Tak zní trenérská obhajoba...

Jeden fotbalový zápas, tedy devadesát minut, museli trenéři čekat na své úvodní slovo. Jako první totiž proběhla debata o majetkových vztazích s majitelem a vedením klubu (článek výše). 42 fanoušků na prvním setkání s trenéry a funkcionáři mělo spoustu dotazů, my vám přinášíme vybrané pasáže ze sedmdesátiminutové debaty s trenéry. Zdeněk Hruška, Karol Dobiaš, Antonín Panenka - to byla sestava, která se zodpovídala fanouškům za předváděné výkony. Deváté místo po podzimní části nebylo věru dobrou výchozí pozicí pro trio legend, sedících v současnosti na lavičce klokanů. "Kdybych jen tušil do čeho jdu," vrátil se v úvodu Zdeněk Hruška do doby, kdy podepisoval smlouvu ve Vršovicích.

Tak zní trenérská obhajoba...

První kontakt s vedením Bohemky

ZDENĚK HRUŠKA: "Pan Švarc mě oslovil poprvé loni na podzim. Řekl, že trenér Uhrin asi skončí a jestli bych měl zájem. Řekl jsem ano. A hned druhý den vyšlo v novinách, že Uhrin byl potvrzen ve funkci a pokračuje dále. Pak mi Pavel Švarc volal, ať vydržím do léta, a tak jsem přišel do Ďolíčku až o půl roku později. Kdybych jen tušil... Než jsem přijal nabídku, mluvil jsem se spoustou známých. Ti mi říkali, že do Bohemky může jít buď šílenec nebo já. Věděl jsem, že to bude těžký, ale netušil jsem, v jak složité situaci Bohemka je. První dva měsíce jsme byli takříkajíc na vodě. Co bude dál, říkali jsme si. V tomto směru musím ocenit bývalého majitele Pavla Švarce, že se vzdal vlastnictví, když viděl, že to nemůže utáhnout."

Rozdělení trenérských povinností

ZDENĚK HRUŠKA: "Před tréninkem si vždy sedneme a rozdělíme role. Třeba Tonda Panenka je rozhodně vytíženější než dříve. Možná až moc..."

Změny ve smlouvách hráčů

ZDENĚK HRUŠKA: "Hráčům jsme od začátku dávali do těla, ale je těžké je k něčemu přinutit, když vám v šatně skuhrají, že nemají na nájem, že nemohou splácet auto. Snažili jsme se je přemluvit, aby ustoupili ze svých smluv. Měli je na ligové úrovni a to se prostě ve druhé lize nedá zvládnout. Dám příklad: jeden fotbalista den po sestupu prý přišel na sekretariát, kdy že mu vyplatí prémie za sestup. Smlouvy byly dělány tak, že hráči brali odměny za zápasy a ne za výsledky. To se muselo změnit. Většina hráčů to pochopila a přistoupila na to. Teď po podzimu se tak dělají nové smlouvy."

KAROL DOBIAŠ: "Pradlena mi řekla, že prala suché dresy. Hráči nebojovali, odehráli zápas a brali peníze i za to, že seděli na lavičce."

Nevydařený podzim

ZDENĚK HRUŠKA: "Ta série nevydařených zápasů mohla být přívětivější. Prohrávali jsme o gól a mnohdy stačilo málo. Podařilo se prvních pět zápasů, ale hráči byli kvůli penězům v nejistotě. Věděli jsme, že něco musí přijít. Navíc se zranil Rajnoch, což bylo velké oslabení. Určitě jste byli na Kladně... Sudí Liba nás tam připravil o remízu. Když se to sečte, tak příčiny bodových ztrát rychle najdeme. I tak jsme však měli uhrát víc bodů. Tak ještě o dva více..."

Hrušky na hřišti

ZDENĚK HRUŠKA: "Škoda, že těch hrušek přiletělo tak málo, mohli jsme vzít kyblík a udělat hruškovici."

Hráči na hostování

ZDENĚK HRUŠKA: "Koukal si myslel, že musí hrát v základu. Byl s lavičkou nespokojen a v tréninku se nedokázal motivovat. Mnohdy neudělal triviální věci, které by měl zvládat každý fotbalista. Na zimní přípravu přichází zpátky. Podobně Polodna. Nepochopil, co se po něm chce. Když jsme přišli do Bohemky, zdál se nám Polodna hodně potřebný hráč pro mužstvo. Vždy, když nastoupil, přinesl oživení. Blšany za něj nabídly peníze, navíc převzaly závazky a protože u nás neměl místo v základu, bylo rozumné ho pustit. Stejně jako Koukal, vrací se i Polodna. Uvidíme, zda ho budou Blšany chtít i na jaře. Žádnou opci nemají, takže se teprve rozhodne. Vůči Zoubkovi měl klub velké dluhy a hráč měl i vysoký plat, a tak se angažmá ve Finsku moc hodilo. Navíc měl stop na tři zápasy za červenou na konci minulé sezóny. Teď se ale David vrací stejně jako Rygel z Vítkovic. U něho je ještě otazník. Ale návraty tří kvalitních hráčů jsou jisté. Jihlava nevyužila přednostní právo na obránce Kotryse, takže i on se zapojí do přípravy."

