Tým se rozpadá, sezónu nedohrajeme

Po sobotním utkání Tipsport cupu se naplňuje osud Bohemky, který jsme nastínili už v pátek. "Musel by se stát zázrak, abychom druhou ligu dohráli. V pondělí jdu na svaz a oznámím, že druhou ligu nedohrajeme," řekl v sobotu po utkání majitel Bohemians Michal Vejsada. Fotbalisté hromadně opouštějí zelenobílý dres. V sobotu večer bylo jasno o šesti odchodech. "V sobotu jsme se v kabině viděli společně naposledy," smutně poznamenal Michal Lesák. Je to krutá realita - současná Bohemka končí.

Tým se rozpadá, sezónu nedohrajeme

Jako první opustil potápějící se loď kapitán. Miroslav Obermajer zamířil do Českých Budějovic. Záhy si nového zaměstnavatele našli i další. Útočníci Michal Klesa, Daniel Huňa a záložník Miroslav Podrazký odešli do Příbrami. Stejným směrem možná zamíří i Michal Lesák. Defenzivní záložník Tomáš Strnad kývl na nabídku Kladna, obránce Kamil Matuszny oprášil předchozí dohodu s polským druholigovým klubem Kujawiak Wroclawek. "V pondělí se přijdu podívat, kolik lidí zbylo," morbidně poznamenává Vejsada. "V pondělí se sejdeme se zbylými hráči a řeknemem si co dál," dodává trenér Vladimír Hruška. Možností moc nezbývá. V pondělí totiž končí přestupní termín a pokud hráči z klubu neodejdou, mohou se stát součástí konkurzního řízení, což by jejich odchod oddálilo.

Hráči opouštějí tým, ale žádné finanční prostředky do klubu nepřicházejí. Alespoň to tvrdí majitel Michal Vejsada. "Hráče prodáváme tak, že jejich nové kluby převezmou naše dluhy. Což třeba u Lesáka činí 900 tisíc korun. Nejsou to malé částky a fotbalisté tak alespoň dostanou své pohledávky zpět. V současnosti nejsou ve fotbale peníze, kluby nám nechtějí nic dávat, protože vědí, že za chvilku budou hráči volní zadarmo," tvrdí Vejsada a dodává. "Pokud se nám podaří za hráče něco utržit, vyplatíme zaměstnance a fotbalisty, kteří si neseženou angažmá."

Vejsada spřádá plány na další ze svých akcí. "V pondělí jdu na svaz a proberu s nimi další kroky. Jako nejpřijatelnější východisko vidím, že koupíme nějaké zdravé IČO, to znamená fotbalový klub i s jeho ochodní značkou a přejmenujeme ho na FC Bohemians Praha. Tím pádem začneme se stejným jménem bez dluhů," odhaluje Vejsada své plány. Jednání s jistým klubem už pokročila. Pondělí by mělo napovědět víc. Nejedná se o Břevnov, jak informovala některá média, ale o jiný pražský klub ze třetí nejvyšší soutěže (na výběr zůstávají: Xaverov, Střížkov, Slavia B). Je jisté, že na jarní část druhé ligy nedohrajeme. Zbývají další alternativy:

  • jméno Bohemians převezme některý třetiligový klub
  • Bohemians zaplatí pokutu za nedohrání soutěže a od příští sezóny budou hrát ČFL, ovšem stále se na klub budou vázat současné dluhy fotbalovým subjektům.
  • Bohemians nezaplatí pokutu a ocitnou se ve III. třídě
  • Bohemians na jaře vůbec hrát nebudou a v létě některý z klubů převezme jméno Bohemians.