21 cizinců: Od Špaka až po Tsuchiyu

Keita Tsuchiya se stal jedenadvacátým cizincem v dresu Bohemians od začátku samostatné české ligy, to znamená od roku 1993. Není však prvním Japoncem, který se objevil v našich dvou profesionálních soutěžích. V sezóně 1993/94 pomohl Benešovu k postupu do první ligy Japonec Hirata. Novodobá (česká) historie Bohemky registruje i jiné zajímavé národnosti - kromě Slováků se v zelenobílém dresu objevil Rumun, Ukrajinci, Rusové a teď přišli i Japonci. Jména jako Alojz Špak, Ivan Jaremčuk, Viktor Dvirnik či Karol Kisel výrazně promluvila do dějin vršovického Ďolíčku. My vám předkládáme vzpomínku na všechny cizince - klokany za posledních deset let.

21 cizinců: Od Špaka až po Tsuchiyu

Největší hvězda: IVAN JAREMČUK

Kdo si koupil Klokana 16. září 1995 na zápas s FK GGS ARMA Ústí nad Labem dočetl se v jediném článku uvnitř: „Největší přestupová bomba v historii II.ligy se před několika dny podařila našemu klubu. Před utkáním s Příbramí posílil Bohemians třiatřicetiletý ofenzivní středopolař Ivan Jaremčuk z Dynama Kyjev, bývalý reprezentant SSSR, účastník dvou mistrovství světa. Přestup je výsledkem mimořádné „diplomatické“ aktivity našeho manažera a trenéra Dalibora Laciny, který prohlásil, že o anabázi, kterou v Kyjevě při jednáních absolvoval, by se dala napsat kniha.“ V programu se tehdy Jaremčukovi věnovala celá strana. Kdo je Jaremčuk?, ptali se mnozí. V roce 1986 dokráčel s Kyjevem k triumfu v Poháru vítězů pohárů, ve stejném roce hrál v základní sestavě „sborné“ na MS v Mexiku, poté se ještě dostal na světový šampionát do Itálie.

Jeho první vystoupení zaplnilo Ďolíček a proti Příbrami se prezentoval nádhernou střelou do břevna. Ochozy se neslo skandování „Šajbu, šajbu!“ „Chci dostat Bohemku do ligy, kvůli tomu jsem tady,“ říkal tehdy Jaremčuk, který se moc dobře znal s Viktorem Dvirnikem. Na hřišti se znovu potkal s Petrem Radou. Několik let předtím proti sobě stáli v pohárovém zápase Dukly Praha s Dynamem Kyjev, teď nastupovali ve společném dresu. V Bohemce však rodák ze Zakarpatské Ukrajiny příliš dlouho nevydržel. Jeho výkony postupně upadly do průměru a nemělo smysl vyplácet mu nadměrnou gáži. Po dvanácti zápasech, v nichž dal jeden gól, vršovický Ďolíček opustil.

Nejlepší střelec: VIKTOR DVIRNIK

Zelenobílé příznivce uchvátil ve druhé polovině sezóny 1994/95. Na jaře přišel pomoci zachránit první ligu. V patnácti zápasech dal 10 gólů, přesto to na záchranu nestačilo. Tehdy šestadvacetiletý ukrajinský útočník na sebe upozornil ještě ve federální lize v dresu Interu Bratislava. Divoký, až zběsilý hrot ničící obrany soupeřů - tak ho charakterizovala média.

Ve Spartě měl rozpory s trenérem Dobiašem, a tak zkoušel štěstí až v daleké Argentině. Neuspěl, vrátil se do Česka a přestoupil do Bohemians. Týdeník Gól tehdy vyhlásil tento transfer za přestup zimy. Jeho předností byly smrtící brejky, ovšem ta nespolehlivost...  Občas se stalo, že nepřišel na trénink, kolem jeho osoby se pohybovala početná skupina jeho krajanů, což nevytvářelo zrovna důvěryhodný dojem. Ovšem jeho vstup do vršovického fotbalu byl úžasný. Obsadil třetí místo v soutěži ligových kanonýrů, v zády s dvorním nahrávačem Karlem Jarolímem. Viktor Dvirnik během svého působení v Bohemians dal 12 gólů, stačilo mu k tomu 29 zápasů.

