Japonci mají byt, chybí jim přítelkyně

Možná jako výzvu mysleli dva japonští sympaťáci, Kazuhide Morisaki a Keita Tschuiya, poznámku o tom, že zatím nemají přítelkyni. V tisku tak klidně můžete najít inzerát: Jsem Japonec, je mi 26 let, hraji v Praze fotbal, mám v pronájmu byt 2+1, měsíčně pobírám kolem 20-ti tisíc korun. Zn.: hledám přítelkyni na dlouhé večery. V tom případě si buďte jisti, že autorem je Morisaki, který je o poznání tišší, než jeho kolega Tschuiya. V rozhovoru pro internetové stránky klubu o poločase pohárového zápasu byl mluvčím exotické dvojice právě druhý jmenovaný.

Japonci mají byt, chybí jim přítelkyně

Do začátku pohárového utkání v Hořovicích zbývá ještě hodina. Místní fotbalisté divizního nováčka postupně přijíždějí na stadión, ovšem dvojice japonských fotbalistů už kluše na krásném pažitu. O chvíli později je k dispozici soupiska, ale jména Morisaki a Tschuiya na ní chybí. Fanoušci se ptají: "Proč?" "Ještě musíme doladit pár detailů kontraktu. S hráči jsme dohodnutí a už jsme podepsali smlouvy. S klubem jsme též dohodnutí, přijdou zadarmo. Jediná potíž je s jejich manažerem, který chce peníze navíc. Vše dotáhneme začátkem týdne, poslali jsme do Německa protinávrh," objasňuje absenci japonské dvojice majitel Bohemians Pavel Švarc.

Přesto jsou Japonci největší atrakcí sobotního parného odpoledne. Fanoušci se s nimi fotografují, televize žádá jejich detailní záběry. "Mori" i Keita se usmívají a neodmítnou žádnou žádost. "Jsou tu přátelští lidé. I hráči nás skvěle přijali. Oproti Japonsku je tady větší pohoda, není to tak svázané jako u nás," vysvětluje lámanou angličtinou Keita Tschuiya. Jediná otázka, kdy se ke slovu dostane i Kazuhide, je na téma srovnání Saarbrückenu a Bohemky. "Já myslím, že je to tak stejné. Co myslíš...," vyzve Kazuhide německy Keitu. "To se asi nedá srovnávat. Je to těžké," odpovídá Keita Tschuiya a jakoby omluvně se usměje.

Asiaté se už v Praze začínají zabydlovat. "V minulém týdnu jsem konečně dostal byt, takže už bydlím. Mori ho dostane až na začátku tohoto týdne. Snad...," vypráví Tschuiya zřejmě už poučený z mnoha slibů klubového vedení. Oba doufají, že pro druholigový start už budou mít k dispozici všechny potřebné náležitosti. "Už se moc těšíme na zápasy. Fyzická příprava byla v pohodě, trenér Standa Levý ze Saarbrückenu nám o české přípravě vyprávěl, tak jsme na to byli připraveni," dodává Tschuiya. Přestávka končí, Japonci se z lavičky přesunují do hlediště a chystají se sledovat druhý poločas.