Jihlavská pomsta "vyhnanců"

"To máte za to," řekli si možná David Kotrys s Davidem Čepem poté, co o víkendu skórovali v dresu Jihlavy proti Bohemce. Oba v minulosti působili ve vršovickém Ďolíčku a klub o jejich další služby nejevil zájem. Čep se po půlročním hostování vrátil do Olomouce, Kotrys je stále hráčem Bohemians, ale už se moc těší, až mu v létě vyprší smlouva. Před dvěma lety přišel do Vršovic, aby nahradil odcházejícího Mareše, ale do kádru se výrazně neprosadil. Teď jihlavští obránci ukázali, že Bohemka může litovat. Patřili k nejlepším hráčům utkání.

Jihlavská pomsta "vyhnanců"

Příchod šestadvacetiletého Davida Kotryse do Bohemians  provázely na jaře roku 2002 velké problémy. Poprvé smlouvu podepsal v lednu, ale trenér Petržela ho po několika trénincích vyhodil. "Nabídli jsme Kotrysovi nadstandardní podmínky a on pořád nebyl spokojen. Požadoval smlouvu, po které by byl jedním z nejlépe placených hráčů u nás. Ale to by musel být jiný bombarďák. Na soustředění naše hráče nijak nepřevyšoval,” řekl tehdejší trenér Bohemians Vlastimil Petržela. Kotrys tedy putoval zpět do Olomouce, ale dva měsíce poté už byl zase v Ďolíčku. Za milión korun ho Bohemians koupili, aby vyplnili mezeru na levé straně obrany po Marešovi. 

"V rámci výměny několika hráčů jsem do Prahy přišel z Olomouce. Kladem působení zde bylo seznámení s hlavním městem, poznání prostředí v jiném klubu a seznámení se s novými hráči. Po herní stránce mi však toto angažmá přineslo zklamání. Osobně netuším, proč mi to zde nevyšlo. Tato otázka spíše přísluší trenérům," říká ke svému působení v Bohemians David Kotrys ve zpovědi na internetových stránkách Jihlavy. Levý obránce je stále hráčem Bohemky. V létě mu však končí smlouva. "Rád bych se vrátil do ligy, na druhou stranu má na mne Vysočina opci a já nevylučuji, že bychom se mohli v případě oboustranné dohody domluvit na přestupu a dalším působení zde," dodává havířovský rodák.

O víkendu se postaral o krásný druhý gól Jihlavy. Přímý kop z osmnácti metrů uklidil k tyči Václavíkovy branky. "Chtěl jsem překopnout zeď, že to tam spadlo tak krásně, je otázka štěstí,” popsal gólový moment. Proti svým bývalým spoluhráčům měl o trochu více motivace než obvykle. “Chtěl jsem hrozně moc vyhrát. Sám jsem neproměnil tři šance. Bohemka měla tolik šancí dohromady a dala dva góly.” V zeleném dresu Bohemky Kotrys odehrál jen šest utkání. Na hostování v Jihlavě se mu dařilo více. I proto mu možná Vysočina přirostal více k srdci. "Jihlava je pěkné město s krásným centrem, líbí se mi tu i zázemí pro hráče, které je oproti Bohemians nesrovnatelné. Sympatické jsou mi i prvoligové ambice klubu, které by při současné síle a sehranosti mužstva a za přispění štěstí nemusely být nereálné," říká Kotrys a z jeho slov plyne, že už nemá příliš zájmu znovu v létě pokoušet štěstí v Bohemians.

Jeho kolega z obrany Jihlavy David Čep přišel do Bohemky jen o dva dny později než Kotrys. Při tehdejším výprodeji obránců hledal trenér Petržela narychlo náhrady. Zatímco Kotrys měl zaplnit místo po Marešovi, Čep byl náhradou za Horáka. Třiadvacetiletý stoper odehrál za Bohemku jen šest zápasů a po dvouměsíčním hostování se vrátil do Olomouce. "Když přišla nabídka Bohemky, tak jsem vůbec neváhal a rozhodně jsem nelitoval. V Sigmě jsem byl zklamán z přeřazení do juniorky, takže jsem prvoligovou šanci uvítal. Strávil jsem zde celé jaro a nebýt zranění, tak jsem ho odehrál celé. Bohužel jsem v Praze nepůsobil v dobrém období, odešel Petržela, byly finanční problémy a mužstvu už se nedařilo tak jako na podzim. I proto mne Bohemka po skončení hostování nebyla schopná koupit a o prodloužení hostování nechtěla," vypráví v dotazníku na internetových stránkách Jihlavy. O víkendu otevřel skóre hned v 10. minutě po přímém kopu.

Oba sváteční střelci se po gólech do sítě Bohemky zvláště radovali. Angažmá v dresu klokanů pro ně neznamenalo radostnou část kariéry. Do velkého fotbalu je přivedla Olomouc, v současnosti si užívají fotbalové pohody v Jihlavě. V dresu Bohemians je už asi neuvidíme...