Změny v kádru Bohemians 1905

Kádr Bohemians nedozná během zimní přestávky zásadnějších změn. Kádr, na který si fanoušci zvykli během podzimu 2006 bude v drtivé většině vybíhat i na jaře 2007. "Máme teď hodně široký kádr, už neplánujeme žádné větší změny. Možná se ještě objeví nějaká nabídka na hostování, ale to se uvidí během příštích týdnů," říká kouč Zbyněk Busta. Kádr opustí ještě mladý obránce Kolísek a záložník Gonos. Do A-týmu byli zařazeni tři dorostenci Formáček, Cirhan a Pecinovský, místo Diveckého přišel do Bohemians Bálek. Další novinky ořinášíme také o jménech Jiří Rosický a Štěpán Kolář. "Zdvižený prst má nad sebou Kocourek. Za měsíc se rozhodneme, zda si ho ponecháme v kádru nebo půjde někam na hostování. Zájem o něj je," prohlásil Zbyněk Busta.

Změny v kádru Bohemians 1905

ODCHODY

Jiří Rosický - definitivně je stvrzen odchod zkušeného záložníka, který byl během podzimu vyřazen z kádru a na začátku roku 2007 ukončil kariéru. "Kvůli zraněnému kolenu na levé noze bych musel absolvovat další těžkou operaci. Už jsem cítil, že bych neměl dost sil na další návrat, nikdy bych se nedostal do pohody, abych mohl podávat odpovídající výkony. A bez nich nemá cenu pokračovat, raději dřív začnu budovat další kariéru, s čímž bych musel stejně začít třeba za dva roky," řekl devětadvacetiletý Rosický. Od začátku ledna nastupuje v agentuře ISM, kterou vlastní manažer Pavel Paska.
Jiří Rosický přišel do Bohemians v době zrodu nového týmu. Nechyběl na prvním tréninku, kterému na tribuně přihlížel i jeho bratr Tomáš. Odehrál v klubu celou třetiligovou sezonu, ale ve druhé lize už nedostával tolik příležitostí. Během podzimu mu trenér Zbyněk Busta oznámil, aby si našel jiné angažmá. Rosického zdravotní problémy byly nakonec silnější a už k pokračování kariéry nepustily. V prosinci 2006 mu v Bohemians skončila smlouva, takže se stal volným hráčem.

Štěpán Kolář - byl taktéž u zrodu nové Bohemky, ale doplatil na brankářské experimenty v první třetiligové sezoně. Podzim 2006 odchytal v divizní Lokomotivě Vltavín. Je stále kmenovým hráčem Bohemians, ovšem hledá si jiné angažmá. Proskočily informace o možnosti testů v anglickém klubu čtvrté ligy Torquay United, ovšem z této možnosti sešlo a Kolář do Anglie ani neodletěl. "Prodloužili smlouvu se svým anglickým brankářem. Škoda, mohla to být zajímavá zkušenost. Uvidíme, co bude dál," říká Štěpán Kolář, který získal oblibu u fanoušků nejen svými výkony, ale také odpuštěním vysokých závazků, které vůči němu Bohemka měla.

Martin Charvát - další z gólmanů, který byl u zrodu nové Bohemky, ale nikdy si nevybojoval stálé místo mezi tyčemi. V Bohemians mu skončila smlouva a hledá si angažmá. V Bohemce v současné době vládne gólman Sňozík, záda mu kryje dvojice mladíků Hrábek, Havránek.

Ondřej Kolísek - v létě 2006 přišel do A-týmu z dorostu, ovšem v druholigovém mužstvu se vůbec neprosadil a občas nastupoval za divizní rezervu. Stoper, který měl často zdravotní problémy. "Už v dorostu hodně chyběl a upozorňoval jsem ho, že v dospělých nebude mít tolik prostoru na takové výpadky. Promarodil osm týdnů. Navíc teď se do mužů na jeho post posunul Pecinovský, který bude dostávat šanci. Ondra si najde něco na hostování a bude mít šanci prokázat, zda má na velký fotbal," odůvodnil trenér Zbyněk Busta dočasné uvolnění devatenáctiletého obránce Kolíska. "Projevily o něj zájem Horní Měcholupy, které vedou Pražský přebor," dodal Busta. Kolísek tak bude spoluhráčem bývalého Klokana Roberta Neumanna.

