Zdeněk Šenkeřík se vrací do Ďolíčku

Dlouho byl pro fanoušky symbolem věrnosti. Odmítl nabídku mistrovského Liberce, pak ale marně čekal na větší šanci od trenéra Uhrina a v zimní přestávce odešel do Jablonce. Zdeněk Šenkeřík sice vydělal Bohemce 6 miliónů korun, ale fanoušci by ho raději viděli stále v dresu klokanů. Dvaadvacetiletý útočník se do Ďolíčku vrátí v sobotním utkání, tentokrát ovšem půjde do šatny hostů. S Jabloncem přijede bojovat o ligovou definitivu. "Ten zápas rozhodne o osudu Bohemky," říká s trochou smutku v hlase. 

Od přestupu na sever Čech jste nastoupil jen dvakrát v základní sestavě v ligovém utkání. To asi není úplně podle Vašich představ…
Hodně pomalu se zapracovávám do mužstva. Ale atmosféra se v kabině každým zápasem lepší, zejména teď po poháru jsme nahoře. Mně se podařilo dát na Žižkově dva góly a hned mám větší sebevědomí. Doufám, že mi to pomůže k lepším zítřkům, protože zatím jsem z toho působení tady trochu rozpačitý.

Byl příchod do Jablonce velký skok oproti Bohemce?
Tady se hraje úplně jinak. Převážně hrajeme na jednoho útočníka, kterým je Majsniar a toho podporují další dva vysunutí záložníci. Na ten jediný hrotový post jsem čtyři, takže konkurence je opravdu veliká. Hrajem systémem 3-4-2-1 a na to jsem nebyl vůbec zvyklý. Je otázkou času, kdy si na to zvyknu a kdy dostanu větší šanci. Trenér Palička sestavu hodně točí. My vyhrajeme a on v dalším kole změní třeba pět hráčů v základní sestavě. Například teď po poháru na Žižkově, kde jsem dal dva góly, jsem v dalším ligovém kole zase nehrál. To je tak trochu proti přírodě, ale nestěžuji si a bojuji.

Sledujete výkony Bohemky a udržujete ještě s někým kontakt?
Pozorně se po každém kole dívám na výsledek Bohemky a vždy si po zápase volám s Ivanem Dvořákem. Vím, že to má Bohemka těžké, vůbec to klukům nezávidím. Myslím si, že přišlo moc nových hráčů a ti kluci nemají takové zkušenosti v boji o záchranu. V tom vidím největší problém, alespoň takhle z venku. Přeji klukům, aby se zachránili, ale ne na náš úkor. Jedeme na Bohemku vyhrát a já se nesmím ohlížet na žádné kamarády. Teď je pro mě Bohemka klubem, který nás může připravit o body a o peníze.

Trenér Palička určitě využije Vašich znalostí vršovického prostředí. Hovořil s Vámi už na toto téma?
Ano, ptal jsem mě jakým stylem Bohemka trénuje a chtěl vědět nějaké podrobnosti o jednotlivých hráčích. On se ten kádr hodně změnil od mého odchodu, takže vlastně znám jen polovinu základní sestavy.

A co jste vyzradil z tréninkových metod trenéra Uhrina?
Říkal jsem trenérovi, že po příchodu Uhrina se v Bohemce kladl větší důraz na obranu. Uhrin na každém tréninku s námi procvičoval zónové bránění. Často jsme toiž byli daleko od hráče, a tak jsme lacino inkasovali. Takže bránění standardních situací bylo asi to, co jsem Paličkovi nejvíce popisoval.

Za Jablonec jste se v lize ještě netrefil. Myslíte, že v sobotu dostanete šanci to napravit?
Myslím, že budu hrát od začátku. Alespoň to tak zatím podle tréninků vypadá. Měl jsem malé svalové problémy, ale už jsem v pohodě. Máme náročný program, a tak trenér hodně točí sestavu. Bohemka je psychicky nalomená, cítíme šanci, že tam můžeme vyhrát.