Hruška a Dobiaš "vysoudili" 900 tisíc

Fotbalový klub Bohemians prohrál další arbitráž. Na svazový orgán se obrátili bývalí trenéři Bohemky Zdeněk Hruška a Karol Dobiaš, kteří požadovali dohromady 900 tisíc korun. Arbitrážní komise v čele s Alešem Dufkem jejich požadavku vyhověla a vršovický klub tak do třiceti dnů musí zmíněnou částku trenérům vyplatit. "Je to neuvěřitelné. Podle mě toto rozhodnutí není v souladu se zákony České republiky," nechal se po verdiktu slyšet předseda představenstva Bohemians Michal Vejsada.

Hruška a Dobiaš "vysoudili" 900 tisíc

Co se vlastně šéfovi klubu nelíbí? Hruška s Dobiašem podepsali v listopadu 2003 s bývalým vedením Bohemians dodatek ke smlouvě. V něm stálo: "Pokud budou trenéři předčasně propuštěni, vyplatí jim FC Bohemians jako odstupné dvanáct měsíčních platů." Zdeněk Hruška pobíral v roli hlavního kouče 40 tisíc korun měsíčně, Dobiašova mzda byla o pět tisíc korun nižší. Proto teď trenéři žádali následující částky: Hruška 480 tisíc, Dobiaš 420 tisíc korun. Oba kouči na lavičce Bohemians vydrželi půl sezóny. Po neúspěšné podzimní sezóně 2003 je v lednu 2004 vystřídal Dušan Uhrin mladší. To už bylo rozhodnutí nového majitele Bohemians Michala Vejsady.

Vejsada napadá zmíněné dodatky ke smlouvám. "Kvůli těmto dodatkům jsem podal trestní oznámení na pány Brücklera a Vobořila, kteří tehdy tyto smlouvy za klub podepsali i na trenéry Hrušku a Dobiaše. Všichni zainteresovaní věděli o špatném ekonomickém klubu a těmito dodatky klub úmyslně poškodili. Podle mě to byly jen smlouvy ze známosti. Proč si pánové z vedení nevzpomněli na dalšího asistenta Panenku? Ten žádný podobný dodatek ke smlouvě neměl," říká Michal Vejsada. "Soud ještě nerozhodl. Proto si myslím, že Arbitrážní komise nemůže vynášet verdikt před rozhodnutím státní instituce," dodává šéf klubu. Pokud Bohemians do třiceti dnů 900 tisíc nezaplatí, hrozí jim pozastavení přestupů.

Pro klub by to nebyla nová situace, jelikož ani v současné době nemůže Bohemka obchodovat s hráči. Stalo se tak poté, co prohrála arbitráž s Pardubicemi. Klokani dluží Východočechům tři milióny korun za gólmana Rabu. Ve středu mají proběhnout další jednání. Mělo by dojít k narovnání finančních nároků tak, aby Bohemka mohla do konce týdne zaregistrovat všechny letní posily. Bohemians hrají první soutěžní utkání této sezóny v sobotu v Českém Brodu, kde nastoupí k 1.kolu Poháru ČMFS.

V poslední době prohrála Bohemka arbitráž s hráči Lesákem, Čontofalským, dále pak s Pardubicemi a nyní se svými bývalými trenéry. Všem musela vyplatit dlužné částky.