Další bodrý Moravák - Kamil Novotný

V kádru Bohemians je to už šestý hráč pocházející z Moravy. Chováním i vizáží trochu připomíná bývalého útočníka Bohemky Zdeňka Šenkeříka. Na hřišti je ale <b>Kamil Novotný</b> úplně na druhé straně než populární Šenky. "Nejvíce mi vyhovuje pravý kraj obrany," říká čtyřiadvacetiletý hráč, který do dospělého fotbalu vstoupil v klubu FC Zeman. Kamil Novotný je jednou ze čtyř nových tváří v zelenobílém dresu pro jarní část druhé ligy. Na půlroční hostování přišel z Tatranu Poštorná.

Další bodrý Moravák - Kamil Novotný

"Do Bohemky mě doporučil pan Baránek, prezident Poštorné. Vyzkoušeli mě a teď jsem tady zatím na hostování," popisuje první kontakt s vršovickým klubem čtyřiadvacetiletý obránce a jen tak potvrzuje nastandardní vztahy prezidenta Poštorné s kterýmkoliv vedením Bohemians. Mimochodem, v Poštorné nyní působí bývalý vysoký obránce klokanů Karel Doležal. Právě po jeho boku hrával na podzim v Moravsko-slezské lize Kamil Novotný. V dresu momentálně třináctého celku třetí ligy nastoupil Novotný ve všech patnácti podzimních zápasech a dal dvě branky. Dokáže však hrát i hodně tvrdě - pět žlutých karet na podzim budiž důkazem. O jeho herním stylu ostatně hovoří i hodnocení na oficiálních stránkách SK Tatran Poštorná: Stále obrovský bojovník, několikrát se nám však vymstily jeho výlety do útoku.

Novotný přichází do Vršovic na půlroční hostování. "Za půl roku mě v Poštorné vyprší stávající smlouva, takže budu prakticky volným hráčem. Bohemka na mě má opci, tudíž má na mě v případě zájmu přednostní právo," vysvětluje smluvní závazky Novotný. V Bohemce je však půl roku velmi dlouhá doba a nikdo neví, co bude za šest měsíců. "Vůbec mi nevadí, v jaké situaci teď Bohemka je. Pro mě je to stále slavný klub s velkým jménem a jsem moc rád, že si můžu zahrát v jeho dresu."

Trenér Dušan Uhrin v přípravě využívá Novotného především na pravém kraji obrany, kde nahrazuje Lesáka, který pro změnu zkouší štěstí ve středu hřiště. "Je mi úplně jedno, kde hraju. V životě jsem vyzkoušel všechny posty, snad kromě brankáře. Ale je pravda, že defenzivní posty, zejména pravý obránce, mi sedí nejvíce," pochvaluje si současné zařazení. V zelenobílém dresu se tak na jaře mohou objevit hned dva hráči s příjmením Novotný. Zkušenější Pavel je do léta na hostování ze Slavie, Kamil si přišel do Bohemky poprvé osahat profesionální fotbal. Dosud hrál nejvýše třetí ligu. "Už teď v přípravě vidím, že je to rychlejší. Nedá se to vůbec srovnávat," vypočítává rozdíly, se kterými se ale dokázal dobře vyrovnat. Na pravém kraji obrany působí jistě. "Ještě uvidíme, zda dostane šanci i v lize," říká opatrně trenér Uhrin.

Život fotbalového profesionála v Bohemians není rozhodně žádná slast. Živit se fotbalem - to je sen mnoha malých kluků, ale realita je mnohdy jiná. Také Kamil Novotný se přes zimu proměnil v profesionálního fotbalistu, ale v penězích se rozhodně netopí. "V Praze bydlím na ubytovně, domů se dostanu tak jednou týdně. Snažím se," popisuje svoji bytovou situaci.

V dosavadních šesti přípravných zápasech Bohemky na jarní část druhé ligy nastoupil Kamil Novotný v pěti v základní sestavě. Jen jednou se dostal na trávník až v průběhu hry. V posledním zápase na Tipsport cupu střídal v závěru Miroslava Obermajera.