Hráči si užívají neplánované oslavy

Fotbalisté Bohemians 1905 se vrací po čtyřech letech do první ligy a dnešní jistotu návratu si v Olomouci se svými fanoušky pořádně užívali. Hned po posledním hvizdu rozhodčího Jílka se zelenobílá lavina vrhla na trávník a hráči se brzy ocitli nad rameny svých věrných. Společně si zazpívali vršovické chorály a dlouho se nikomu z nich ani nechtělo do kabin.

Hráči si užívají neplánované oslavy

Největším hrdinou byl pro fanoušky o deset let mladší Vladimír Bálek. Slávista, který v Bohemians hostuje, už ve dvacáté vteřině vstřelil uklidňující gól. "Domácí trochu nezvládli začátek, zatímco nám vyšel dokonale. Ale neřekl bych vůbec, že to bylo rozhodnutí, protože Olomouc pak zlobila a všechno zlomila až ta druhá branka," ocenil výkon svých spoluhráčů.
Hodně prý dnes jeho týmu pomohli fanoušci. "Byli skutečně fantastičtí a hodně přispěli tomu, že jsme se tu cítili jako doma. Pro náš způsob fotbalu je důležitá atmosféra, a tu jsme dnes měli," vysekl poklonu diváků, který přicestovalo na Hanou hodně přes tisíc.

Nezapomenutelné okamžiky prožíval i Karel Rada, který se na sklonku kariéry dočkal jednoho z největších úspěchů. A to i přesto, že před jedenácti lety radoval ze stříbrné medaile na mistrovství Evropy. "Stavím ten dnešní úspěch hodně vysoko. V klubové kariéře jsem totiž nikdy tažením za titulem nedotáhl, ať už to bylo v Olomouc, Slavii i Teplicích. Ale tohle beru jako takový malý titul," vysvětloval vyrovnaným hlasem šestatřicetiletý hráč, který se dočkal právě na Hané, kde strávil tři roky. "Bylo to hezký slavit právě tady. Viděl jsme v hledišti hodně známých, na druhé straně hráli bývalí spoluhráči, především pak Martin Kotůlek," připomněl soupeřova stopera.
Zda si prodlouží v první sezoně "Klokanů" po návratu fotbalový život ale ještě nechtěl odhadnout. "Nejdříve to musíme pěkně oslavit, a pak si teprve sednu a budu uvažovat, co dál," svěřil se fotbalista, který odehrál nejvyšší soutěži už 320 zápasů.

Brankář Radek Sňozík si může mnout ruce: pokud by zůstal v Příbrami, dnes by dumal nad druholigovým osudem bývalého klubu. Teď naopak slaví největší úspěch své kariéry. "Ještě to nedokážu ocenit, co vůbec prožíváme. Ale bylo to v klidu, celý zápas jsme měli pod kontrolou," radoval se miláček ochozů, který během sezony střílel i penalty.
Mnohem více kušenosti s oslavami má útočník Tomáš Kulvajt, protože do první ligy si vybojoval postup s Mostem i Mladou Boleslaví, s Kolínem do druhé ligy. "Jenže dnes to bylo nejkrásnější kvůli tomu, jak to bylo spontánní. Nic jsme nechystali, o to to je lepší," liboval si osmadvacetiletý fotbalista.


Také trenér Zdeněk Busta si pochvaloval diváckou podporu. "Je to pro ně obrovský dárek, kterému ale sami hodně přispěli. Nejen tím, jak nás během sezony podporovali, ale jak se přičinili o samotnou záchranu klubu," připomněl kouč těžké chvíle, které kloub od Botiče potkaly.
Teď má ale před sebou znovu velkou budoucnost. Zatímco hráči mysleli hlavně na oslavu, trenéři už plánovali, jak připravit tým ve zkrácené letní pauze na nejvyšší soutěž. "Myslet na to musíme, čeká nás především další kus tvrdé práce. Budeme muset i posílit, dva až tři zkušení hráči by se nám hodili, přesto si myslím, že tento tým by se v jarní formě ani v lize neztratil," odhadnul čtyřicetiletý kouč, který oficiálně zastává funkci sportovního manažera. Na rozdíl od kolegy Václava Hradeckého totiž nevlastní potřebnou licenci.