Šance se už nedočkám, tuší Rygel

Pokud by měli hráči Bohemky vybrat ze svého středu největšího smolaře, jistě by ukázali na <b>Dana Rygela</b>. Ten v Bohemce kroutí už třetí rok, ale na prvoligovém trávníku se za celou dobu objevil pouze dvanáctkrát, a to většinou jen na pár minut. Danovo jméno padne často i v případě, když se zeptáte jeho spoluhráčů na nejlepšího muže tréninků. Proč tedy za čtrnáct dnů třiadvacetiletý záložník nedostává šanci?

Šance se už nedočkám, tuší Rygel

Do pražského klubu přicházel z vojny v Dukle Hranice s velkými ambicemi. V konkurenci nabídek z Brna a Olomouce si vybral vršovický Ďolíček. V přípravě zaujal, tehdejší trenér Petržela ho stavěl i v mistrovských zápasech. Jenže potom přišlo to, co jeho subtilní tělesnou schránku provázelo od té doby až příliš často, zranění. Napoprvé to byly přetrhané vazy v kotníku a to mu vystavilo stop na třičtvrtě roku. Dnes to Dan vidí jako nejhorší okamžik své dosavadní kariéry. "To byl podle mě ten zlom, byl jsem vyřazen na dlouhou dobu. Ke vší smůle, když jsem se dával dohromady, přišla zlomenina," vzpomíná na doby, kdy zahříval lavice nemocničních čekáren.Následovalo hostování v Xaverově, které mělo Dana vrátit do bývalé formy, jenže další zranění vazů tento jeho záměr opět odložilo. To ale byla poslední zdravotní komplikace a vše opět vypadalo nadějně. Výborný v tréninku, nezklamal v přípravných zápasech, ale opět zahříval jen lavici, tentokráte tu fotbalovou.

Vlastimila Petrželu nahradil Vladimír Borovička a pro Dana se zároveň rýsovala šance po delší době absolvovat celou předsezónní přípravu a poprat se o místo v sestavě. Zároveň se ale objevila nabídka na přestup za Petrželou do Mladé Boleslavi. "Trenér Borovička mi řekl, že mě v Bohemce chce, že se mu hodím do týmu. Ale ono to bylo asi trochu jinak," pochybuje Rygel a dodává, že nevyřízené osobní účty mezi bývalými spolupracovníky vystavily stop jakýmkoliv přestupům z Bohemky do města automobilů.

Dan to vše vzal jako novou výzvu a těšil se, jak oplatí Borovičkovi jeho důvěru. Těsně před odjezdem do Francie na turnaji v Žirovnici předvedl proti domácímu týmu výkon, ze kterého muselo být všem fanouškům dobře u srdce. "Roste v Bohemce nový Rosický?", ptali se. Příprava ve Francii vrátila Dana zpátky na zem. "Trenér mi sliboval, že moje šance přijde právě tam a postavil mě jen jednou v zápase s třetiligovým Brestem," hořce vzpomíná, protože v tu chvíli věděl, že veškerá snaha znovu vyjde vniveč.

Vše se potvrdilo v prvních ligových kolech. "Nikdy jsem se necítil tak dobře jako před touto sezónou. Doufal jsem, že bych se mohl na hřišti objevit, zvláště, když za trenéra Borovičky trpěla záloha." Všechno marné, občas na Dana nezbylo místo ani na lavičce náhradníků. "Chodili za mnou starší zkušení hráči a říkali, že je jim to divné. Že jsem nejlepší na tréninku a nedostanu ani jednu příležitost." Dan nerezignoval, dál dřel a věřil ve změnu. "Čekalo se, že po špatných výsledcích přijde nový trenér a s ním i moje další šance. Jenže zůstal asistent," popisuje jmenování Dušana Uhrina. Poté už příliš nedoufal. "Každý trenér přenáší na asistenty své myšlení. Pan Uhrin řekl, že mi nemůže nic slíbit a nepustil mě ani na hostování. Už ani nezbývalo moc času do konce přestupního termínu," lituje Rygel.

Situace zůstala stejná, Dan už se ale smířil se svým postavením v týmu a touží po odchodu z Ďolíčku. "Chápu že trenér má svůj názor a že se mu třeba do hry nehodím," necítí žádnou osobní averzi. "Jenže já už nemůžu dál čekat, jsem tu tři roky a za tu dobu jsem skoro nehrál. Určitě jsem i přes četná zranění fotbalově vyrostl a moc rád bych to někde předvedl. Tady jezdím na zápasy jen pro srandu, už předem vím, že určitě nenastoupím.

Trenér Dušan Uhrin vidí celou situaci takto: "Dan má tu smůlu, že jeho konkurentem na místo pravého záložníka je Karol Kisel. Ve středu zálohy hrát nemůže. Dostává šanci v přípravě, musí dál bojovat."

Objevím se někdy v přípravě, minule jsem zahrál dobře v přáteláku s Admirou, dal jsem i gól, ale nic to na věci nezměnilo. Je to pro mě psychicky hrozně náročné," vypráví Dan a netají se přáním opustit Bohemku ještě před koncem smlouvy, to je v červnu příštího roku. Bojí se, aby mu pobyt ve Vršovicích navíc neprotáhla roční oboustranná opce. "Snad ji Bohemka nevyužije," nepřeje si prodloužení náhradnické agonie.

Dan se sám ihned rozpovídává o obrovské lítosti, kterou mu odchod z Bohemky způsobí. "Mě to bude strašně moc mrzet, že odejdu. Trápí mě, že mě fanoušci nepoznali, že jsem se jim nemohl ukázat, ale opravdu si nemůžu dovolit tu zůstat. Ať se snažím sebevíc, do týmu se nedostanu," dodává omluvně směrem k příznivcům, kteří by mu větší prvoligovou šanci určitě hodně přáli. Budoucnost vidí Dan jasně: "Budu poctivě trénovat, nebudu remcat a v zimě požádám o odchod."

Zdá se, že Bohemians tak možná zbytečně přijdou o další velký talent. Ten poslední, Pavel Hašek, nejlepší hráč dorostenecké ligy, zmizel v létě s podobnými pocity v Blšanech.

Ještě mi přišla od Dana SMS s textem, který vám nemůžu zatajit, tak tady ho máte: "...ale jedna věc je tady na tomto klubu nejlepší v lize a to jste vy, fanoušci. Takové nám může každý fotbalista jen závidět..."