Železný muž Libor Janáček

Fotbalisté Bohemians odehráli během zimní přestávky patnáct zápasů, tedy přesně tolik, kolik je čeká na jaře. Je to moc nebo málo? První utkání ještě odseděla na lavičce dvojice Hruška-Dobiaš, po nich převzal vládu Dušan Uhrin mladší. Rekordmanem v počtu zimních startů je kapitán Libor Janáček. Trenéři testovali celkem 32 hráčů. To vše najdete ve statistickém přehledu zimní přípravy.

Železný muž Libor Janáček

Zima byla dlouhá. Poslední druholigové utkání sehráli klokani 2.listopadu proti Hradci Králové. Více než čtyři měsíce museli fanoušci čekat na další mistrovské utkání. Přípravné období zelenobílých začalo 3.ledna a od té doby, tedy během dvou měsíců, sehráli patnáct utkání. To znamená v průměru každý čtvrtý den jedno. Konečné resumé zní: 3 vítězství, 7 remíz, 5 porážek a skóre 21:25.

Přípravu klokani odstartovali na Tipsport cupu, kde obsadili poslední, osmé místo. Nelichotivou bilanci vyvažoval fakt, že se Uhrinovi svěřenci setkali s prvoligovými celky. V další části přípravy setkání s elitou už tak častá nebyla. Bohemka měla celkem 9 soupeřů z první ligy (české, ruské, slovenské), 1 z druhé ligy, 4 ze třetí  a 1 divizní tým.

Mezi dvaatřiceti hráči vynikal Libor Janáček, který kromě jediného střetnutí odehrál všech patnáct přípravných zápasů. My vám předkládáme statististcký přehled vytížení jednotlivých hráčů v zimní přípravě. Fotbalisty jsme seřadili od nejvíce zaměstnaných po ty, kteří nastoupili jen symbolicky.

Janáček (odehrál 1260 minut, 14x nastoupil v základní sestavě) -  kapitán týmu přežil bez zranění celou zimní přípravu a chyběl jen při utkání na umělé trávě na Střížkově. Jeho pozice na stoperu je i po této přípravě neotřesitelná.

Čapek (1040 minut, 13 v základní sestavě) - chyběl jen ve dvou zápasech a po Janáčkovi se stává druhým nepostradatelným fotbalistou. Čapek na sebe během zimy převzal roli dirigenta a bude pravidelně nastupovat ve středu zálohy.

K. Novotný (951 minut, 11x v základní sestavě) -  první zimní posila se zapracovala do týmu a pravidelně nastupovala. Novotný i přes svůj nevelký vzrůst prokázal dobrý výskok a kvalitní hru hlavou.

Švejdík (918 minut, 9x v základní sestavě) - v začátku přípravy ho trápilo zranění, ale od přípravného utkání na Slavii pravidelně nastupoval a vytvořil stabilní stoperskou dvojici s Janáčkem.

Baláž (875 minut, 10x v základu) - v přípravě dal tři góly a zařadil se tak mezi nejlepší střelce. Má neotřesitelné místo na pravém kraji zálohy.

Třasák (810 minut, 9x v základní sestavě) - odehrál devět zápasů, ve všech nastoupil v základní sestavě a ani jednou nestřídal. V klidu si i během zimní přípravy pohlídal místo na levém kraji obrany.

Tsuchyia (810 minut, 8x v základní sestavě) - od prvních přípravných zápasů se pravidelně objevoval v sestavě a vybudoval si pozici prvního náhradníka do obranných řad. Trenér Uhrin ho zkoušel i na pravé straně obrany a ve středu zálohy. Jeho nejoblíbenější místo je ve středu obrany.

Strnad (765 minut, 8x v základní sestavě) - zařadil se mezi dlouhý zástup zraněných, ale na herní část přípravy se vrátil a odehrál sedm posledních přípravných zápasů bez jediného střídání. Po zranění Lesáka se právě Strnad stal hlavním favoritem na místo defenzivního záložníka.

Bednář (744 minut, 9x v základní sestavě) - zkušený útočník prožil klidnou zimu a na jeho místě v základní sestavě nic nezmění ani zánět zubu, který ho postihl před posledním přípravným zápasem.

Táborský (715 minut, 9x v základní sestavě) - zatímco na podzim putoval mezi útokem a zálohou, pod trenérem Uhrinem má jasné místo na levém kraji zálohy. Dařilo se mu i střelecky. Dal tři branky. Za půl roku se má vrátit do Slavie.

Lesák (709 minut, 8x v základní sestavě) - prožil zimu plnou změn. Staré vedení ho nejprve vyřadilo z kádru, nový trenér si ho vyžádal zpět a navíc mu naložil na záda složitý úkol. Nahradit Rajnocha na postu defenzivního záložníka. Kovaný krajní obránce si v nové roli začal zvykat, ale na konci přípravy si natáhl postranní vazy a dva měsíce si musí odpočinout.

Střihavka (654 minut, 6x v základní sestavě) - podobně jako podzim chodil Střihavka většinou do druhého poločasu za Bednáře. V posledním přípravném utkání nastoupil v základu a připravil dva góly.

