Kroměříž - město zaslíbené penaltám

Tři penalty za čtyřicet minut - to bude patřit k raritám tohoto ročníku druhé ligy. V Kroměříži už jsou na penalty zvyklí. Sudí Závodný, který odřídil i víkendový zápas s Bohemians, totiž pískal utkání Kroměříž - Olomouc B a nařídil proti domácím pokutový kop. Hanáci znají penalty ale spíše z opačného gardu. Z bílého puntíku kroměřížští skórovali doma s Kladnem i před týdnem v Hradci Králové. Vydejme se po stopách tří penalt, které sudí Závodný z Frýdku-Místku nařídil v sobotním střetnutí.

Kroměříž - město zaslíbené penaltám

5. minuta - penalta pro Kroměříž

Byla to nenápadná akce. Centrů z levé strany přišlo do pokutového území Bohemians během zápasu spousty. Ovšem v 5.minutě míč dopadl na ruku stopera Strnada a sudí Závodný poprvé ukázal na bílý puntík. Nikdo neprotestoval. "Ruka byla. Šel jsem do souboje s kroměřížským útočníkem, balón jsme nezasáhli, ale já jsem ztratil rovnováhu, nekontroloval jsem svůj pohyb a zasáhl jsem míč rukou. Ani nevím jak, ale cítil jsem to," přiznal po utkání Strnad, který jinak odehrál výborný zápas. K pokutovém kopu se postavil útočník Jaromír Paciorek. Po zranění se vrátil do týmu a hned převzal svoji obvyklou roli exekutora. Penaltu kopl těsně nad zemí ze svého pohledu k levé tyči. Kolář jí vyrazil a dobíhající obránci odkopli na roh. "Šel jsem na jisto. Před zápasem jsem se ptal Michala Lesáka, kam jejich střelci penalty kopou, protože on je několikrát letos viděl. Paciorek jí normálně dává po brankářově pravačce dolů a vyšlo to i tentokrát," radoval se gólman, který zneškodnil už druhou penaltu za poslední čtyři zápasy.

32.minuta - penalta pro Bohemians

Sólo zápasu předvedl krajní záložník Michal Klesa. Na polovině se zmocnil míče, přešel se štěstím přes prvního obránce, dalšímu udělal kličku a ocitl se ve vápně před brankářem Kořínkem. "Viděl jsem před sebou absolutní volno, tak jsem se vydal směrem k brance. Při sólu jsem měl trochu štěstí. Prvního obránce jsem si chtěl obhodit, ale vystihl to, míč se však od něho odrazil zpátky mně do běhu," popisoval Klesa akci, která se velmi podobala Poborskému sólu ze čtvrtfinále EURA 96 proti Portugalsku. Tentokrát to ale neskončilo bájným obloučkem, ale čiště prozaicky - penaltou. "Míč mi před gólmanem odskočil. Zbývalo mi jediné, špičkou jsem si balón postrčil kolem gólmana, jeho ruce ho už nezasáhli, ale trefili moje nohy, tak jsem padnul k zemi," líčil své poslední kroky ve vápně Klesa, který byl nejlepším hráčem zelených v ofenzívě. Míč si na značku postavil Kamil Matuszny a s přehledem zavěsil do opačného kouta, než skákal brankář Kořínek.

45. minuta - penalta pro Kroměříž

Zatímco předchozí dva verdikty sudího Závodného byly v pořádku, jeho poslední rozhodnutí v první půli přineslo hodně dohadů. Běžela první minuta nastavení prvního poločasu. Z pravé strany přišel centr Kroměříže, brankář Kolář se k míči dostal přes hradbu těl na malém vápně a vyboxoval míč na velké vápno, kde z první hlavičkoval nad Hlavňovský. Metr před ním stál Huňa, který se snažil balón zasáhnout nohou, čehož Hlavňovský využil a po odhlavičkování, přepadl přes Huňovu končetinu. Pravačka rozhodčího Závodného ukázala na pokutový kop. "Ani náhodou jsem ho netrefil. To v žádném případě nebyla penalta. Odkopával jsem míč a on mi přepadl přes nohu," popisoval klíčový okamžik útočník Daniel Huňa. K míči už se tentokrát nehnal Paciorek, ale přenechal zodpovědnost Ryškovi, který už týden předtím jednu penaltu proměnil. A byl úspěšný i proti Kolářovi. "Minulý týden proti Hradci jí kopl stejně jako Paciorek, tedy po pravé ruce brankáře. Zkusil jsem tedy stejnou stranu jako v prvním případě, ale Ryška namířil do druhého rohu. Po zápase jsem se ho na to ptal. Říkal mi, že den před utkáním na tréninku do svého obvyklého místa penaltu neproměnil, a tak to zkusil na druhou stranu," zakončil penaltový příběh gólman Štěpán Kolář.