Zimní příprava

ZDENĚK HRUŠKA: "24.listopadu zahajujeme první část přípravy. K dosavadnímu kádru pozveme ještě patnáct fotbalistů, které jsme sledovali a budeme si vybírat. Do přípravy se zapojí i Kopunec, kterému sice skončilo hostování z Dolních Kounic, ale má zájem u nás být a uvidíme, jestli mu nabídneme smlouvu. Do poloviny prosince budeme trénovat. Na programu je umělá tráva, hala a také dva hokejové zápasy. Doufám, že to všichni přežijou. Nebudeme hrát na rybníku, protože máme v týmu i neplavce. Znovu se pak sejdeme 3.ledna a hned druhý den odehrajeme první utkání na Tipsport cupu v Horních Počernicích. 5.ledna vyrážíme do Vrchlabí na běžky a poslední únorový týden nás čeká ještě herní soustředění. Zatím nevíme kde. Jinak se budeme připravovat v domácích podmínkách."

 

Kde nás tlačí bota

ZDENĚK HRUŠKA: "Slabé místo máme podobně jako celý český fotbal vpředu. Trápí nás koncovka, ale není to jen o útočnících. Nedokážeme mnohdy dát finální přihrávku."

Zhoršení Meleckého

ANTONÍN PANENKA: "Melecký se zhoršil s odchodem kvalitních hráčů. Dříve měl okolo sebe lepší spoluhráče a Melecký není tím tahounem, který by ve středu hřiště dirigoval hru. Mareš, Šírl nebo Kisel - to byli kluci, kteří na tom byli technicky o hodně lépe a Marcel za ně v záloze oddřel černou práci a navíc nezkazil kombinaci. Ale teď okolo sebe nikoho nemá. Navíc se přidala ještě zranění, takže není v optimální formě."

Hledá se levý záložník

ZDENĚK HRUŠKA: "Na levém kraji zálohy začal Ondřej Szabó, ale po třech kolech se zranil. Nehrál tam špatně. Na konci podzimu tam nastupoval Pavel Novotný a také si nevedl nejhůř. Sám projevil přání zůstat a konečně snad absolvuje zimní přípravu. To by mu mohlo pomoci. Vždyť je to bývalý reprezentant, tak v něm něco je."

Koho naučí Panenka kopat přímé kopy?

ZDENĚK HRUŠKA: "Už to zkoušel i s pradlenou a nic..."

ANTONÍN PANENKA: "Bohužel tu v současnosti není nikdo, kdo by měl pořádnou kopací techniku. Občas něco kopně Melecký. Nedávno mě na tréninku překvapil Rajnoch, který dával jeden přímák za druhým. Úplně jsem žasnul..."

ZDENĚK HRUŠKA: "Nedokážeme využít výskové převahy. Máme sedm hráčů schopných zakončit hlavou, ale málokdy se to podaří. Příčina je ve špatném zahrávání standardních situací. Prostě to neumíme kopnout a hlavičkující hráči ani nedostanou příležitost."

ANTONÍN PANENKA: "Osmdesát procent našich centrovaných míčů končí na první protihráči. Mnohdy stačí, aby někdo stál na přední tyči a lehce odvrátí centr. Třeba takový Baláž. Říkáme mu to pořád. A on to pořád opakuje."

Kterého obránce naučí Dobiaš naběhnout a odcentrovat?

KAROL DOBIAŠ: "Už když jsem tady v roce 1996 vedl juniorku, chtěl jsem, aby všichni hráli jako já. Zdeno mi ale povídá: ´Nemůžeš to chtít po všech. Nemůžou být všichni stejní.´ Ve Spartě jsem průniky a následné centry učil Horňáka a to je top třída. Z pěti centrů trefil čtyři nad branku a jeden do umělohmotného obránce. Nejde to ani našim. Musí to chtít trénovat. Ne desetkrát, ale tisíckrát. Až potom se třeba dostaví výsledky."

ZDENĚK HRUŠKA: "Ivan Lendl taky na počátku kariéry neuměl bekhend. Vzal si kyblík a trénoval tak dlouho, dokud se ho nenaučil."

Proč nehraje více Strnad ?

ZDENĚK HRUŠKA: "U Strnada jsme poznali jisté zlepšení. Má chuť na sobě pracovat, a tak jsme mu prodloužili smlouvu o další dva roky a dostal lepší peníze. Zatím je pro něj nejlepší post kraj obrany. Prostředek by ještě nestíhal, přeci jen druhá liga u je rychlá. Strnad předtím hrál přebor."

"Flákači"

ANTONÍN PANENKA: "Nejvíce se na tréninku flákají ti, kteří nejvíce berou. A to není legrace."

KAROL DOBIAŠ: "Neustále hráčům zdůrazňuji jedno pravidlo. Co děláš v tréninku, opakuješ z 98% v zápase. Například pan Lesák v zápase proti Spartě neudělal skluz, kdy měl a Ježek v pohodě odcentroval a dostali jsme gól. Nebo pan Třasák s Olomoucí má večerníček, zatímco mu z jeho strany přibíhá hráč, který rozhoduje. Když má Lesák hlídat někoho osobně na tréninku, tak s tím má velké problémy. Říkám, braň těsně. To znamená tak na půl metru. No a pánům to dělá problémy. Musí běhat s tím druhým hráčem."

Změny a postup

KAROL DOBIAŠ: "Někteří hráči na to nemají a pokud se nezlepší, tak s nimi pro jaro nepočítáme. Je tu několik zraněných a my si ještě rozmyslíme, zda s nimi máme počítat. Roli v tomto ohledu budou hrát i lékařské zprávy. Mančaft musí táhnout tak osm hráčů a tři se můžou vést. Ale nesmí to být obráceně..."

ZDENĚK HRUŠKA: "Postoupit chceme. Těžko vám ale tady můžeme slíbit, že postoupíme. Ještě se o to popereme."