Snová sezona končí postupem do evropských pohárů

Klokani slaví, po 36 letech okusí pohárovou Evropu.

Snová sezona končí postupem do evropských pohárů

Největší otázka před zápasem visela nad postem brankáře. Kvůli zdravotním potížím Soukupa se mezi tři tyče vrátil Valeš. Absentoval také Vondra, a tak se do stoperské trojky zasunul Köstl a pravý kraj piloval Dostál. Naopak zdravotní stav už do hry pustil Matouška, který spolu s Hálou podporoval útočníka Prekopa. První příležitost si vytvořili právě Bohemians. Z pravé strany naservíroval míč před branku Dostál. Na hranici pokutového území našel svého obranného spoluhráče Hůlku. Kudrnatý zadák se položil hlavou do centru, zakončil však o metr vedle levé tyče. 

Klokani přispěchali s další šancí vzápětí. Matoušek se připomněl olomouckým zadákům svým nejtypičtějším stylem, sprintovým náběhem. Přízemním centrem předložil balon nabíhajícímu Hálovi na malé vápno. Záložník Bohemky s Hanáckou minulostí se pokusil brankáře překonat obloučkem, střela ale kolem levé tyče proskákala do zámezí.

Bohemians - Olomouc
Bohemians - Olomouc
V ofenzivě se ukázali také Hanáci. Pod hlavní tribunou měl balon v moci Sláma a prudkou přihrávkou milimetrově přesně našel Pospíšila. Hostující záložník střílel z prvního doteku, jenže proti němu vytáhl Valeš skvělý reflex. Následná rána Chvátala proletěla kolem levé tyče do zámezí. Blízko k velké šanci měli Bohemians. S balonem utekl Matoušek a servíroval ho pod sebe na malé vápno. Do skluzu šel na přední tyči Prekop, aby míč usměrnil k pravé tyči, jenže bohužel na něj o kousek nedosáhl, proto balon sebral do rukavic gólman Trefil. Poté následovala pasáž, kdy si míče více užívala hostující Olomouc, ovšem pozorná defenziva si hlídala své prostory. 

Střely se diváci dočkali po půlhodině hry. Postaral se o ni Navrátil, s jehož nepříjemnou ránou si poradil Valeš. Útokem dopověděli Klokani. Za dlouhým pasem Köstla se vydal Matoušek, jenž se natlačil před Beneše, na němž získal balon a přihrál Hálovi. Bývalý hráč dnešního soupeře Klokanů si připravil míč na levačku, ránu však zablokoval obránce. První dějství ukončily dvě šance domácího týmu. Nejdřív Jindřišek otočil hru na Matouška. Rychlík ve službách Bohemians zpoza šestnáctky vypálil, přízemním pokusem ale branku netrefil. Následně Jánoš povedeným centrem do pokutového území posadil míč na hlavu Prekopovi. Slovenský hroťák však svým zakončením trefil uprostřed branky stojícího brankáře Hanáků. 

Po poločasové pauze se znovu do střelecké možnosti protlačil Hůlka. Svým pověstným centrem mu příležitost připravil Kovařík. Stoper s osmadvacítkou na zádech hlavou už nasměroval míč do sítě, jenže střídající Pokorný mu radost překazil, protože balon odkopnul pryč. K míči se ještě dostal Matoušek, střela se mu nezdařila a míč letěl mimo branku. Pěkný fotbalový moment nabídli Klokani svým fanouškům po hodině hry. 

Nejdřív se ubránili tlaku Hanáků, načež se odraženého balonu zmocnil Matoušek, přiložil pod kotel a sprintem se vydal kupředu. Žádný z olomouckých hráčů ho nedokázal zastavit, a tak rychlý expres doslova doletěl až k velkému vápnu. Tam předložil balon vedle sebe Hálovi. Černovlasý záložník chtěl brankáře hostů přehodit obloučkem pod břevno, k jeho smůle branku přestřelil.

Bohemians - Olomouc
Bohemians - Olomouc
Deset minut před koncem došlo k dalšímu významnému momentu. Na hřiště se dostal David Bartek, který nastoupil do svého posledního ligového zápasu v dresu Bohemians. Zbývající minuty se nesly v poklidném duchu a průběh nasvědčoval bezbrankové remíze. Jenže ten jediný gól zápasu nakonec padl.

Bohužel se rozvlnila síť za brankářem Bohemky. Od rohového praporku pod hlavní tribunou odcentroval do pokutového území Zmrzlý. Kroucený balon přistál na hlavě ostříleného zadáka Beneše, který míč umístil přesně k levé tyči a rozjásal jednotky olomouckých fanoušků. 

K explozi radosti fanoušků Klokanů v sobotu odpoledne nedošlo, naplno si to však všichni přítomní vynahradili po závěrečném hvizdu. Lavina fanoušků společně s hráči slavila přímo na hrací ploše. 
Hodnocení trenéra Jaroslava Veselého:Hodnotit zápas je těžké. V první půli jsme hráli dobře a měli šance. Pak se to vyrovnalo, hrozila i Olomouc. O poločase jsem věděl výsledek ze Slavie, ale před hráči jsme ho tajili. Měli jsme ho k dispozici hlavně pro to, abychom mohli případně reagovat. Prohra mě ale mrzí. Zvlášť v tom smyslu, když rozhodující gól padl po standardní situaci. Je to taková kaňka na celé sezoně. Měli jsme to dohrát s nulou a za remízu. Na druhou stranu je to pro mě asi nejpříjemnější prohra v kariéře. Sezonu provázelo spousta malých pádů a vzepětí. Bojovali jsme s nedůvěrou, moc lidí nám do jara nevěřilo. Pomohlo doplnění kádru. Nikdo úplně nevyčníval, ale ani nepropadl. Chci poděkovat fanouškům za to, co se po zápase dělo. Bylo to krásné. Právě oni si to zaslouží, po tolika letech bez úspěchu."