Král malého vápna - Ondřej Švejdík

Góly Ondřeje Švejdíka netrhají rekordy v hitparádách. Dalekonosná střela, která vymete horní roh soupeřovy branky - tak toho se od stopera Bohemky asi nedočkáte. "V Bohemce jsem zatím dal dva góly. První přišel na podzim proti Kladnu. Bylo to asi z půl metru," vzpomíná obránce klokanů. Svůj druhý zásah v zeleném dresu přidal o víkendu proti Xaverovu. "Teď už to bylo asi ze dvou metrů," směje se Švejdík. Když se jednadvacetiletý fotbalista dostane až do malého vápna, hrozí velké nebezpečí.

Král malého vápna - Ondřej Švejdík

Švejdík odehrál v přípravě jedenáct z patnácti zápasů. Proto jeho zařazení do základní sestavy nepřekvapilo. Na Xaverově to byl jeho jedenáctý start v mistrovském zápase v dresu Bohemians. V první lize ještě nedal žádný gól, ve druhé lize to byla jeho druhá branka. "Začalo to dlouhým autem Strnada. Když hází aut, většinou si nabíhám do vápna a Janáček zajišťuje vzadu. Na dlouhý míč naskakoval Bednář s Balážem, ale srazili se, což zmátlo soupeře a já zůstal osamocen. Levačkou jsem si míč předkopl a poté se štěstím od tyče skóroval. Střílel jsem levou, to je moje slabší noha," popsal situaci ze 42. minuty. Když si vzpomněl na svůj gól z Kladna, už jen poznamenal: "Já jsem takový Honza Nezmar," přirovnal se k útočníkovi Synotu, který proslul góly z bezprostřední blízkosti.

Ve druhém poločase utkání na Xaverově měli obránci Bohemky hodně práce. "Všechno se k nám vracelo. Když už jsme něco ubránili, za chvilku by míč zpátky. Neměli jsme žádné odražené balóny, a tak soupeř mohl zakládat jeden útok za druhým," popisoval Švejdík příčiny tragického výkonu mužstva ve druhém poločase. "Chyběla mezihra, neměli jsme míč na kopačkách," dodal. Scénář druhé půle byl na trávníku v Horních Počernicích monotónní: útok Xaverova, obránci Bohemians získají na velkém vápně míč, odkop na půli, prohraný osobní souboj, útok Xaverova...

Švejdík se na postu stopera představil v dobrém světle. Působil jistě a může být rovnocennou náhradu za Miroslava Obermajera, který možná odejde do Číny. Švejdík před zápasem na Xaverově nijak nervózní nebyl. "V pátek jsme odjeli na soustředění do Průhonic. Tam vždycky usnu až kolem půlnoci, ale tentokrát to bylo v pohodě," pochvaloval si 189 centimetrů vysoký obránce.

Před rokem a půl přišel do Bohemians z Opavy. Tehdy byl dokonce povolán do nově se rodícího reprezentačního týmu do jednadvaceti let. V Bohemce ovšem nedostal příliš možností rozvinout svůj talent. Za sezónu a půl se na hřiště podíval jen v jedenácti zápasech a o další pozvánce do reprezentace si může nechat jen zdát.