Dušan Uhrin - kouč s klokanem v srdci

Byly to dva roky, které mu změnily život. 1. září 2002 usedl poprvé na lavičku Bohemians v roli hlavního kouče. Bylo to v Hradci Králové a na stejném stadiónu jeho život v zelenobílé rodině o pětadvacet měsíců později také skončil. DUŠAN UHRIN mladší se do myslí fanoušků Bohemians zapsal možná více než jeho slavnější otec, který Klokany vedl před sedmnácti lety. Připomeňme si důležité mezníky Uhrinova působení v Ďolíčku. Neodchází jen jeden z mnoha trenérů. Odchází kouč, který prohlásil. "Bohemka je moje srdce." Potvrdil to i svými skutky?

Dušan Uhrin - kouč s klokanem v srdci

Uhrin nebo Hřebík

Dušan Uhrin neměl jednoduchý první nástup do funkce hlavního kouče. Na konci srpna 2002 přešel z role asistenta na post hlavního po odvolání Vladimíra Borovičky. Ovšem vedení Bohemians jednoznačně preferovalo Jaroslava Hřebíka. Ten týden váhal, až když definitivně odmítl, byl Uhrin potvrzen ve funkci. Tehdy čtyřiatřicetiletý kouč věděl, že je dalším v pořadí, ale na svoji šanci si počkal. Po trenérských angažmá v nižších soutěžích to byla obrovská příležitost. A hned v klubu jeho snů - v Bohemce.

Uhrinův přehmat - vyhodil kapitána Petrouše

Nástup Uhrina se nesetkal s velkým pochopením fanoušků Bohemians. "Ten, že nás má zachránit," podivovali se příznivci. Bohemka se potácela na dně první ligy a nezkušený kouč nebyl zárukou zlepšení. Navíc se mu nepovedl nástup - po dvou měsících v roli kouče vyhodil po utkání z Teplicemi z kabiny kapitána Michala Petrouše. Vyčítal mu pokles formy a podíl na většině obdržených branek. Petrouš odevzdal věci a v kabině Bohemky se už neukázal. Byla to obrovská chyba, kterou někteří fanoušci Bohemians trenérovi dodnes nezapomněli. Petrouš byl miláčkem publika, přečkal krušné časy v klubu, trénoval žáky a pak se dočkal takového konce. "Připadal jsem si jak vyhnanej pes," přiznal Petrou na podzim 2002, krátce předtím, než zamířil do Viktorie Plzeň. Na stadiónu se poté objevily transparenty "Uhrin ven, Petrouš sem", "Vraťte nám kapitána". Trenér nechtěl ustoupit. "Jednal bych stejně," řekl i po pár týdnech.

Sestup a vyhazov

Při svém nástupu do funkce Uhrin vyhlásil, že na podzim získá sedmnáct bodů. Nepodařilo se, tým se krčil na posledním místě první ligy s devíti body. Uhrin měl za úkol vypracovat analýzu, kterou ale představenstvo odmítlo. Nahradí Uhrina Jan Berger nebo Miroslav Koubek, ptali se tehdy novináři. Kavalírek a spol. přijali trenérovu zprávu o stavu mužstva až na druhý pokus a Uhrin zůstal u týmu. V zimě přivedl do týmu Lesáka, Zoubka, Kozla a také Obajdina. "Obajdina jsem si hodně přál," řekl tehdy Uhrin. Útočník Sparty mu důvěru nesplatil a byl jedním z významných podílníků sestupu do druhé ligy. Fanoušci hlavní vinu za sestup přičítali trenéru Uhrinovi. 6. června 2003 majitel Pavel Švarc rozhodl, že Uhrinovi neprodlouží smlouvu a místo něj angažoval dvojici Hruška - Dobiaš.

Setkání na tržišti a návrat do Bohemky

Uhrin byl bez Bohemky jen půl roku. V lednu 2004 převzal klub nový vlastník Michal Vejsada. S Hruškou a Dobiašem si nepadl do oka a hledal nového kouče. Pomohla náhoda. V pankrácké tržnici potkal Dušana Uhrina mladšího a ten s jeho nabídkou souhlasil. 16. ledna 2004 byl Uhrin znovu jmenován do funkce hlavního kouče. Ukázal své zelenobílé srdce. Odpustil Bohemce částku, kterou mu dlužila (v řádu statisíců) a přijal podprůměrný druholigový plat. Dvacet tisíc korun hrubého měsíčně.

Zázračný obrat

Pod Uhrinovým vedením Bohemians jarní část druhé ligy odehráli bez porážky a jen tři body je dělili od postupu do nejvyšší soutěže. Uhrin si získal zpět srdce většiny fanoušků. Tým předváděl útočný fotbal a jeho domácí neporazitelnost trvá až do současnosti. Uhrin připravil tým skvěle i v létě. Vítězství v pohárech naznačovala velkou sílu mužstva, ale kvůli majetkovým přesunům a komplikacím musel vzít zavděk dorostenci a nemohl přivést plánované posily. Přesto na práci v Bohemce nerezignoval, i když mu končila smlouva. Podepsal novou do léta 2005 a vrhl se do práce. Chodil do škol vyjednávat volno pro dorotence - studenty, sjednával kontrakty s novými hráči. Právě na něho se obraceli manažeři i samotní hráči, když bylo něco zapotřebí. "Duuuušan Uhrin" - jeho jméno často znělo z kotle fanoušků Bohemians.

Jak se změnil

Fanoušci Bohemians na začátku Uhrinova působení kroutili hlavami. Nezkušený trenér prakticky nestřídal. I když se tým trápil, čertsví hráči šli na hřiště až pár minut před koncem. Po dvou letech se i v tomhle změnil. Při svém posledním zápase na střídačce Klokanů vystřídal špatně hrajícího Zelinku už ve 33. minutě. Změnil se i jeho postoj na působení v Bohemians. Před měsícem prohlásil: "Já teď z Bohemky nemůžu odejít. připadal bych si jako zrádce. Kdyby přišla nějaká extra nabídka, tak bych o ní přemýšlel, ale zatím to není na pořadu dne." Tou extra nabídkou je angažmá v Mladé Boleslavi, která je na posledním místě ligové tabulky. Uhrinův krok možná vysvětluje jeho další věta ze zmíněného rozhovoru. "Kdybych neviděl naději, tak to tady nedělám. Naděje je obrovská. Pořád z toho mám dobrý pocit, kdybych ho ztratil, je konec." Uhrin má za sebou dvě zcela rozdílná angažmá. Při prvním odchodu z Bohemky ho fanoušci nenáviděli, teď, když opouští Bohemku podruhé mu děkují a vzpomínají jen v dobrém.

Dušan Uhrin v číslech

Angažmá v Bohemians:
16.6.2002 - 26.8.2002   asistent trenéra Borovičky
26.8.2002 - 31.6.2003   hlavní trenér Bohemians
  6.1.2004 - 18.10.2004 hlavní trenér Bohemians

Umístění:
2002/2003: 1. liga 15.místo
2003/2004: 2. liga 3.místo

Bilance v Bohemians:
1. liga:  26 zápasů -   5 výher -   9 remíz - 12 proher
2. liga:  26 zápasů - 11 výher - 10 remíz -   5 proher
CELKEM V BOHEMIANS: 52 zápasů - 16 výher - 19 remíz - 17 proher