Jsme průkopníky, říká kouč béčka Kostelník

Fanoušci i fotbalisté Bohemians se připravují na pernou sezónu. Pro obě skupiny to bude náročný rok. Ve Vršovicích nově vzniká rezervní tým, což pro hráče i pro diváky bude znamenat větší víkendovou vytíženost. Nejdříve se loni znovuzrodila Bohemka, teď se po dlouhých letech obnovilo "béčko". Vzájemná spolupráce A-týmu a rezervy bude na české profesionální poměry ojedinělá. "Budeme jeden tým. Všichni trénují dohromady a v pátek před zápasy se vždy udělá nominace. Trenér Zbyněk Busta tento model viděl při své zimní stáži ve West Hamu United a tam se to osvědčilo. Není to žádný náš vynález, je to vyzkoušené, jen v českých profesionálních podmínkách se podle tohoto modelu nikdo nepřipravuje. U nás jsme průkopníky," říká o fungování divizního B-týmu kouč rezervního mužstva Bohemians Petr Kostelník.

Jsme průkopníky, říká kouč béčka Kostelník

Bývalý vynikající gólman působí zároveň jako asistent trenéra Busty u A-týmu. "Nelze říci, že budu trenérem béčka, protože všichni hráči se připravují společně a šéfem je Zbyněk Busta. Já budu spíše v roli kouče, to znamená jen na zápas," osvětluje Kostelník fungování realizačního týmu. Druhý Bustův asistent, Václav Hradecký, povede jako hlavní trenér dorost Bohemians. "Jsem pověřený vedením týmu. Na lavičce se mnou bude ještě vedoucí týmu. Tento post ještě není obsazen, zatím o tom jednáme," doplnil Kostelník. Petr Kostelník bude mít o víkendu na programu vždy dva zápasy. "Ani jeden zápas áčka i béčka se nekříží, takže snad vše stihnu."

Bohemka koupila profesionální druholigovou licenci od Xaverova a stále měla k dispozici původní třetiligovou licenci. Tu výměnou poskytla Chebu a místo západočeského klubu se přesunula do divize. Tak vznikl B-tým, který je zařazen v divizní skupině B. Zápasy budou hrát Klokani ve Vršovicích. "Část zápasů sehrajeme na Lokomotivě, kde hraje mládež a několik zápasů odehrajeme v ďolíčku. Na Lokomotivě totiž postupně začnou hrát i dorostenci a žácci a trávník by to nemusel vydržet. Takže, když bude hrát áčko venku, tak béčko může hrát na hlavním stadiónu," vysvětluje klubovou politiku Kostelník.

V současné době má kádr pro A i B tým celkem 27 hráčů. "Zatím neplánujeme nějaké rozšíření mužstva. Do B-týmu bychom si vždy vzali tak devět fotbalistů a zbytek doplníme dorostenci," říká Kostelník a vyjadřuje se i k cílům B-týmu. "Divize je ideální soutěž. Jde především o to, aby se mladí hráči otrkali mezi dospělými. Záleží nám i na rovnoměrném zápasovém zatížení všech hráčů," dodává Kostelník. Volně přeloženo to znamená, že kdo se nevejde do A-týmu, dostane šanci v divizi.

ROZPIS ZÁPASŮ BOHEMIANS 1905 B
DIVIZE, skupina B - PODZIM 2006

1. kolo, neděle 6.8, 10:15 Bohemians B - Kladno B (hřiště Lokomotivy)
2. kolo, neděle 13.8, 17:00 Bohemians B - Děčín (Ďolíček)
3. kolo, sobota 19.8, 17:00 Libuš - Bohemians B
4. kolo, neděle 27.8, 17:00 Bohemians B - Most (Ďolíček)
5. kolo, neděle 3.9, 17:00 Benešov - Bohemians B
6. kolo, neděle 10.9, 17:00 Bohemians B - Admira (Ďolíček)
7. kolo, sobota 16.9, 16:30 Vlašim - Bohemians B
8. kolo, sobota 23.9, 10:15 Bohemians B - Litvínov (Ďolíček)
9. kolo, neděle 1.10, 16:00 Jirny - Bohemians B
10. kolo, sobota 7.10, 10:15 Bohemians B - Motorlet (Ďolíček)
11. kolo, sobota 14.10, 16:00 Nový Bor - Bohemians B
12. kolo, sobota 21.10, 10:15 Bohemians B - Stříbrná Skalice (hřiště Lokomotivy)
13. kolo, sobota 28.10, 10:15 Vltavín - Bohemians B
14. kolo, sobota 4.11, 10:15 Bohemians B - Chomutov (hřiště Lokomotivy)
15. kolo, neděle 12.11, 14:00 Sokolov B - Bohemians B