Szabó povznesl fotbal na umění

S trochou nadsázky se dá říci, že je to otázka pro pamětníky: Kdy naposledy Bohemka kopala přímý kop tak blízko pokutovému území? V posledních dvou sezónách se jednalo snad o první standardní situaci v takové blízkosti velkého vápna. "Ukázalo se, jak důležitý byl návrat Michala Lesáka do sestavy. Vybojoval míč a navíc byl faulovaný," vyzdvihl zásluhy svého spoluhráče z Hradce Králové a teď i z Bohemians Ondřej Szabó. Právě blonďatý záložník se zapsal do dějin vršovického klubu krásně proměněným přímým kopem. Pět minut před koncem rozhodl o vítězství nad Drnovicemi.

Szabó povznesl fotbal na umění

Ondřej Szabó jen završil jaro, které je zasvěcené standardním situacím. V utkání proti Drnovicím z nich padly obě branky. Ta rozhodující přišla pět minut před koncem. Na tabuli naskočila 85. minuta, když si Lesák předkopl míč a byl podražen. K míči se seběhla trojice Třasák, Szabó, Baláž. Nakonec tam zůstali jen první dva jmenovaní. Míč stál z pohledu brankáře spíše na pravé polovině od středu hřiště. Szabó se rozeběhl jako první a krásnou technickou střelou trefil prostor u vzdálenější tyče. Stadión vybuchl nadšením.

"Hlavně jsem se bál, abych nepřestřelil. Bylo mokro, takže terén svědčil podobným příležitostem. Nechtěl jsem střílet přes zeď, ale okolo, což se povedlo," popisoval rozhodující moment Ondřej Szabó a pokračoval: "Od chvíle, kdy jsem přišel z dorostu do chlapů, tak i po tréninku zkouším podobné přímáky. Vždy to kopu pravačkou na vzdálenější tyč, protože zkušenosti mi říkají, že gólman vždy udělá krok za zeď a když to trefím, tak se nestačí vrátit." Pětadvacetiletému záložníkovi vyšly počty přesně. Bureš sice plachtil vzduchem, ovšem marně. "Při prvním pohybu jsem uklouzl, proto jsem to nechytil. Vždyť to sotva letělo. Byla to moje chyba, tma na to rozhodně vliv neměla," hodnotil klíčovou situaci gólman Drnovic Tomáš Bureš.

Ondřej Szabó odehrál další nadprůměrné utkání. O příčinách jeho  proměny už jsme na našich stránkách psali. Nová přítelkyně (sestra spoluhráče Tomáše Strnada) dodává Ondrovi psychických sil a ten se ve druhé polovině sezóny proměnil v bojovníka. Nejinak tomu bylo i proti Drnovicím. "Ta tma, která byla na stadiónu byla hodně nepříjemná. V šeru se nejde pořád soustředit, hrozně to unavuje zrak. Prostě to není ono," přidal se k zástupu stěžovatelů na nefungující umělé osvětlení. "Naopak déšť mi vůbec nevadil. Každý fotbalista potvrdí, že v takovém počasí se hraje dobře. Je čistý vzduch, dobře se dýchá," dodal Szabó.

V Bohemians to byla jeho druhá trefa a to už je v klubu dva roky. V uplynulé sezóně se trefil jednou, stejný gólový rytmus udržel i v tomto ročníku. Jeho krásná branka z přímého kopu dala vzpomenout na nedávné časy Marcela Meleckého a Karola Kisela. Oba se v dobách své nejzářivější formy prezentovali právě vydařenými přímými kopy, ovšem góly z nich dávali jen výjimečně. A tak posledním osvědčeným autorem exkluzivních přímáků zůstává legenda zelenobílé historie Antonín Panenka.