Bartolomej Gonos - slovenský záložník se v dresu Bohemians příliš neohřál. Přišel na konci roku 2005, ovšem z Interu Bratislava. Tehdy se o něm mluvilo jako o velké naději na levý kraj zálohy. Ve čtvrtém přípravném zápase za Klokany byl ale brutálně faulován na Kladně. Utrpěl dvojitou, velmi komplikovanou zlomeninu nohy a musel podstoupit operaci. Téměř rok se z tohoto zranění vzpamatovával, až na konci podzimu 2006 se objevil v dresu divizní rezervy Bohemians. "Nedostal se do své bývalé formy. V současné době to není na druhou českou ligu. Berci dostal čas na rozmyšlenou, zda se chce vrátit na Slovensko nebo zda mu máme pomoci sehnat nějaké hostování v Česku. Nemá lehký osud, musí zabojovat," říká Busta. Gonos má v Bohemians ještě smlouvu, ale minimálně další půlrok stráví na hostování.

Radek Divecký - ten jediný z uvedené pětice, která opouští zelenobílé řady, byl stálým členem A-týmu Bohemians na podzim 2006. I z tohoto pohledu lze říci, že v Bohemce se nechystá žádný zásadní pohyb hráčů. Divecký přišel v průběhu podzimu 2006. Svůj první zápas za Bohemku sehrál v Jihlavě, nikdy se ale netajil úmyslem brzy odejít. "Chtěl bych ještě zkusit zahraniční angažmá," říkal dvaatřicetiletý útočník. Zimní přípravu začala v Bohemians, ale v lednu se už neukázal. "Chci kluky, kteří chtějí hrát za Bohemku a nemají Bohemku jen jako záchytnou stanici," říká Busta. Divecký se sice střelecky neprosadil, ale odvedl spoustu neviditelné práce a v útoku s ním Bohemka jen jednou prohrála. Proto jeho angažmá neleze hodnotit jako neúspěšné.

PŘÍCHODY

Vladimír Bálek - útočník, který vyrostl ve Slavii, ale proslavil se spíše na hostováních. Začínal v Horních Měcholupech, odkud přestoupil do SK Slavia Praha. Za sebou má hostování v Kolíně, Opavě a Xaverově a v Čáslavi. Testovala ho i ligová Příbram. V útoku má nahradit Diveckého, na svém kontě má i ligové starty. "Má skvělý výběr místa, jen ty šance musí proměňovat," říká o něm Busta. Bálek přichází na půlroční hostování ze Slavie.

Eduard Formáček - další z řady vynikajících ofenzivních hráčů, které vychovala mládež Bohemians. Na podzim patřil k senzacím dorostenecké extraligy. Bohemka jako nováček soutěže obsadila druhé místo a Formáček je nejlepším střelcem soutěže s deseti brankami. Osmnáctiletý střelec se zapojil do přípravy s A-mužstvem a na jaře bude dostávat příležitost v divizi a možná i ve druhé lize. "Má výbornou postavu na útočníka, je to gólový typ," charakterizuje ho kouč Busta. Formáček je nejlepším šutérem mezi svými vrstevníky, teď bude chtít to samé dokázat i mezi zkušenými bardy.

Tadeáš Cirhan - spoluhráč Formáčka z dorostu Bohemians a další ofenzivní hráč. Při své premiéře v přípravě nastoupil na pozici podhrotového hráče ve středu pole a nepočínal si rozhodně špatně. "Zlobivé dítě" je pořádně drzé i na hřišti. "Ve starších žácích lámal střelecké rekordy. Věřím, že se to v něm zase probudí," vzpomíná Busta na jeho mládežnická léta. Cirhanovi je osmnáct let a patří mezi velké naděje zelenobílé kopané.

Petr Pecinovský - třetí z dorostenců, kteří byli zařazeni do A-mužstva a budou během jara sbírat zkušenosti mezi muži. Osmnáctiletý stoper se v budoucnu může stát nástupcem Rady, Lukáše a dalších. "Kolísek odchází na hostování, Pecinovský dostane šanci místo něho," říká Busta.