Raba (odehrál 585 minut, 6x v základní sestavě) - nastoupil celkem v sedmi zápasech a inkasoval v nich deset gólů. Podzim absolvoval v brance jako jasná jednička, na jaře začne na lavičce.

Koukal (534 minut, 7x v základní sestavě) - přišel z hostování z Pardubic a rychle zapadl do týmu. Nastoupil ve všech devíti posledních zápasech. Bude mu zřejmě patřit místo v základní sestavě vpředu vedle Bednáře.

Huňa (496 minut, 4x v základní sestavě) - objevil se jako poslední posila a rychle se zapracoval do týmu. Ke konci přípravy však na něm byla znát únava z náročného tréninku, na kterou nebyl v nižších soutěžích zvyklý. Na začátku jara bude útočníkem do druhého poločasu.

Václavík (495 minut, 6x v základní sestavě) - přišel na konci přestupního termínu na hostování ze Slavie a poté dostával od trenéra Uhrina pravidelně příležitost. V šesti zápasech dosta pět gólů a jaro začne jako brankařská jednička.

Matuszny (458 minut, 5x v základní sestavě) - zpočátku pravidelně nastupoval, z prvních osmi utkání vynechal jen jedno. Poté se však v sestavě Bohemky už neobjevil. Trenéra nepřesvědčil a vrátil se na hostování do Čáslavi.

P. Novotný (352 minut, 4x v základní sestavě) - zranění ho pronásledovala i tentokrát. Chronické potíže s achilovkou prý ustoupí, až se venku zvýší teploty.

Szabó (332 minut, 3x v základní sestavě) - větší část přípravy promarodil, stejně jako podzim. Nyní už je v pořádku, ale chybí mu herní praxe.

Dozorec (230 minut, 3x v základní sestavě) - od trenéra Uhrina nedostával tolik příležitostí. Z místa středního záložníka ho vytlačil Čapek.

Kolář (225 minut, 2x v základní sestavě) - měl smůlu na nevydařené zápasy celého týmu. Ve třech zápasech dostal celkem sedm gólů, zejména pětigólový výprask od Českých Budějovic mu určitě nepomohl. Zatím je v roli třetího gólmana.

Majer (180 minut, 2x v základní sestavě) - přišel na zkoušku a odherál v zeleném dresu čtyři poločasy. Prezentoval se jedním gólem. Byl však typově podobným útočníkem jako Bednář a Střihavka, proto ho trenér Uhrin neangažoval. Majer bude hrát druhou ligu v Hradci Králové.

Šefrna (167 minut, nehrál v základní sestavě) - v prvním utkání proti Jablonci dal gól, poté nastupoval jen sporadicky a z jeho angažmá sešlo.

Obermajer (159 minut, 2x v základní sestavě) - pronásledovala ho zranění, koketoval s nabídkou z Číny - to vše ho potkalo během zimní přestávky. I proto nastoupil jen ve třech zápasech, ale ani jedno utkání neodehrál celé. Týden před začátkem druholigového jara odletěl na testy do čínského klubu Qindal.

Prošek (135 minut, 1x v základní sestavě) - podobný případ jako Šefrna. Jeho statistika skončila čtvrtým přípravným zápasem.

Melecký (62 minut, 1x v základní sestavě) - odehrál jediný zápas a to pod trenérem Hruškou. Pak přestoupil do Kladna.

Podzemský (60 minut, 1x v základní sestavě) - zkušený obránce se v Bohemians objevil na zkoušku v zápase proti Blšanům. Z nevydařeného utkání odkulhal po hodině hry a trenér Uhrin ho poté s díky odmítl.

Morisaki (49 minut, nehrál v základní sestavě) - nastoupil jednou pod Hruškou a jednou pod Uhrinem, ale doplatil na přetlak hráčů v záloze. Nebyl lepší než domácí fotbalisté. Odevzdal klíče od bytu a Bohemku opustil.

Steiner (45 minut, 1x v základní sestavě) - na hřiště se dostal ještě pod trenérem Hruškou, který ho postavil proti Jablonci. Tři inkasované branky proti Jablonci zkušenému gólmanovi příliš dobrou reklamu neudělaly. V zimě podstoupil operaci kolena a pro jarní část už není v kádru klokanů.

Vyskočil (45 minut, 1x v základní sestavě) - zahrál si jediný zápas a to pod trenérem Hruškou proti Jablonci. Uhrin s ním nepočítá, Vyskočil je zraněný a nenašel si žádné jiné angažmá.

Podrazský (45 minut, 1x v základní sestavě) - odchovanec Bohemians se objevil v přípravě na jediný poločas. Na pravém kraji zálohy ho odehrál proti Liberci.

Hanus (10 minut, nehrál v základní sestavě) - záložník Poštorné z Bohemians trénuje, ale zatím se nerozhodlo, zda ho Bohemka angažuje. Na svém kontě má jen symbolickou desetiminutovku proti Torpedu Moskva.