Návrat zatraceného Čápa

Mistr Evropy na lavičce, vicemistr Evropy na trávníku. I to je současná Bohemka, ovšem slavná minulost jí v tvrdé realitě současnosti příliš nepomáhá. Třicetiletý Pavel Novotný nastoupil proti Kunovicím poprvé v zelenobílém dresu od úvodního hvizdu, alespoň co se soutěžního zápasu týče. "Ježiš, to nevim," reagoval fotbalista s přezdívkou Čáp na otázku, kdy se naposledy dostal do základu ve Slavii. "To si fakt nepamatuji. Už to musí být strašně dávno." Statistiky hovoří jasně: v základní sestavě A týmu Slavie se objevil naposledy 9. září 2001 proti Brnu. Tedy před více než dvěma lety. Pak ho začaly pronásledovat zdravotní problémy a bývalý fotbalista Sparty, Slavie a Wolsfburgu se opravdu vrátil až v utkání proti Kunovicím. "Už jsem zdravotně v pořádku," říkal po zápase, ale zároveň se rychle otočil a zaklepal to na dřevěné obložení na chodbě vršovického stadiónu.

Návrat zatraceného Čápa

"O tom, že nastoupím jsem se dozvěděl hodinu a půl před zápasem na taktické poradě. Už byl nejvyšší čas. Po příchodu ze Slavie jsem nabíral kondičku, ale dostal jsem angínu, takže se všechno pozdrželo. Minule na Kladně už jsem byl připraven a taky jsem v závěru nastoupil," přibližuje Novotný svoji cestu na trávník v zelenobílém dresu. V utkání na Kladně přišel a svým pohybem hodně pomohl k závěrečnému náporu. Při neuznaném gólu byl hlavním "agresorem", který dotíral na zmateného rozhodčího Libu.

Ovšem start před domácím publikem se mu v úvodu tolik nepovedl. V 9.minutě ve středu hřiště ztratil míč a soupeři poté stačily dvě rychlé přihrávky, aby se dostal před branku a skóroval. "První gól jde jasně na můj vrub. Chtěl jsem míč rychle vyvézt ven a zbytečně jsem ho ztratil. Prostě jsem to nechtěl nakopávat, ale hrát spíš po zemi," přiznal po utkání 195 centimetrů vysoký fotbalista. Na jeho chybě možná měl trochu vliv nezvyklý post, na kterém nastoupil. V posledních letech byl zvyklý pravidelně hrávat na levém beku, tentokrát ho však trenér Hruška poslal na levou zálohu. "Je pravda, že jsem obvykle hrál na levé obraně, ale v současnosti jsem hlavně rád, že hraju a je mi jedno kde," doplnil Novotný.

Vicemistra Evropy z roku 1996 provází pověst defenzivního fotbalisty, ale ne vždy tomu tak bylo. "Někdy před třinácti lety jsem hrál útočníka. To jsem ještě působil ve Zlíně. Vojna v Chebu, ale znamenala zlom a já se postupně začal posouvat dozadu." Před sedmi lety hrál v semifinále mistrovství Evropy proti Francii, zahrál si i Bundesligu a přetahovala se o něj obě pražská "S". Ve Slavii ho zatratili a už mu nedali novou šanci. Teď je rád, že nastoupil proti Kunovicím. "Dva roky jsem nehrál kvůli zranění. To mě strašně srazilo dolů. Svého odchodu ze Slavie a pobytu zde na Bohemce vůbec nelituji. Doufám, že si zahraji a pomůžu Bohemce k postupu," tvrdí odhodlaně.

Ovšem jeho angažmá možná rychle skončí. "Jsem na Bohemce dohodnutý, že po podzimu vše zhodnotíme a uvidíme co dál. Ale hostování je se Slavií dohodnuto až do konce sezóny." Jeho příchod na hřiště byl v utkání na Kladně i s Kunovicemi velkým přínosem. Jednu chybu z úvodu druhého utkání napravil dobrým výkonem v dalším průběhu. Přesná přihrávka levou nohou, vyhrané hlavičkové souboje - to vše rozhýbalo levou stranu naší hry. Novotný zápas nedohrál, přestože moc chtěl. "Začalo mě tahat lýtko, tak jsem raději vystřídal. Jinak jsem měl ale síly až do konce zápasu." Příchod autora šestadvaceti ligových branek se zdá být pro Bohemku velmi dobrou volbou.