Přesilovky Bohemka neumí

Výhoda jednoho muže v poli - v hokeji velká šance ke skórování, ve fotbale trápení a obava o výsledek. Alespoň v podání Bohemky. Při zápasech Bohemians v této sezóně byl už pětkrát vyloučen hráč soupeře. Poslední zkušenost ukázala, že klokani si s převahou jednoho muže v poli nevědí rady. Přesilovku gólově nevyužili proti Vítkovicím a proti Pardubicím. "V posledním utkání nám vyloučení hráče soupeře spíše uškodilo. Pardubice se ještě více stáhly a čekaly, co vymyslíme," zdůvodňuje trenér Bohemians Dušan Uhrin mladší poslední nezdar. Jeho svěřenci nic nevymysleli, a tak jedenáct stovek diváků sledovalo trápení s bezbrankovým koncem.

Přesilovky Bohemka neumí

Proti Pardubicím měli svěřenci trenéra Uhrina čtyřicet minut výhodu jednoho muže. Ovšem žádná změna hry nepřišla. Dál pokračovaly nakopávané balóny na útočníky. "Pardubice mají kvalitní hráčský kádr. Jsou lepší než Vítkovice. Zatímco proti oslabeným Vítkovicím jsme se dostávali alespoň do šancí, proti Pardubicím jsme si nic nevytvořili. Pardubice věděly, že hrajeme dobře na brejky a postupný útok nám moc nejde. Proto se stáhly a čekaly a my jsme nevěděli, co si počít," vysvětluje Uhrin.

Zklamala záloha. Nerozdělovala míče. Ovšem k rozehrávce dostávala jen málo prostoru, protože jí obránci překopávali dlouhými balóny. "V tom případě ale záložníci musí vybojovat odražené míče a my jsme nevyhráli žádný takový souboj. Záloha se prostě nedostávala do hry," zlobí se Uhrin na středovou řadu. Fanoušci hodně kritizovali defenzivního záložníka Strnada, který zkazil mnoho přihrávek. "Podle mě nehrál špatně. Měl tam jednu střelu na bránu, dobře házel auty. Odvedl svůj standard. Je pravda, že čtyřikrát pokazil rozehrávku, ale rozhodně mě nezklamal," hodnotí trenér výkon "Discobola" Strnada. Při přesilovce chyběla rychlost i technika Libora Baláže. "Neměli jsme klasického krajního záložníka a když má soupeř o jednoho hráče míň, tak je to hodně znát. Vinou zranění pořád přicházíme o hráče, kteří mají ligové zkušenosti. A ti jsou v těchto zápasech dvojnásob důležití," zoufá kouč.

Dalším důležitým článkem při přesilovce je útok. Proti Pardubicím právě hrotoví hráči nejvíce propadli. "Chybí nám útočník, který by na sebe vzal zodpovědnost, udělal kličku a dral se do zakončení. Kromě Bednářovy hlavičky se naši útočníci do ničeho nedostali. Je to i psychická záležitost," říká Dušan Uhrin. Bohemians letos odehráli 166 minut v početní převaze. To jsou téměř dva celé zápasy. A bilance? 1:1. Klokani během této doby jeden gól dali a jeden inkasovali (do této statistiky nepočítáme gól Táborského z penalty proti Vítkovicím, protože tato výhoda nevznikla v početní převaze a vítkovický Kutty byl vyloučen až po odpískání penalty). Nejbližší soupeř, Jihlava, má v letošní sezóně jen jednoho vyloučeného. Doufejme jen, že tuto statistiku jihlavští nerozšíří v zápase s Bohemkou. Pak by mohli mít klokani znovu problémy...

ZÁPASY BOHEMIANS V POČETNÍ PŘEVAZE

1. kolo:  Bohemians - Xaverov 3:0, přesilovka 29 minut

V 61.minutě byl vyloučen Svozil z Xaverova za strčení do Třasáka. Bohemians už v té době vedli 2:0 a během přesilovky přidali ještě jeden gól. Po vyloučení se ale hra Bohemky zhoršila, což připustil trenér Hruška: "Nejhorší desetiminutovku jsme sehráli paradoxně po vyloučení hráče hostí, kdy jsme nevěděli, co hrát," řekl Zdeněk Hruška.

2. kolo: Bohemians - HFK Olomouc 3:1, přesilovka 21 minut

V 69.minutě byl vyloučen olomoucký Laštuvka, po druhé žlutém kartě za faul na Baláže. Skóre se už dokonce utkání nezměnilo a Bohemka v pohodě udržela vítězství 3:1.

5. kolo: Pardubice - Bohemians 0:2, přesilovka 14 minut

Během pěti vteřin 43.minuty pardubický Marián Palát sestřelil Kamenského a podrazil Rajnocha a byl po zásluze vyloučen. V 67.minutě se ale síly na hřišti vyrovnaly, protože byl vyloučen i klokan Baláž. Během čtrnáctiminutové přesilovky si Bohemians nevypracovali žádnou šanci. Před vyloučením Paláta už hosté vedli 1:0, druhý gól přidali v závěru. 

18. kolo: Bohemians - Vítkovice 1:1, přesilovka 63 minut

První opravdu nepodařená přesilovka. Trvala více než hodinu. Ve 27. minutě stoper Vítkovic Kutty srazil ve vápně unikajícího Koukala a byl vyloučen. navíc se kopala penalta, kterou proměnil Táborský. To byl poslední úspěch Bohemians v utkání. Množství šancí na straně domácích zůstalo nevyužito, naopak oslabení hosté dokázali i v deseti vyrovnat.

20. kolo: Bohemians - Pardubice 0:0, přesilovka 39 minut

Zatím poslední přesilovka a asi vůbec nejhorší výkon. Brankář Pardubic David Šimon vyběhl mimo vápno a zahrál rukou. Byl po zásluze vyloučen, ale klokani si poté nevypracovali očekávanou převahu. Hra probíhala stejně jako proti jedenácti hráčům soupeře. Dlouhé nakopávané míče k úspěchu nevedly.