Nejvíce startů: KAROL KISEL

Během deseti let se ve Vršovicích představilo celkem 14 slovenských fotbalistů, ale žádný nevydržel v Ďolíčku tak dlouho jako Karol Kisel. Čtyři sezóny hájil dres zelenobílých, než odešel do Liberce. Kisel se stal symbolem Petrželova skvělého týmu. Mezi fanoušky i odborníky se říkalo: "Vždyť vy tam máte jedinýho fotbalistu, toho Kisela." Chtěla ho Sparta, Teplice, Petrohrad, ale nakonec skončil v Liberci. V Bohemce odehrál 82 zápasů a dal v nich 10 gólů. Fanoušci na webových stránkách Bohemians ho vyhlásili nejlepším fotbalistou klubu v sezóně 2002/03. Rok předtím se dostal mezi nejlepší trojici cizinců v české lize podle hlasování novinářů. Během působení v Bohemians se probojaval do reprezentačního týmu Slovenska, kde už tradičně zaujímá místo na pravé straně zálohy.

O jeho vztahu ke klokanům hovoří i výpověd při "rozlučkovém" rozhovoru: "Chci mít v Liberci byt, protože po náročných trénincích nebo večerních zápasech se nechci trmácet autem. Ale v Praze budu také často, vždyť tady hraje moje Bohemka." Ovšem jeho začátky v Ďolíčku nebyly vůbec jednoduché. V první sezóně byl rád, že se párkrát dostal na hřiště. Trenér Vlastimil Petržela o něm říkal, že nemá dostatek síly a výbušnosti. Z dnešního pohledu to zní hodně směšně. Milovali ho fanoušci, milovali ho fanynky. Před dvěma lety ho zvolili nejsymaptičtějším klokanem. Slovák Karol Kisel se stal symbolem Bohemky při vstupu do nového tisíciletí!

Ostatní cizinci

Nejpopulárnější dvojicí cizinců byla v začátcích české ligy dvojice Juraj Šimurka - Alojz Špak. Prvně jmenovaný hájil branku vršovického klubu ve dvou sezónách české ligy. Šimurka vlastně zahájil novodobou tradici slovenských gólmanů ve vršovickém Ďolíčku. Pak jej ještě následovali Kamil Čontofalský a Peter Holec. Čontofalský, přezdívaný "Francúz", se stal v roce 2002 nejlepším cizincem ligy. Alespoň tak to viděli novináři. Mezi významné osobnosti ze Slovenska patří ještě záložník Rudolf Pavlík. Zajisté si pamatujete, jak nám jeho přímý kop v Ďolíčku pomohl k vítězství v baráži o ligu nad Jabloncem. To se psal rok 1993.

Velmi časté byly obchody se Slovanem Bratislava, ovšem hráči přicházející z tohoto klubu nebyly žádnými velkými hvězdami a v Praze příliš dlouho nevydrželi. Například na ročník 1996/97 fanoušci neradi vzpomínají a možná se jim ani nevybaví pětice cizinců v zelenobílém dresu. Tehdy se totiž v kabině vystřídalo za sezónu neuvěřitelných 42 hráčů, mezi nimi i pět cizinců. Třiadvacetiletý trnavský rodák Marek Boskovič zamířil do Bohemians právě ze Slovanu Bratislava. „Moc mile mě překvapila perfektní atmosféra v Ďolíčku, která se skoro mrtvou kulisou na bratislavském Tehelném poli nedá srovnat,“ říkal tehdy důrazný předstoper, který byl znám tvrdou hrou do těla. Epizodní roli sehrál v tomto roce rumunský útočník Marcel Baban, který přišel na hostování ze Slavie a v Bohemians odehrál všeho všudy sedm zápasů. Byla to zároveň poslední sezóna Viktora Dvirnika ve vrcholovém českém fotbale. 

