Frgály za vítězství

S úsměvem a plným břichem se vraceli do Prahy fotbalisté Bohemians. Ve Fulneku vybojovali tři body a ještě si cestou zpět pochutnali. Fotbalisté Bohemians zvolili poněkud jiné pozápasové odreagování než fotbalová reprezentace. "Před utkáním mi volal pan Špurda. Je to pekař z Rožnova pod Radhoštěm a velký fanoušek Bohemky a chtěl kluky nějak potěšit. Do Fulneku nám přivezl obrovské koláče, na kterých jsme si parádně pochutnali," přiznal vedoucí týmu Milan Boubín. Věrnost fanoušků Bohemians nezná mezí, toto je další důkaz. Šest velký koláčů, tzv. frgálů, bylo největší odměnou pro tým. "Všichni mlaskali, byly vynikající," vyjádřil díky Milan Boubín.

Do Fulneku dorazilo 150 fanoušků Bohemians. Skvěle povzbuzovali celý zápas a někteří přidali i něco navíc. "Pan Špurda mi volal již s předstihem. Řekl mi, že pro něj bude ctí, když bude moci upéci frgály pro tým. Potěšení je ale na naší straně, protože to byla krásná tečka za celým výjezdem," přiznal vedoucí mužstva. "V Rožnově pod Radhoštěm je prý početná buňka fanoušků Bohemky, kteří se rozhodli nějakým způsobem obdarovat tým Všichni za to moc děkujeme," dodává Boubín. "Pan Špurda už mi hlásil, že až budeme hrát v Olomouci, tak zase něco přiveze. Takže budeme muset zase vyhrát," usmívá se.

Frgály se ujaly. Čest velkých koláčů putovalo autobusem. Mezi největší jedlíky se zařadil masér Vláďa Hric, ale i ostatní nezůstali pozadu. Frgály se tak staly hitem víkendu. Na čem si to vlastně hráči pochutnávali? "Valašský frgál je koláč, jehož výroba vychází z lidových tradic „Valašského kraje“ a sahá až 200 let zpět do naší historie. Vyrábí se s náplní hruškovou, které je nejtradičnější a vyrábí se ze sušených hrušek, dále s náplní tvarohovou, makovou, švestkovou, povidlovou, borůvkovou s kusovým ovocem, meruňkovou s kusovým ovocem, ale pro folklórní účely také s historickými náplněmi - mrkvovou a zelnou. Podobné koláče, co do chutí a kvality, jako jsou valašské frgály, se na našem trhu nevyskytují. Valašské frgály jsou svátečním pečivem, které se připravuje u příležitosti největších svátků v roce jako jsou Vánoce, Velikonoce, rodinné oslavy, svatby, křtiny, a jsou také nedělním pečivem." Tolik citace z odborné literatury.

Fotbalisté Bohemians mají čas na trávení. Užijí si volno velikonoční neděle, někteří si zahrají za rezervu proti Benešovu. Trenéři se hromadně vydali na dopolední utkání Žižkov - Jihlava (2:1), aby viděli největší konkurenty v boji o postup. Pak už zase začne tradiční týden, který vyvrcholí v neděli v 16:30, kdy Bohemka v zaplněném Ďolíčku hostí Blšany.