Sedmé nebe Jakubčovic? Sedm postupů

V neděli přijede do ďolíčku ambiciózní tým ze severu Moravy. Jakubčovice si drží neskutečnou bilanci, kdy od roku 1999 každým rokem postupují vždy o soutěž výše. Kdo umí dobře a správně počítat, tomu musí být jasné, že Jakubčovice jsou dalším soupeřem Bohemky ve druhé lize.Do Prahy přijedou mimo jiné i bývalí hráči Bohemky Karel Doležal a František Hanus. Jakubčovice vede z lavičky bývalý prvoligový fotbalista, který svou kariéru spojil veskrze s opavským klubem. Alois Grussmann je mladý trenér ale s klubem, hrajícím v azylu fulneckého stadionu dosáhl řady úspěchů. Ten největší byl samozřejmě postup do druhé nejvyšší soutěže. Pro Jakubčovice, zdá se, že je to málo. Po čtyřech kolech vedou suverénně tabulku druholigové soutěže. Vyjde to i na osmý pokus?

Sedmé nebe Jakubčovic? Sedm postupů

Fotbalový klub TJ Jakubčovice vznikl v roce 1952. Až do přelomu století se ale pohyboval na pokraji takzvané „pralesní“ ligy.Až rok 1999 se stal zlomovým v novodobé historii TJ Tatran Jakubčovice. Za vedením TJ přišel s nabídkou spolupráce majitel místního kamenolomu Josef Hájek. Členové TJ spolupráci přijali, což se ihned projevilo ve změně podmínek fotbalového mužstva. Jako hlavní trenér přišel do Jakubčovic Jaroslav Rovňan a do týmu přišly zkušené hráčské posily. Hájek stanovil jasný cíl : postoupit až do Moravskoslezské divize a vybudovat odpovídající zázemí, což také dodržel.
     Výrazně posílený tým, pod novým vedením, bez jediné porážky a z náskokem 16 bodů zakončil sezónu 1999/2000 již čtvrtým postupem do Okresního přeboru Nový Jičín.
     Na podzim roku 2000 se mužstvo opět posílilo a začalo se s výstavbou ochozů pro diváky, kterých rok od roku přibývalo.
     Sezóna 2000/2001 se opět stala úspěšnou, když jakubčovičtí fotbalisté s 22 bodovým náskokem před druhou Studénkou, s přehledem vyhráli Okresní přebor a oslavili tak historický postup do Slezské župy I.b třídy.
     Sezonu 2001/2002 posílil exligový Radek Onderka z Opavy.
     Díky výstavbě další části ochozů pro diváky došlo k rozšíření hrací plochy, do přilehlého svahu.
     Zahájena byla také výstavba tréninkového hřiště s osvětlením a zavlažováním. Sezona byla zakončena umístěním na prvním místě s třicetibodovým náskokem.
     V sezóně 2001/2002 se dařilo nejen na poli mistrovské soutěže I.b tř., ale také v pohárové soutěži. Jakubčovice se stali, díky porážce Velkých Hoštic (účastníci Krajského přeboru), vítězi Slezského poháru.
     Sehraný tým přišel posílit do bojů I.A tř. bývalý reprezentant Pavel Hapal , a také exligový hráč Jaroslav Kolínek. Nejen díky těmto posilám, ale především skvělé práci celého mužstva, byla sezona zakončena vítězstvím a postupem do Moravskoslezského krajského přeboru. Do této sezóny vstoupilo i nové „B“ mužstvo mužů hrající Okresní přebor IV. tř. Nový Jičín,
      V létě roku 2003 byl dosazen na post trenéra Alois Grussmann. Jaroslav Rovňan se stal jeho asistentem a trenérem „B“ mužstva. V témže roce prošla renovací také hrací plocha hlavního hřiště. Byla položena zcela nová podkladní vrstva, zabudováno odvodnění a závlahový systém. Samotná hrací plocha byla vybudována položením travního koberce přivezeného z Rakouska. Jakubčovice se tak mohli pyšnit nejlepší hrací plochou nejen v okrese, ale i v kraji.
