Proč nedáváme šance?

Otázka, kterou si kladli fanoušci ještě dlouho po zápase. Hledali na ní odpověď v restauracích při odborných rozborech, možná jim při řešení tohoto problému pomáhaly i manželky, každopádně to bylo téma, které se v neděli večer nejvíce diskutovalo nejen v rodinách družstevníků - členů DFB. Odpověď hledal i trenér Bohemians 1905 Zbyněk Busta. "Není to o smůle, je to větším klidu v koncovce. Prostě to hráči špatně řeší, to už nemůže být jen smůla," říká Busta. Zkušený záložník Jiří Rosický dodává. "Možná chybí koncentrace."

Proč nedáváme šance?

Věrným fanouškům stále nebylo dopřáno zakřičet si v zaplněném Ďolíčku "GÓÓÓL". Ve dvou zápasech vyšli Klokani naprázdno, ovšem v Jablonci byli nebývale produktivní a také v přípravě, naposledy proti kypřanům, neměli v koncovce vážnější problémy. Co fotbalistům svazuje nohy? Atmosféra, zodpovědnost vůči lidem. "Já na sobě rozhodně necítím, že by mě atmosféra znervózňovala. Tím to není," odpovídá jeden z útočníků Miloslav Strnad. "Je to prostě smůle," praví stroze.

Právě Strnad měl proti Karlovým Varům dvě velké možnosti. Tu první, krásnou hlavičku pod břevno, mu fantasticky vytáhl gólman Čaloun. Při druhé Strnad prováhal možnost k přihrávce a poté naslepo hrál míč pod sebe, kde nikdo nebyl. "Tam má být někdo z druhé vlny. Nepředpokládal jsem, že tam nikdo nebude," popisoval třiadvacetiletý útočník svoji šanci, když tři hráči v zelenobílém postupovali na jednoho obránce, ale Strnad přihrál zpět na vápno do zcela volného prostoru. Tam bylo liduprázdno.

Po přestávce se možnoti ještě znásobily, Slezák navíc trefil tyč, Rosický břevno. "Šance ve druhé půli byly krásně vypracované, ale bohužel jsme trefovali jsme tyče, nevím jestli to je jen smůla, kolikrát je to i o štěstí. V první půli měl velkou šanci Strnad, gólman Čaloun mi říkal, že tam hrábl jen rukou do prázdna. Škoda, že jsme pro lidi nemohli dát ten gól. Po přestávce jsme začali hrát kombinačně po zemi. Herně to byl náš nejlepší zápas ve třetí lize," hodntil po utkání Jiří Rosický.

Další příspěvek do debaty o neproměněných šancích přinesl Petr Jiroušek. V závěru šel z levé strany sám na brankáře, ale viditelně se ho chystal obstřelit, Čaloun jeho nevýrazný pokus chytil. "Dostal jsem nádherný balón od Vlasty Choda, ale špatně jsem si ho zpracoval. Měl jsem ho pod nohama a nestěčil jsem se už vytočit tělem. Chtěl jsem to střílet na vzdálenější tyč. Dopadlo to, jak to dopadlo," říkal Jiroušek. "Trenér o přestávce přišel a seřval nás. Pomohlo to, ale ten gól... V první půli jsme nakopávali míče přes zálohu, ve druhé už jsme hráli po zemi," dodal Jiroušek.  

Odpověď na otázku, proč nedáváme góly, nikdo nezná. V neděli Bohemka předvedla poprvé v soutěži drtivý tlak, míče se ale odráželi nešťastně. "Schází nám klid v koncovce. Před zápasem jsem klukům říkal, že dnes už musíme vyhrát. Další domácí ztráta je špatná. Dnes kluci museli, což je asi zneklidnilo. I remíza by pro nás byla neúspěch, tak to stálo před utkáním. Kluci  chtěli vyhrát, ale nepřišlo to ovoce," prohlásil trenér Busta a k rozhodující brance ještě dodal. "Říkali jsme si, že musíme dát pozor na standardky. A Strnad hned na začátku jednu zbytečnou na půli vyrobí a pak z ní je závar a gól. Bylo to zbytečné."