Gólmani došli. Bude chytat dorostenec

Zápas ve Vítkovicích dokonal další kuriozitu letošního podzimu. Brankář Bohemians Štěpán Kolář odchytal jen jedenáct zápasů v této sezóně a už nasbíral čtyři žluté karty. Bilance hodná řízného obránce, i pro gólmana však znamená nezvratný fakt - v příštím zápase si nezahraje. Hrdina několika podzimních utkání bude chybět stejně jako zraněný Pavel Raba. Do branky se tak v Prachaticích postaví sedmnáctiletý Dominik Rodinger.

Gólmani došli. Bude chytat dorostenec

Kolář dostal osudovou žlutou kartu ve Vítkovicích už v prvním poločase. Ve 22. minutě se po jeho faulu navíc kopala penalta. "Po špatném odkopu se míči dostal hráč Vítkovic, vyběhl jsem proti němu, on mě přehodil a poté upadl. Kamil Matuszny na lajně míč vykopl z brány, takže by to gól nebyl. Nemusel to pískat. Navíc mi dal žlutou kartu a ještě mi říkal, že můžu být rád, že mě nevyloučil," líčil Kolář situaci před druhou inkasovanou brankou. "Sudí nás hodně řezal, ale góly padly po našich chybách," přiznal pětadvacetiletý gólman. Ve Vítkovicích tak pozitivní stopu zanechali jen fanoušci Bohemians. "Byli na tribuně sice jen dva, ale v pohodě překřičeli sedm stovek domácích diváků. Chceme ji poděkovat, i když výkonem se nám to moc nepovedlo," připomněl Kolář přítomnost dvou příznivců v zelenobílém, které několikrát veřejně chválil i hlasatel na stadiónu Vítkovice-Aréna.

Štěpán Kolář naskočil do podzimního kolotoče ve druhém kole proti Mostu, když byl vyloučen Raba. Tehdejší brankářská jednička dostala trest na jedno utkání, a tak si Kolář zachytal i v následném zápase na Spartě. Raba se do branky vrátil, ovšem jen na jedno utkání. Poté se zranil a problémy se stehnem má doteď. "Je to jasná volba. Proti Prachaticím bude chytat Rodinger," řekl v pátek večer trenér Vladimír Hruška. Otázkou zatím zůstává, zda Rabovi zdravotní stav dovolí, alespoň se posadit na lavičku. Dominik Rodinger je odchovancem Bohemians a s týmem dospělých trénuje celý podzim. I proto nechytá za dorost a v mladém věku přichází o to nejcennější - zápasovou praxi. Rodinger si může první druholigový start připsat ve svých sedmnácti letech a třech měsících. Trochu to připomíná začátky gólmanského mága Petra Čecha, který se v nejvyšší soutěži objevil kvůli zranění blšanské jedničky Chvalovského v sedmnácti letech a pěti měsících. Dominik Rodinger je na startu další etapy své kariéry.

Proč nemůže chytat Štěpán Kolář?

V profesionálních soutěžích ČMFS platí pravidlo: Pokud hráč dostane v průběhu soutěže čtyři žluté karty, automaticky se tím zastavuje jeho činnost pro následující zápas. Pokud inkasuje osm žlutých nemůže nastoupit ve dvou utkáních, atd.

Žluté karty Štěpána Koláře

  5. kolo: Jihlava – Bohemians    1:1  (žlutá karta za zdržování)
  9. kolo: Kroměříž – Bohemians 1:1  (žlutá karta za protesty)
10. kolo: Bohemians – Kunovice 1:0  (žlutá karta za zakopnutí míče)
13. kolo: Vítkovice – Bohemians 2:0  (žlutá karta za faul)