     Naplnění cíle přislíbeného výboru TJ Josefem Hájkem, došlo v sezoně 2003/2004, ale již pod hlavičkou JAKUBČOVICE FOTBAL, s.r.o.. Nově vzniklá společnost, patřící Josefu Hájkovi, převzala v zimě roku 2004 veškerá hrací práva ke všem mužstvům od TJ Tatran Jakubčovice.
     Na konci sezony 2003/2004 JAKUBČOVICE FOTBAL, s.r.o. obsazuje první příčku tabulky Moravskoslezského krajského přeboru a postupuje tak do Moravskoslezské divize sk. E. Jakubčovičtí „B“ muži postupují do III. tř. Nový Jičín.
     V létě roku 2004 byly přehodnoceny další sportovní cíle společnosti a to zejména ve směru k mládeži. Dochází k převzetí hracích práv k soutěžím od TJ Vítkov a k pronájmu tamního stadionu na padesát let. Tímto převzetím si klub rozšířil hráčskou základnu a začalo se pracovat na výchově mladých fotbalových talentů. Ve spolupráci se ZŠ Vítkov dochází od nového školního roku k otevření dvou sportovních tříd.
      Do nové fotbalové sezony vstoupila jedenáctka JAKUBČOVICE FOTBAL jako nováček MSD sk. E a na konci sezony se opět slavilo, tentokrát postup do třetí nejvyšší soutěže v ČR – Moravskoslezské fotbalové ligy. Rezerva postupuje do Okresního přeboru Nový Jičín.
     Před zahájením MSFL se zlepšilo zázemí i pro fanoušky Jakubčovic. V srpnu roku 2005 se ve fotbalovém areálu vybudovala zcela nová restaurace a bezbariérové sociální zařízení.
Do dnešního dne, má jakubčovické mužstvo za sebou již sedm postupů v řadě. Od nejnižší okresní soutěže až po druhou nejvyšší soutěž v České republice. Fanoušci místního oddílu si stále žijí svůj sen o postupu do I. Gambrinus ligy. Josef Hájek již několikrát inzercí v novinách představoval Jakubčovice Fotbal, jako kompaktní, ambiciózní celek s velkými cíly. Hájek se nechal slyšet, že do roku 2010 by chtěl, aby Jakubčovice byly v nejvyšší soutěži a do roku 2012 chce mít v kádru českého reprezentanta. Důležitým mezníkem bude pro Hájka také rok 2016. Do té doby chce mít v reprezentaci vlastního odchovance…
Mužstvo hraje svá utkání ve Fulneku, kvůli nevyhovujícímu domácímu stadiónku. I s tím chce ale Hájek něco dělat.´Plán nového stadionu je již údajně na světě.
I přes všechny výše napsané cíle- či sny- se Hájek před sezónou nechal slyšet, že pokud do klubu nevstoupí silný sponzor, tak v jakubčovickém fotbale skončí a sním i celé fungování týmu. Je to jen další z Hájkových her? Chce tímto způsobem kýženého sponzora nalákat? To ví asi jen on sám…
V současném kádru je hned několik jmen exligových. Za Jakubčovice pravidelně nastupují Karel Doležal, František Hanus, Jan Schreier, Jiří Krohmer nebo Martin Prohaszka s Janem Baránkem. Mužstvo stále vede, jako hlavní trenér opavská legenda Alois Grussmann.
Jakubčovice do vršovického ďolíčku přijedou jako vedoucí celek druhé ligy. Přemýšlet o osmém(!!!) postupu v řadě je asi předčasné, ale nutno podotknout, že Jakubčovice si zatím počínají, více než suverénně. Připraví jim Bohemka v domácím prostředí první porážku v sezóně?
Přijďte se přesvědčit i VY!!!
Neděle, 17 hodin, stadion ve Vršovicích.

   

Za přispění oficiálních stránek Jakubčovice Fotbal.