Honza málem králem

Blíží se konec roku a vyhlašování různých anket. Tou nejprestižnější na českém území je Sportovec roku, což je anketa novinářů. Letošní ročník má za sebou první kolo a po sečtení hlasů se na 66.místě objevilo jméno <b>Jana Rajnocha</b>. Záložník Bohemians dostal jeden bod, to znamená, že ho některý z novinářů zařadil na desáté místo mezi nejlepšími sportovci České republiky. Rajnoch má tak stejný bodový zisk jako například Karel Loprais (řidič Tatry na dakarské rallye), Lada Kozlíková (cyklistka) nebo fotbalisté Jankulovski a Blažek. "Tak to je fakt dobrý," smál se překvapený Rajny. Jak dlouho bude za jeho jménem v závorce uveden klub Bohemians, to je otázka. Podle MF Dnes má o Rajnocha zájem Synot a Liberec. Záložník Bohemky se prý rozhodne do konce týdne.

Honza málem králem

V anketě Sportovec roku hlasují novináři v prvním kole pro kteréhokoliv sportovce. Mají za úkol určit pořadí deseti nejlepších jednotlivců a tří kolektivů podle jejich mínění. Do druhého kola pak postupuje deset sportovců a tři kolektivy s nejvyšším bodovým ziskem. 20.prosince v přímém přenosu České televize bude dekorován jeden král z tohoto desatera: fotbalisté Pavel Nedvěd, Karel Poborský a Jan Koller, kanoista Martin Doktor, hokejista Milan Hejduk, plavkyně Ilona Hlaváčková, vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová, biatlonistka Kateřina Holubcová, lyžař Martin Koukal a atlet Roman Šebrle. Desítka sportovců vzešla z hlasů 186 členů Klubu sportovních novinářů, na jejichž anketních lístcích se objevilo 76 jmen jednotlivců a 27 kolektivů. Mezi trojici nejlepších týmů se dostaly basketbalistky, fotbalisté a volejbalisté.

Dvaadvacetiletý záložník Bohemians získal jeden bod, což se letos nepovedlo ani takovým hvězdám, jako jsou například Aleš Valenta, olympijský vítěz v akrobatickém lyžování nebo hokejisté Dominik Hašek a Jaromír Jágr. "Musel to být nějaký vtipálek. Anebo mu prostě scházel poslední sportovec do té desítky, tak si vzpomněl na mě," kroutil Rajny nevěřícně hlavou. Letošní ročník ankety je ve znamení fotbalistů. V první desítce jsou hned tři. "Já bych za nejlepšího sportovce zvolil Pavla Nedvěda. Bude asi soupeřit s lyžařem Koukalem, ale k Nedvědovi mám blíže, protože je to fotbalista," říká současný nejlepší střelec Bohemians.

Od roku 1959 se tímto způsobem volí nejlepší sportovci republiky, ale ještě nikdy nevyhrál fotbalista. Rajnoch není prvním klokanem, který se objevil v historických tabulkách ankety. Několikrát se do popředí dostaly hvězdy Pospíchalova výběru, ale nikdo nepronikl až na samotný vrchol. V podobné situaci jako Rajnoch se před třemi lety ocitl Lukáš Hartig, který získal též jeden bod a skončil na 48.místě společně s basketbalistou Jiřím Zídkem a dalšími. V roce 2001 jeden z novinářů pasoval celý tým Bohemians na třetí místo v pořadí nejlepších kolektivů, což zelenobílým vyneslo jeden bod do tabulky elitních týmů. Jen loňská sezóna nepřinesla žádný bodový zisk.

Redakce Virtuálního ďolíčku ustavila vyšetřovací komisi, která má za úkol zjistit, kdo dal Rajnochovi hlas. Pátrání je zatím neúspěšné, ale ještě zdaleka nekončí.

Sportovec roku - pořadí od 11.místa:

11. Blahůšková (basketbal) 214, 12. Eliáš (hokej) 213, 13. Novák (tenis) 187, 14. Bauer (lyžování) 130, 15. Kraj 101, 16. Pospíšilová (atletika) 92, 17. Lébl (volejbal) 72, 18. Železný (atletika) 55, 19. Synek, Doleček (veslování) 45, 20. Ospalý (triatlon) 41, 21. Prokop (cyklistika) 39, 22. Strnadová (vodní slalom) 38, 23. Welsch (basketbal) 37, 24. Čech (fotbal) 35, 25. Dvořák (atletika) 34, 26. Konečný (box) 33, 27. Michalík (moderní pětiboj) 25, 28. Svoboda (plavání) 23, 29. Pech (motorismus) 21, 30. Krausová (parašutismus) 20, 31. Vítek (biatlon) 17, 32. Januš 16, 33. Tenk (oba sportovní střelba) 13, 34.-35. Jánský (sportovní aerobik) a Šenkýř (motorismus) po 12, 36.-37. Kadleček a Hošek (oba motorismus) po 11, 38. Pechanová (plavání) 10, 39.- 40. Podborský (kvadriatlon) a Novotný (volejbal) po 9, 41.-43. Kresta (motorismus), Dressler (biketrial) a Skalická (kvadriatlon) po 7, 44.-50. Volf-Štěpánek (vodní slalom), Ropek (orientační běh), Jágr (hokej), Rosický (fotbal), Galásek, Heinz (oba fotbal) a Svorada (cyklistika) po 6, 51.-52. Michl (taekwondo) a Kalný (motorismus) po 5, 53.-55. Majer (thajský box), Housová (skiboby) a Baroš (fotbal) po 4, 56.-60. Vršecký (motorismus), Padrnos (cyklistika), Sýkora (hokej), Tomeček (motorismus) a Havlát (hokej) po 3, 61.-65. Bílek (podvodní
ragby), Mach (sportovní střelba), Bonk, Kotalík (oba hokej) a Halová (zápas) po 2, 66.-76. Kraus (lyžování), Loprais (motorismus), Račanský (sportovní střelba), Kozlíková (cyklistika), Enge (motorismus), Šíla (in line hokej), Rajnoch, Jankulovski, Došková, Blažek (všichni fotbal) a Fuksa, Netušil (kanoistika) po 1 bodu.