Rebel a střelec Jaroslav Janák

Už podruhé v letošní sezóně oslavovali příznivci Bohemians střelce Jaroslava Janáka. Osmnáctiletý záložník se trefil v 1. kole Poháru ČMFS proti Českému Brodu, ale svůj zatím nejdůležitější gól v kategorii dospělých dal v neděli Brnu B. Usměvavý mladík ukázal fotbalové umění a nijak netají ani své životní postoje. "Všichni policajti jsou bastardi" - anglickou zkratku tohoto hesla má vytetovanou na zádech. "Nemám rád policajty za to, co mi v minulosti udělali," říká, ale bližší podrobnosti už neosvětluje. Střelec vítězné branky prožívá pěkně bouřlivé mládí. Jeho první rozhovor pro internetové stránky Bohemians ho přijde celkem draho. "Máš to za pět set do společné kasy," pokřikoval na něho gólman Štěpán Kolář.

Rebel a střelec Jaroslav Janák

V předchozích pěti zápasech nastoupil čtyřikrát v základní sestavě, tentokrát se Uhrinovi překvapivě mezi jedenáct vybraných nevešel. "Přišel Míra Podrazský. Je starší než já, tak dostal přednost, trenér mi to nijak nezdůvodňoval, ale pochopil jsem to. Zdravotní problémy, které mě postihly při zápase s Jihlavou na to neměly žádný vliv, už na začátku týdne jsem byl v pohodě," vysvětloval Janák. Na hřiště se proti rezervě Brna dostal v 52.minutě. Vystřídal Zelinku, ovšem na jeho místě v útoku se příliš neohřál. Po vyloučení Hanuse se Janák stáhl do zálohy a odtud také vyrazil k rozhodujícímu brejku zápasu. Středem hřiště nabíhal a doufal, že mu Klesa svěří zakončení. Stalo se a Janák zblízka umístil míč k tyči. "Byl jsem blízko brankáře, navíc mi to těsně před střelou skočilo. Viděl jsem, jak gólman padá doprava, tak jsem to na poslední chvíli namířil k levé tyči. Naštěstí to vyšlo, kdybych to nedal, tak už nemusím chodit ani do kabiny," dodal s úsměvem osmnáctiletý talent.

S fotbalem začínal ve Viktorii Žižkov, už v mladších žácích se však převlékl do zelenobílého dresu a pomáhal všem mládežnickým kategoriím. Jako mladší dorostenec se stal nejlepším střelcem druhé nejvyšší soutěže v této kategorii, v minulé sezóně starších dorostenců dal v patnácti zápasech osm gólů. "Hrával jsem útočníka i krajního záložníka. Je mi to celkem jedno," popsal stručně svůj fotbalový vývoj. Nechybělo mnoho a mohl poznat další pražský klub. "Před sezónou jsem měl nabídku ze Sparty B, ovšem trenér Uhrin řekl, ať zůstanu." Mezi starší fotbalisty rychle zapadl, do kabiny přinesl i vlastní cédéčka, která teď pravidelně vyhrávají. Fotbal se pro něj pomalu stává obživou. "V Bohemce už mám základní plat a samozřejmě dostávám i prémie, když se vyhraje." Svým gólem se zasloužil o první osmitisícovou vítěznou prémii pro každého člena týmu, ale na své bankovní konto si připíše menší částku. "Gól v poháru se prý nepočítá, takže musím zaplatit do společné kasy za první vstřelenou branku. Myslím, že to jsou asi tři tisíce. Dám to rád, vyhráli jsme a to je nejdůležitější."

Zatímco o fotbale se baví rád, v dalších tématech už tak rozvité věty nepoužívá. Často nosí krátký rukáv, nelze si nevšimnout jeho tetování. "DEATH IS TRUTH" (Smrt je pravda - skutečnost) - tento nápis pokrývá většinu jeho předloktí. Na krku má vytetováno "A.C.A.B.". Tato zkratka v angličtině znamená All Cops Are Bastards, do češtiny přeloženo Všichni policajti jsou bastardi. Ve fotbalovém prostředí tuto zkratku můžete spatřit na oblečení a na těle tzv. hooligans. "Já to mám kvůli tomu, co mi policajti v minulosti udělali," říká Janák, ale dále už jen přiznává, že to mělo souvislost s jeho kamarády. "Chodím ven s kluky ze sparťanského i slávistického kotle. Ale na stadión s nimi jdu jen výjimečně. Prostě se kamarádíme," přiznává Janák a na otázku, zda ho sbližuje s kamarády nějaké hnutí, odpovídá. "Jo, dá se to tak říci." Má za sebou a zřejmě i před sebou bouřlivé mládí. Rodiče jsou s tím smíření, i s tetováním. "Táta chvíli nadával, už je to v pohodě. Mámě se to líbí."

Jeho srdce odmalička tíhlo ke Spartě. "Dříve jsem fandil Spartě, ale tak od patnácti let mi je to jedno. Samozřejmě, když jsem hrál za Bohemku, tak mě zajímaly i výsledky áčka," popisuje svoji fotbalovou orientaci. Minulou sezónu skončil v dorostu, teď už věkem patří mezi muže a hned v první sezóně naznačuje své možnosti. V kariéře střelce Janáka se začíná psát další kapitola.