Co přinesla první třetina druhé ligy...

Bohemians loni na podzim a Bohemians o dvanáct měsíců později – to jsou dvě zcela jiná mužstva. V minulé sezóně měli Klokani po deseti kolech čtrnáct bodů, teď mají ve stejné fázi druhé ligy jen o dva body méně a usadili se na deváté pozici. A to všechno přes obrovské změny, které se v klubu udály. Nejen, že se za poslední rok vystřídali čtyři majitelé, ale především se změnila většina fotbalistů u Botiče. Jak je možné, že to stále stačí na průměr druhé ligy?<br /><br /> <i>Článek ve stejném znění vyšel ve středečním vydání deníku Sport.</i>

Co přinesla první třetina druhé ligy...

„Tato soutěž šla s kvalitou dolů. Navíc my už nejsme takoví outsideři, jako na začátku sezóny. Sehráli jsme se a i v hodně slepované sestavě dokážeme potrápit papírově silnější soupeře,“ říká Michal Lesák, který jako jeden z mála zkušených hráčů vydržel a kroutí v Ďolíčku druhý rok. Trenér Bohemians Dušan Uhrin o něm prohlásil: „Bez Lesáka v současnosti nemůžeme hrát.“ Střední záložník je ve pro vršovické symbolem změny. Před rokem se na hřišti trápil. Jeho nasazení mělo k maximu daleko. „Už to tak chodí v té naší zemičce české. Prostě druhá liga toho fotbalově tolik nenabízí a když nedostáváte výplaty a situace okolo klubu je nejasná, trochu to na hřišti podceňujete. Přesně tak to bylo minulý podzim. Většina kluků má doma rodiny, děti, platí různé půjčky. Představte si, že tři měsíce nedostanete plat a nevíte, co bude druhý den. Koncentrace na fotbal jde pak stranou,“ zdůvodňuje Lesák výkyvy loňského podzimu.

Teď má formu a je nejlepším střelcem Klokanů. Stačí mu k tomu dva góly, ten druhý dal v posledním kole proti Kunovicím a rozhodl o vítězství 1:0. „Vyhráváme zápasy vůlí a bojovností, což je další rozdíl oproti minulému roku. Trenéři Hruška s Dobiaš po nás chtěli kombinační hru po zemi. To nám nešlo. Příchod trenéra Uhrina znamenal velkou změnu a impuls. Bojovnost nám dříve chyběla, teď je naší doménou,“ hledá rozdíly devětadvacetiletý fotbalista. Lesák prodloužil sérii neporazitelnosti Bohemians, která v Ďolíčku trvá už přes rok. Naposledy je u Botiče porazil Most v září 2003. Od té doby uplynulo už dvanáct zápasů. “Ďolíček pro nás znamená velkou jistotu. Opticky vypadá hřiště menší, je tady specifická orientace. Když nastupujeme tady, máme velké sebevědomí a pomáhá nám i kontakt s diváky,“ vyvrací Lesák jeden z názorů, že na Bohemians už teď vyhrává každý.

V základní sestavě trenéra Uhrina se objevuje sedm fotbalistů, kterým se v loňském roce mohlo o druhé lize jenom zdát. Na lavičce má sedmatřicetiletý kouč připraveny ještě další dorostence. „Kluci se s týmem dali dohromady a tvoříme dobrou partu. Zašli jsme společně na večeři. U pivka se přeci jen lépe sblížíme. Každý se představil a teď už na sebe můžeme vzájemně spoléhat.“ V uplynulé sezóně se Klokani po špatném rozjezdu nakonec propracovali do popředí druholigové tabulky a od postupu do nejvyšší soutěže je dělily jen čtyři body. V tomto ročníku není postup prioritou. „S tímto kádrem na postup nemáme. Budeme rádi za osmé místo. Jiné cíle by byly, kdybychom přes zimu posílili.“

Lesák svojí výkonností druhou ligu převyšuje, ale zatím se nehodlá vydat po stopách svých kolegů, kteří už Bohemians opustili. „Klubu ještě hodně dlužím. Po vážném zranění na jaře jsem rád, že můžu znovu hrát fotbal. Když to s týmem někam dotáhneme, tak budu vědět, že jsem trochu pomohl a můžu jít dál,“ uzavírá bývalý hráč Hradce Králové, který má na svém kontě přesně sto ligových startů.

Pro porovnání přinášíme dvě ideální sestavy

Podzim 2003: Raba – Lesák, Janáček, Obermajer, Třasák – Baláž, Švejdík, Rajnoch, Táborský – Bednář, Kamenský.

Podzim 2004: Kolář (Libuš – divize) – Žáček (Bohemians – II.liga dorostu), Obermajer, Matuszny (Čáslav - divize ), Třasák – Podrazký (Čáslav - divize), Strnad, Lesák, Klesa (Sibřina - divize) – Huňa (SIAD Souš – Krajský přebor), Vyskočil (Střížkov – III.liga).

Vysvětlivky: v závorce za hráčem je uvedeno, kde působil na podzim 2003.