Bláznivé tři minuty, které rozhodly

Kdo chtěl vidět jen nejdůležitější okamžiky utkání, stačilo přijít po hodině hry, koupit si propečenou klobásku, v klidu se usadit a sledovat, jak v 62. minutě uniká Hlavatý Hanusovi. "Ve vápně jsem ho zatahal za dres, ale nemusel padat," popisuje situaci před odpískáním pokutového kopu František Hanus. Jeho chybu však gólman Štěpán Kolář napravil. "Ten zákrok jsem měl promyšlený. Už jsem cítil větší jistotu a to se projevilo i při penaltě," radoval se po utkání pětadvacetiletý gólman.

Bláznivé tři minuty, které rozhodly

Františku Hanusovi utkání příliš nevyšlo. Nastoupil na pravé kraji zálohy a své učinkování na hřišti ukončil v 62. minutě, jelikož byl po zákroku ve velkém vápně vyloučen. "Když už to odpískal jako faul, tak mi tu žlutou dát musel. Před jejich útočníkem už nebyl žádný náš hráč," přiznal Hanus po utkání. "Když mě vyloučil, tak jsem se šel osprchovat, ale v šatně jsem to dlouho nevydržel. Musel jsem jít na tribunu kluky povzbudit. Děkuju Štěpánovi, že tu penaltu chytil a zachránil tým," říkal dvaadvacetiletý záložník, který má v klubu smlouvu do konce sezóny. "Bylo to hodně vyhecované utkání. Věděli jsme, že pro nás existuje jedině vítězství a první půle byla kvůli tomu trochu opatrná. Po přestávce se to uvolnilo a hrál se více útočný fotbal. Nakonec jsme mohli vyhrát i větším rozdílem," dodal Hanus.

K penaltě se postavil Pavel Mezlík. V květnu 1999 si připsal svůj první ligový start a v patnácti letech se stal nejmladším hráčem historie české ligy. Teď je mu jednadvacet, na svém kontě má osmnáct zápasů v nejvyšší soutěži, ale své čerstvé zkušenosti při penaltě neprodal. Prudce napálil míč ze svého pohledu do levé poloviny branky. "Svůj zákrok jsem promýšlel. Ten hráč během zápasu neudělal nic technického, tak jsem si říkal, že míč jen tak napálí. Do středu branky to dávají jen zkušení hráči, on je mladý a ještě si to nedovolí. Tak jsem prostě risknul stranu a vyšlo to," popisoval své rozhodování gólman Štěpán Kolář. Hned vzápětí Brno kopalo roh. "Ta euforie po chycené penaltě je vždycky nebezpečná. První ke mně přiběhl Matuška, pak Třasi a ještě Strny na mě křičel něco, co se nedá publikovat. Ale hned jsme se museli koncentrovat na roh. Nakonec jsme ho ubránili a hned založili rychlý brejk, ze kterého padl vítězný gól," vyjmenoval Kolář kroky, které předcházely Janákově trefě. Pro Koláře to byla první vychytaná nula. Částečně se sice podílel na čistém kontu proti Mostu, ale tehdy přišel do branky až v průběhu zápasu. "Už cítím větší jistotu. Konečně jsme si mohli zakřičet náš vítězný pokřik. Už jsme ho málem zapomněli. Máme takové to tradiční Cigi, caga," ulevil si šťastný gólman. Jedničkou zůstane i pro další zápasy. Raba je zraněný a dva měsíce si fotbal určitě nezahraje.