Neuskutečněné přestupy

V Bohemce se mohli objevit i další zahraniční posily. Nepočítáme-li několik testovaných slovenských fotbalistů, zbývají dvě zajímavé postavy. Fanoušci vršovického klubu si určitě ještě pamatují na léto 2001, kdy před fantastickou sezónou uvažoval trenér Petržela o angažování osmnáctiletého Švéda černé pleti Tonyho Adu Niarka. Dorostenec Frölundy zaujal trenéra na turnaji ve Francii, ale nakonec celá transakce, jak už to nejen v Bohemce bývá, skončila na penězích. Vedení Bohemians bylo ochotno zaplatit dva milióny korun, Švédům se tato suma líbila, ale místo korun požadovali stejnou částku v markách. Tudíž se představy značně rozcházely a Niarko odjel zpět na sever Evropy.

Podobně vyhlíželo také angažmá Prince Losally. Ještě za doby vládnutí manažera Laciny přišel tento mladý útočník na testy do klubu. Vydržel zde dlouhou dobu, ale profesionální smlouvu nedostal. Prince Losalla zkoušel štěstí v několika českých klubech, ovšem nikde neuspěl.

Ročník 1993/94 -1.liga Zápasů Gólů
Marián Bochnovič (Slovensko) 7 0
František Klinovský (Slovensko) 14 1
Juraj Šimurka (Slovensko) 22 0
Alojz Špak (Slovensko) 26 3
Ročník 1994/95 - 1.liga Zápasů Gólů
Dmitrij Borodin (Rusko) 6 2
Viktor Dvirnik (Ukrajina) 15 10
Miroslav Mičega (Slovensko) 3 0
Rudolf Pavlík (Slovensko) 8 0
Juraj Šimurka (Slovensko) 1 0
Alojz Špak (Slovensko) 22 2
Ročník 1995/96 - 2.liga Zápasů Gólů
Viktor Dvirnik (Ukrajina) 13 2
Ivan Jaremčuk (Ukrajina) 12 1
Ročník 1996/97 - 1.liga Zápasů Gólů
Marcel Baban (Rumunsko) 4 0
Marek Boskovič (Slovensko) 7 0
Viktor Dvirnik (Ukrajina) 1 0
Jaroslav Kentoš (Slovensko) 14 0
Alexander Végh (Slovensko) 6 0
Ročník 1997/98 - 2.liga Zápasů Gólů
Oleg Lizogub (Ukrajina) 7 0
Ročník 1998/99 - 2.liga Zápasů Gólů
Bez cizince    
Ročník 1999/00 - 1.liga Zápasů Gólů
Kamil Čontofalský (Slovensko) 14 0
Karol Kisel (Slovensko) 8 0
Marián Klago (Slovensko) 14 2
Ročník 2000/01 - 1.liga Zápasů Gólů
Kamil Čontofalský (Slovensko) 23 0
Karol Kisel (Slovensko) 22 1
Peter Holec (Slovensko) 7 0
Ruslan Roztorgujev (Rusko) 2 0
Ročník 2001/02 - 1.liga Zápasů Gólů
Kamil Čontofalský (Slovensko) 30 0
Karol Kisel (Slovensko) 26 2
Ročník 2002/03 - 1.liga Zápasů Gólů
Kamil Čontofalský (Slovensko) 10 0
Karol Kisel (Slovensko) 26 7
Peter Holec (Slovensko) 19 0
Ročník 2003/04 - 2.liga (stav k 6.kolu) Zápasů Gólů
Jaroslav Kamenský (Slovensko) 6 1
Keita Tsuchiya (Japonsko) 1 0