Tour de France autobusem

Cestování je krásná věc. Ovšem čeho je moc, toho je příliš. To si možná myslím fotbalisté Bohemky při putování Francií. Výlet za hranice všedních dní není ovšem poznávacím zájezdem. Přestože autobus se svěřenci trenéra Borovičky urazí celkem 4800 kilometrů, vidí hráči jen hřiště, míč, pláže a oceán.

Tour de France autobusem

"Cestování je hodně náročné, ale v autobuse to dá přežít. Většinou jsme dva dny na jednom místě a pak nás čeká přejezd do dalšího dějiště zápasu. To bývá tak 500 kilometrů. Je to takové Tour de France autobusem. Máme s sebou pořádnou zásobu videokazet, takže hráči by klidně mohli zasednout v nějaké filmové akademii," přibližuje cestovní martýrium nový asistent trenéra Dušan Uhrin mladší.

Bohemku po celou dobu soustředění provází Alex Losenický, syn manažera Huga Losenického, který má pod palcem celou Francii, co se týče přátelských zápasů. Je totiž vyslancem UEFA pro přípravné zápasy právě v této zemi. Francouzské týmy platí za to, že si mohou zahrát s týmem z jiné země a Bohemka má tak své putování po Francii prakticky zadarmo. "Přišli ještě nabídky Paris Saint Germain a Štrasburku, ale vršovičtí funkcionáři řekli, že porce pěti zápasů bude bohatě stačit.

Bohemka tady má výborný zvuk, všechny přední francouzské klub s ní chtějí hrát. Minulý rok tady byl třeba Liberec a v zápase s Le Havre padly dvě červené a šest žlutých. Byla to pořádná řežba a já jsem se schovával v kanálech. Druhý den mě francouzské noviny pořádně propraly," popisuje rodilý Čech svá dobrodružství při shánění zápasů.

Bohemka převážně v dopoledních hodinách trénuje a odpoledne má buď zápas nebo herní přípravu. Například před zápasem s Nantes dorazila do La Baule v dopoledních hodinách. Přímořské letovisko známé osmikilometrovou pláží s báječným pískem nabízelo skvělou možnost tréninku přímo u břehů Atlantického oceánu. Na programu bylo krátké protažení a bago. Zapojili se všichni, jen Lukáš Hartig postával opodál a protahoval si dolní končetiny. "Stále mě bolí natažený sval, tak to nechci riskovat. Mám teď takovou malou dovolenou. Možná stihnu poslední zápas na soustředění, ale pro začátek ligy budu zcela jistě v pořádku," vyprávěl s úsměvem na rtech, zatímco ostatní se honili v bagu. Mezi "ostatní" je nutné zařadit i prezidenta Švarce, který ve Francii vystřídal dalšího vysokého činovníka klubu pana Kavalírka.

Hráči i celý realizační tým jsou ubytováni v hotelech průměrné úrovně. Žádný přepych, ale vše potřebné mají k dispozici. "Je dobré, že často přejíždíme a netrávíme celý pobyt na jednom místě. Žádná ponorka zde určitě není, pořád je co dělat," pochvaluje si soustředění Miroslav Obermajer, jeden z nejlepších hráčů prvního zápasu proti Lyonu.

O hráče je postaráno i po stránce stravování. Po zápase s Nantes následovala krátká cesta do hotelu a hned večeře. Servírovala se hrachová polévka, zeleninový salát, závitek z kuřecího masa a opečené brambory. To vše se zapíjelo multivitamínovým džusem a  na závěr nechyběl ani zmrzlinový pohár s jahodami.

A pak už zaznělo jen hlášení trenéra Borovičky: "Hoši zítra vstáváme v sedm, rychle se nasnídáme a přejíždíme k dalšímu zápasu. Příjezd do Morlaix je plánovaný na poledne a od šesti hrajeme s Brestem. Takže dobrou noc."