyl brankář Lukáš Soukup. Co spolupráce s ním?
Lukáš s námi trénuje, známe ho, není pro nás nikým cizím. Je ale potřeba si říct, že s první ligou doposud neměl zkušenosti. Když jde někdo do své premiéry v nejvyšší soutěži, vždycky nad ním visí otazník, jak to dopadne. My jsme mu věřili a rozhodně nepochybovali. Chytil důležité šance a podržel nás. Přesně takhle se má brankář prezentovat.