Slavný cyklokrosař kustodem v Bohemce

Jméno František Klouček je pro české fanoušky sportu neodmyslitelně spjato s cyklokrosem. Časy se mění a mění se i lidské osudy. František Klouček v roce 1987 vybojoval titul vicemistra světa v cyklokrosu, je šestinásobným mistrem republiky, jeho dva synové František a Lukáš patří v současnosti do české špičky cyklokrosu, jeho bratr Petr trénuje cyklokrosařskou reprezentaci. Prostě rodinná tradice jako hrom. A teď se známý cyklokrosař objevil mezi Klokany. "Na konci loňského roku mě zavolal Zbyněk Busta, zda bych nešel do Bohemky dělat kustoda. Události nabraly rychlý spád a teď už jsem v Bohemce," říká František Klouček, který ve funkci nahradil odcházejícího Miloše Martince. Slavný cyklokrosař se teď stará o fotbalisty Bohemians.

Slavný cyklokrosař kustodem v Bohemce

Miloš Martinec skončil v Bohemians z časových důvodů. Rodinu má na Moravě a práce v Ďolíčku mu kromě všedních dní zabírala i víkendy, což s dojížděním na Moravu šlo jen těžce skloubit. Proto se funkcionáři Klokanů porozhlédli po novém kustodovi a volba byla celkem překvapivá. "Se Zbyňkem Bustou se známe už dlouho. Můj syn Lukáš se jako dítě hlásil do všech kroužků. Mimo jiné přišli do školy i trenéři fotbalové Slavie a pořádali nábor. Jenže na prvním tréninku na Lukáše trenér na Slavii zařval a Lukáš s brekem přišel domů. Tak jsme to zkusili na Bohemce, kde tehdy trénoval Zbyněk Busta. Lukáš to tam bavilo, jezdil jsem s nimi i na soustředění a pomáhal jsem jako masér," vypráví o prvním kontaktu s Bohemkou šestačtyřicetiletý František Klouček.

Syn Lukáš nakonec pokračoval ve stopách otce a je dnes velmi dobrým cyklokrosařem. I otec František u cyklistiky dlouho vytrval. "Kromě cyklokrosu jsem jezdil i na dráze. Po skončení kariéry jsem pracoval v Author týmu, navíc mám už dlouhá léta cyklistický obchod na Kačerově. Ale po letech jsem si řekl, že by to chtělo změnu a telefonát Zbyňka Busty přišel právě ve vhodnou dobu," říká Klouček. "Chyběl mi pohyb, radost z vítězství, kolektiv kluků. Cyklokros už sleduji jen jako divák, Bohemka je teď pro mě každodenní náplň," popisuje důvody, proč přijal angažmá v Bohemians. "I když se Zbyňkem mám dohodu, že občas odskočím na závody. Na začátku roku jsem byl na mistrovství republiky a teď se chystám na pár dní na cyklokrosové mistrovství světa do Belgie."

Bohemka má tak ve svém středu další známou osobnost. "Zájem Bohemky mě překvapil, skočil jsem do toho rovnýma nohama. Líbí se mi prostředí, které teď na Bohemce panuje. Všichni bojují, je tady vidět odhodlání," vypráví skromný chlapík, který je ze své sportovní kariéry ověnčený šesti tituly mistra republiky a stříbrnou medailí z MS. "Fotbal mě bavil vždycky, ale nikdy jsem do něj odborně nepronikl. Jsem spíše takový ten tradiční fanoušek," dodává a pokračuje o svém vztahu k Bohemce. "Vždycky jsem spíše fandil týmům, které jsou menší a musí se více snažit. Nekoupí hráče za miliony, ale musí si vystačit s tím, co mají. Proto mi Bohemka byla vždycky sympatická. Byl jsem v Ďolíčku na zápase proti Střížkovu a byl jsem i na Viktorce."

Co je vlastně náplní práce Františka Kloučka? "Jsem kustod, což je všude stejné. Starám se o hráče, aby měli vše připravené. Navíc mám masérský kurs. Masíroval jsem i cyklokrosařský nároďák, takže pomáhám Vláďovi Hricovi s masážemi. To především, když jsou náročné tréninky, tak je ten nápor na Vláďu velký," říká Klouček. "Není to klasická práce. Je to sice náročné na čas, ale člověk je pořád s klukama a zasměje se, je v kolektivu. Pokaždé se sem těším, opravdu mě to baví."

Rodák z Pardubic je z generace, která v tehdejším Československu proslavila cyklokros a milióny diváků u televizních obrazovek sledovaly každé mistrovství světa. František dokázal na trati v Mladé Boleslavi v roce 1987 vybojovat druhé místo na světovém šampionátu, a připsal si tak svůj životní úspěch. Kromě toho vyhrál i šest mistrovství republiky na dráze i v terénu. Jeho jméno se navždy zapsalo do dějin československého sportu. Teď mají Klokani tu čest potkávat se s ním v útrobách stadionu a fanoušci ho na jaře uvidí na lavičce Bohemians. "Fanoušci na mě udělali obrovský dojem. Turnaj v Sazka Areně je zatím můj největší zážitek spjatý s Bohemkou. Ta bojovnost a nasazení, co předvedli kluci, bylo ohromující," zasní se František Klouček a pokračuje. "Bohemka si zaslouží být mezi nejlepšími a doufám, že budu moci alespoň trochu pomoc v cestě zpět mezi elitu," končí František povídání.